Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 14:10 - Недоволството в Близкия изток се разраства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
2



Шиити в Бахрейн обявиха Ден на гнева
Сблъсъци с полицията са възникнали в две малки селища в Бахрейн в понеделник, след като службите за сигурност са затегнали контрола над протестите на шиитите в "деня на гнева", провокирани от размириците в Тунис и Египет, предаде "Ройтерс".

Хеликоптери кръжаха около столицата Манама, където се очакваше да се съберат демонстранти, а в шиитските селища имаше засилено полицейско присъствие. Силите на реда използваха сълзотворен газ и гумени патрони, за да разпръснат тълпата. Най-малко 14 души бяха ранени при размириците през нощта в неделя и понеделник.

В Бахрейн управляващото семейство са сунити, а преобладаващата част от населението – шиити. Управляващите са предложили пари в брой на протестиращите, за да отменят протеста заради опасения, че надигащото се недоволството в арабския свят ще достигне и до Бахрейн.

Опозиционери излязоха в Иран
Стотици ирански опозиционери проведоха вчера непозволено от властите шествие до централния площад на Техеран в знак на подкрепа за народните бунтове в Тунис и Египет, но бяха спрени от части на полицията, съобщи "Ройтерс".

Шествието, което съвпадна с посещение в Иран на турския президент Абдуллах Гюл, бе тест за реформистката опозиция, която не е събирала демонстранти от събитията през декември 2009 г., когато деветима души бяха убити. Опозиционните лидери Мирхосеин Мусави и Мехди Каруби използваха официалната подкрепа на Техеран към бунтовете в Тунис и Египет, за да свикат собствени демонстрации на солидарност, но властите не одобриха молбата им.

Египтяните вече стачкуват за заплати

Нови протести и стачки избухнаха вчера в Египет само ден след като армията суспендира конституцията, като този път демонстрантите поискаха от временното военно управление по-добро заплащане и условия на труд, съобщи Би Би Си.

Служители в банковия, транспортния и туристическия сектор излязоха на улиците на Кайро, след като 18 дена на протест успяха да свалят от властта президента Хосни Мубарак.

Вчера сутринта части на армията успяха да отстранят от площад "Тахрир" и последните антиправителствени демонстранти, а управляващите генерали заявиха, че желаят страната да се върне колкото се може по-бързо към нормалния си ритъм на живот, и допълниха, че обмислят да забранят стачките, съобщи британският канал "Скай нюз".

Въпреки това по-късно през деня на площада, превърнал се в символ на революцията срещу Мубарак, се събраха нови демонстранти. Този път към тях се присъединиха и полицаи, които искаха да изразят солидарността си с продемократично настроените протестиращи египтяни.

В "Комюнике N5" на Върховния военен съвет, прочетено вчера през деня по телевизията, армията разкритикува новите стачки. "Благородните египтяни виждат, че тези стачки в такъв деликатен момент водят до негативни резултати", каза говорител на военната хунта, като допълни, че тези действия вредят на сигурността и на икономиката.

Опозицията в Бахрейн напусна парламента след смъртта на двама протестиращи - 15 фев

Държавният департамент на САЩ се обърна към иранците през "Туитър" - 15 фев




САЩ подкрепиха протестите в Иран


Генералният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази твърда подкрепа към хилядите опозиционни демонстранти, които протестираха в иранската столица Техеран.

 

Клинтън заяви, че те заслужават "същите права", каквито извоюваха протестиращите в Египет и, че Техеран трябва да отвори политическата си система.

Един човек загина при сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в Техеран. Десетки бяха арестувани, а опозиционни са задържани под домашен арест, съобщи ББС.

В първата голяма проява от декември 2009 година хиляди демонстранти се събраха на централния площад в Техеран, солидарни с протестите в Тунис и Египет и призоваха за сваляне на диктаторите.

Според опозиционни сайтове стотици души са арестувани, но все още няма официално потвърждаване. През нощта стотици представители на силите за сигурност контролираха ситуацията по улиците на Техеран.

По-късно във Вашингтон Клинтън заяви, че администрацията на Обама "много ясно и директно" подкрепя протестиращите.

"Това, което се случи в Иран, е проява на куража на иранския народ и присъда за лицемерието на режима", заяви първият дипломат на САЩ.

Тя заяви, че САЩ имат същото послание към иранските власти, каквото имаха и към властта в Египет. Според нея трябва да се чуят позициите на опозицията и гражданското общество в Иран.

По-рано в понеделник полицията постави под домашен арест опозиционните лидери Хосейн Мусави и Мехди Кураби.

Двамата оспорваха преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през юни 2009 година. Тогава избухнаха най-големите протести в страната от Ислямската революция през 1979 година. Според опозицията повече от 80 души са били убити през следващите шест месеца. Няколко бяха осъдени на смърт.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930