Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 13:26 - Мозер се оттегля от политиката, ще я замести Петя Ставрева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 885 Коментари: 1 Гласове:
2



Един от известните политици в последните 20 години - земеделският лидер Анастасия Мозер, след месец ще се оттегли официално от партийния живот на у нас. Това потвърждава в интервю в днешния брой на вестник "Труд" Мозер, която понастоящем е лидер на формацията "Обединени земеделци".

"Няколко пъти съм казвала, че е време по-млади хора да се заемат с управлението на организацията... Сега е време за по-практични и по-гъвкави хора да лавират и да се справят с предизвикателствата, да имат повече сила и по-добра нагласа от мен", заявява Анастасия Мозер.

Тя потвърждава появилата се неофициално преди около месец информация, че ще посочи за свой наследник на поста бившия евродепутат Петя Ставрева. Преди две седмици членът на ръководството на земеделската формация Моньо Христов обяви, че няма други кандидатури за поста. Новият председател на ще бъде гласуван на висшия партиен форум на 26 март.

Анастасия Мозер обяснява, че Петя Ставрева има "достатъчно сили да се справи", тай като е натрупала страхотен опит в Европарламента, където "няма такава завист и хората не работят един срещу друг, както е в България".

В отговор на въпрос земеделският лидер посочва, че десницата в България има нужда от нови лица, но подчертава, че има трудности при намирането на бъдещи лидери.

Мозер, която след изборите през 2009 г. се завърна в САЩ, опровергава появилите се информации, че е тежко болна, цитирайки прочутата шега на Марк Твен: "Сведенията за моята смърт са доста преувеличени."

Допълва, че прекарала операция на коляното, но сега се възстановява. "Всеки ден правя упражнения, разходки, плувам. Като всички хора съм - ходя на шопинг, купила съм си билети за концертите в "Кенеди център", обичам да ходя на кино...", допълва тя.

Анастасия Мозер, която е дъщеря на известния земеделски лидер Г.М.Димитров, се върна от САЩ в България в първите години след промените и оглави една от нароилите се земеделски организации. След поредицата от разцепления и преименувания в средата на 90-те години на миналия век формацията й се наричаше БЗНС - Народен съюз.

Заедно с Демократическата партия, водена по това време от Стефан Савов, създадоха коалиция "Народен съюз", която беше част от управляващото мнозинство в 38-ото Народно събрание. Коалицията излъчи и свои министри в кабинета "Костов". Мозер е депутат четири мандата - от 37-ия до 40-ия парламент включително, била е и зам.-председател на Народното събрание.

През 2006 г. БЗНС-НС беше разцепен от група около бившия член на ръководството на формацията Стефан  Личев. Две години по-късно Мозер основа "Обединени земеделци" - формация, в която влязоха и други земеделски партии. От БЗНС - НС преди години тръгна и политическата кариера на настоящия лидер на РЗС Яне Янев.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Всички действащи политици трябва
14.02.2011 14:01
да последват примера и! От това България само ще спечели!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045805
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930