Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 07:59 - Италия под имигрантска обсада
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
2



"Къде е Франция", "Проверяват ли паспортите на границата между Италия и Франция", "Как да стигна до Милано". Това са част от въпросите, които се чуват от петте хиляди тунизийци, акостирали за броени дни с претъпкани малки лодки на южния италиански остров Лампедуза.

Повечето от тях разглеждат внимателно картата на Италия в търсене на варианти как да заобиколят полицейския контрол и да се доберат до Европа след "Жасминовата революция", свалила преди месец тунизийския президент Бен Али.

"Груби полицейски служители издават заповедите на английски, а имигрантите им отговарят на френски, което създава известно затруднение в общуването", описва ситуацията на Лампедуза агенция "Франс прес".

Всички тези имигранти ще бъдат транспортирани със самолети до Италия, където ще бъде проверено дали отговарят на условията за предоставяне на убежище. Останалите ще бъдат върнати в Тунис по силата на договореностите между двете страни. Освен ако  междувременно не намерят начин да стигнат до други европейски държави.

Италия под имигрантска обсада

Напливът от имигранти, предимно от Тунис, в последните дни стана причина в Италия да бъде обявено извънредно хуманитарно положение и дори създаде конфликт и взаимни обвинения между Рим и ЕС. Министърът на вътрешните работи Роберто Марони дори предложи в Тунис да бъде изпратени италиански полицейски части, за да спират имигрантите. Предложението бе категорично отхвърлено от новото правителство в Тунис като опит за намеса във вътрешните работи на страната.

Тунис обаче прие обещаната в понеделник помощ от италианския министър на външните работи Франко Фратини, включваща радар и патрулни лодки, уточни тунизийската информационна агенция TAP. На среща с премиера на Тунис Мохамед Гануши италианският министър е обещал пакет от 5 млн. евро и кредитна линия за 100 млн. евро.

От понеделник вечерта Тунис изпрати патрули по морската граница. Агенциите съобщиха, че във вторник лодките с имигранти към остров Лампедуза (на 113 км от Тунис) са намалели значително, но според служител от патрулиращите сили истинската причина е силното морско вълнение и имигрантският наплив ще се усили, когато морето се успокои.

Задкулисният конфликт Италия - ЕС

В разгара на обсадата на о. Лампедуза зад кулисите възникна странен конфликт между властите в Италия и еврокомисаря по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малмстрьом относно това дали Рим е поискал помощ от ЕС, или ЕС е оставил Рим сам да се справя.

В неделя Марони, член на антиимиграционната партия "Северна лига", разкритикува липсата на съгласувани европейски действия, заявявайки, че властите в ЕС не правят нищо. В понеделник екипът на еврокомисаря отговори на нападките с изявление, че Малмстрьом се била свързала с италианските власти в събота да ги попита дали имат нужда от помощ.

Отговорът бил ясен: "Не, благодарим. Не се нуждаем от помощта на Европейската комисия на този етап", уточни говорителят на Малмстрьом. Въпреки негативния отговор еврокомисарят все пак е наредила на контролираните от нея служби, на агенцията "Фронтекс" и на службата за бежанците в ЕС да следят непрекъснато ситуацията и да преценят как ЕС би могъл да помогне на Италия.

Едва в понеделник Италия официално поиска помощ от Европейската комисия в размер на 100 млн. евро, за да се справи с наплива на имигранти. Искането бе отправено именно от Марони до еврокомисар Малмстрьом. Премиерът Силвио Берлускони разговаря по телефона с президента на ЕС Херман ван Ромпой, заявявайки че положението е "спешно и засяга целия ЕС".

Френският министър на промишлеността Ерик Бесон, който до миналата година бе министър по въпросите на имиграцията, обяви, че Париж няма да толерира нелегалната имиграция и в страната ще бъдат допускани само хора за даване на убежище. "Убежището не е колективно решение. Винаги [се разглежда] случай по случай", обясни Бесон в понеделник в интервю за телевизия "Канал плюс".

Европейската политика пред изпитание

В свой коментар "Дойче веле" призовава Европа да се покаже като единна общност от държави, които решават проблемите си заедно, като започне да говори на един глас по въпросите на бежанците, приеме твърди квоти със или без "зелени карти" като американските и като започне да издава срочни разрешения за работа.

Наред с това, се казва в коментара на "Дойче веле", е необходим механизъм за разпределяне на бежанците, добрали се до Южна Европа, равномерно във всичките страни от ЕС независимо от факта, че споразумението от Дъблин предвижда молбите за убежище да се разглеждат от страната, приела бежанците.

Чак тогава можем да обвиним италианския вътрешен министър Марони във враждебност спрямо чужденците. В едно нещо обаче той е прав: ЕС наистина оставя Италия и другите средиземноморски европейски страни сами да се борят с проблема, допълва изданието.

ЕС и Тунис - пред ключово търговско споразумение

ЕС иска да приключи преговорите по ново търговско споразумение с Тунис преди президентските избори, които по всяка вероятност ще се проведат до края на юли т.г., заяви в понеделник върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Аштън, която бе на посещение в Тунис, каза още, че очаква сделката да бъде подписана до няколко месеца и да стимулира икономиката на Тунис, разтърсена от политическата криза след свалянето на президента Зин Абидин бен Али. След срещата си с премиера Мохамед Гануши, тя заяви, че скорошното приключване на преговорите ще даде на Тунис "напреднал статут", което означава преференциални търговски условия. Според Аштън ЕС планира да даде на Тунис хуманитарна помощ на стойност 258 мл. евро до 2013 г. Брюксел ще изпрати също така наблюдатели на президентските избори. "Бихме искали да бъдем основният партньор на Тунис в прехода й към демокрация", каза Аштън. Що се отнася до вълната от емигранти, тя заяви, че ЕС работи съвместно с тунизийските и италианските власти.


Екип на Европейската агенция за граничен контрол ще замине за Италия - 15 фев

ЕС още няма сделка с Турция за връщане на имигранти - 15 фев




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039416
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930