Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 17:06 - СЕМ отхвърли сигнала на Бареков срещу БНР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1613 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 15.02.2011 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съветът за електронни медии (СЕМ) не откри нарушения от страна на БНР и водещата на "Неделя 150" Лили Маринкова. Съветът разгледа във вторник постъпилата жалба от водещия в ТВ 7 Николай Бареков, който преди ден заедно с лидера на "Атака" Волен Сидеров поведе кампания срещу Маринкова, защото в предаването, в което участвал Сидеров, по телефона била включена и Кристина Патрашкова - главен редактор на в. "Галерия".

Без да обръщат внимание на 27-те правописни грешки в писмото, с което Бареков сигнализира регулатора, членовете му разгледаха казуса и не констатираха нарушение на Закона за радио и телевизия от страна на БНР.

"Жалбоподателят може да получи удовлетворение по въпроса, който го е засегнал, като реализира правото си на отговор, след като отправи към доставчика на медийни услуги искане по съответния ред", реши СЕМ.

"Доколкото жалбата коментира нарушаването на етични и професионални стандарти, тя попада в компетенцията на Комисията по етика в електронните медии към Националния съвет по журналистическа етика", посочва още регулаторът.

Освен това обаче СЕМ назначава мониторинг на отразяването в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" на БНР на темата за взрива пред редакцията на в. "Галерия", за да се види дали държавното радио спазва изискванията на закона да отразява "различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".

СЕМ препоръчва на БНР и БНТ да включат в правилниците си разпоредби, които ясно да регламентират могат ли и при какви условия работещите в обществената медиа да изпълняват в други медии и институции функциите на журналисти или PR-специалисти.

Тази препоръка е във връзка с възмущението на Сидеров и Бареков, че Лили Маринкова води и предаване в частната телевизия "Канал 3".

Междувременно Бареков обяви в собственото си предаване по ТВ 7, че може да напише "седем страници под диктовка без нито една правописна грешка". Той се оправда, че в състояние на афект издиктувал на секретарката си по телефона текста на писмото до СЕМ и тя е допуснала правописните грешки, за което била глобена с 50 лева.

Преди ден Бареков обясни, че сигнализира СЕМ, защото името му било споменато в предаването "Неделя 150″ по националното радио. Там водещата Лили Маринкова е казала името на журналиста в "изключително неприятен за него контекст“, без да го включи в студиото. "Неприятният контекст" е споменаването, че ТВ 7, в която се изявява Бареков, е телевизия на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Самият Сидеров в ефира на БНР обвини Лили Маринкова, че работи за "Канал 3", която била телевизия на Алексей Петров, а освен това й направи забележка, че не бива да дава трибуна в националното радио на "поръчкови лъжци" като Патрашкова.

Бареков и Сидеров поискаха оставката не само на Маринкова, но и на шефа на БНР Валери Тодоров, който я защити.


Още по темата -
ТУК




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Eдин от водещите журналисти,
15.02.2011 17:38
както сам се определи тази сутрин /?/, Бареков няма да остави така "тази работа" . Сигурно ще пише изложения до всички инстанции, но сам , и като филолог няма да допуска правописни грешки ...:)))
цитирай
2. born - Слушах въпросното предаване и мога ...
15.02.2011 21:36
Слушах въпросното предаване и мога да кажа, че г-жа Маринкова наруши принципа за обективност, като зае /и то крайна/ позиция . Ако си беше в "Канал 3",може да си говори, каквото си иска, но предаването е в т.н.обществена телевизия /която плащаме и ние-зрителите/. Затова оправдавам Сидеров , че я сложи на мястото й - т.е. при поръчковите журналя.
цитирай
3. apostapostoloff - Баращият Бареков
17.02.2011 14:36
сега ще се оплаче на Карфиола, а сетне и на арменския поп.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001585
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031