Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 09:28 - Мубарак отказа да се оттегли, но предаде властта на вицепрезидента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
2



Президентът на Египет Хосни Мубарак заяви в телевизионно обръщение, че няма да подава оставка и че ще предаде властта чак след септемврийските президентски избори.

Думите му опровергаха няколко прогнози от най-високо ниво, че тази вечер той ще се оттегли от властта. Събралите се да празнуват на площад "Тахрир" стотици хиляди египтяни реагираха с разочарование и гняв. "Египет ще експлодира. Сега армията трябва да спаси страната", написа в "Туитър" нобелистът за мир и водеща фигура в опозицията Мохамед ел Барадей.

Мубарак каза, че ще делегира някои права на вицепрезидента Омар Сулейман, но така и не посочи кои точно и отхвърли "диктата от чужбина".

Той за пръв път официално се извини на семействата на загиналите в сблъсъци с полицията демонстранти и обеща да бъдат наказани виновните за това.

"Решен съм да продължа да защитавам конституцията и народа и да предам властта на избрания през септември в своободни и прозрачниизбори", каза Мубарак.

През деня армията също заяви, че е готова да защити нацията и да действа в интерес на народа. Върховното командване на практика пое управлението на страната и това бе изтълкувано като необявен военен преврат.

Преговорите между правителството и опозиционните организации почти не са напреднали и демонстрантите са недоволни от плановете за реформи, които им предлагат хората на Мубарак.

След президента говори и заместникът му Сулейман, който заяви, че ще направи всичко възможно за мирно предаване на властта. Ще отговорим на настояванията на народа чрез диалог, който вече започна и има договорена пътна карта, допълни вицепрезидентът.

Няма да допусна страната да изпадне в хаос и да бъде използвана като средство за саботаж. Армията ще защити "революцията на младежта", каза още той.

Според "Ройтерс" рокадата във властта е оркестрирана от висшите военни, притиснати от продължилите 17 дни бурни протести срещу режима на Мубарак, който стои начело на Египет вече 30 години.

"Изглежда той не схваща размерите на случващото се в Египет. Той продължава да се възприема като патриархът и попечителят на египетския народ. Мубарак не осъзнава, че има съвсем искрена съпротива срещу него. От една страна предава властта на Сулейман и в същото време някак си запазва позицията си на върховен лидер. Това е доста странна маневра. На всичкото отгоре снема от себе си отговорността за всички негативни неща, които се случиха", коменттира пред "Ройтерс" Алануд ал Шарек от Международния институт за стратегически изследвания в Близкия изток.

"Не знам дали катастрофата ще започне тази нощ или утре, но сме в огромна конфронтация. Който и да е написал тази реч, живее извън реалността", заяви ученият Мамун Фанди, цитиран от Би Би Си. Мнозина разочаровани и притеснени египтяни споделят мнението му, че страната се плъзга към гражданска война и вместо да успокои ситуацията, речта на Мубарак е прозвучала като провокация, целяща да оправдае намесата на армията.  

В речта си президентът Мубарак предложи да се прекрати действието на шест члена от конституцията.

Член 76 за кандидатите за президент:

Съгласно него само шепа кандидати могат да се явят на следващите избори - един от управляващата Националдемократическа партия и други от малки партии без реална тежест. На теория могат да се кандидатират и независими, но те трябва първо да получатподкрепата на 250 изборни лица, включително 65 членове на долната камара на парламента, която е тотално доминирана от президентската партия. Опозицията иска да се отвори системата за независими кандидати като например Мохамед ел Барадей и Амр Муса.

Член 77 за мандата на президента
С този текст се позволява безброй пъти преизбиране на държавния глава. В момента Мубарак кара петия си пореден мандат. Опозицията иска да се ограничат мандатите до два, както е в много демократични страни.

Членове 88 и 76 за изборите
Опозицията иска промени в конституцията, които да попречат на манипулирането на изборите, което е масова практика от десетилетия.Най-важната стъпка ще бъде възстановяването на правния надзор, премахнат от конституцията през 2007г. Те ще искат да се преструктурира и Избирателната комисия за президентския вот. Съставът й се попълва според това, кой контролира парламента.

Член 93 за изборните измами
В него се определя, че само парламентът може да определя дали депутатите са законно избрани. Управляващата партия прибягва до този член, за да игнорира съдебните решения за изборни измами.

Член 179 за военните трибунали
Благодарение на него президентът може да прехвърля дела за терор към друго юридическо тяло, което му дава власт да използва военни трибунали. Правителството отдавна използва трибунали за случаи за националната сигурност и ислямистко насилие, а присъдите там идват бързо. Законите за извънредното положение също позволяват да се изправят цивилни граждани пред военни съдилища.

Конституционна поправка (член 189)
В текста му се казва, че президентът може да поиска парламента да одобри поправка към конституцията или пък депутатите сами да предложат такива поправки. И в двата случая промените трябва да се одобрят на референдум.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045053
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930