Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 09:53 - 110 българи се върнаха от Либия със самолета на "България Ер"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове:
2



Със самолетa на "България Ер" , в сряда сутринта на летище София пристигна първата група български граждани, евакуирани от Либия. Със самолета пътуваха 110 българи и шестима румънци.

Според разказите на пристигналите всички желаещи българи са успели да се качат на борда на самолета. Част от хората коментираха, че възнамеряват да се върнат обратно в Либия, когато обстановката се поуспокои, тъй като са на работа там и имат да взимат пари.

Самолетът на "България Ер" се върна първи обратно в София, макар че във вторник следобед той излетя два часа след правителствения “Еърбъс“. Той излетя около 9 часа от Триполи за София. От МвнР съобщиха, че с него пътуват една българска гражданка, 70 хървати, 2 южнокорейци и 10 граждани на Китай.

“Поддържаме връзка с българи в други части на Либия , за които на този етап търсим други варианти за евакуация“, съобщи говорителят на министерството Весела Чернева. Министърът на външните работи Николай Младенов съобщи пред бТВ, че се обсъжда възможността да бъде изпратен трети самолет, който да евакуира още български граждани от размирна Либия.

Освен това се преговаря с други държави, които евакуират гражданите си, за евентуално придвижване на българите - основно от Бенгази, с кораби.

По думите му вече е осъществена връзка с всички български общности, които се намират в Либия.

“В град Бейда българите се намират в джамия вече втори ден. Там те са събрани с други чужденци, за да бъдат предпазени от мародери“, съобщи Младенов.


Десетки хиляди чужденци бягат от Либия
Десетки хиляди чужденци трескаво търсеха начин за напуснат Либия във вторник малко преди речта на Муамар Кадафи, с която той взриви ново насилие. Либийският лидер призова привържениците си да прочистят страната "къща по къща" от враговете на революцията и каза многократно "накажете ги със смърт". Кървавите сблъсъци вече взеха стотици жертви по улиците на либийските градове.

Източната част на страната, изглежда, е извън контрола на властите в Триполи, границата с Египет е без охрана. Кайро бързо разположи военни патрули, а по-късно през деня отвори границата си с Либия и хората можеха да минават без визи. Според Би Би Си завърналите се египтяни са около 10 хил. души. Върховният военен съвет разпореди и поставянето на полеви болници и лагери близо до границата с Либия, където бяха приемани хиляди египтяни и други чужденци.

След като опроверга слуховете, че се е отправил към Венецуела, Муамар Кадафи затвори въздушното пространство над Либия, а по-късно стана ясно, че пистите на летището в Бенгази, който е под контрола на протестиращите, са разрушени и самолети не могат да кацат там. Затова въпреки разрешенията за кацане, които редица държави, включително и България, получиха, самолетите им нямаше къде да се приземят освен в столицата.

По обед във вторник Русия получи разрешение от либийските власти за кацане на четири самолета в Триполи, съобщи РБК "Дейли". От Либия очакват да бъдат изтеглени общо 563 руснаци, от които от Триполи 134, в това число служители на "Газпром". РБК "Дейли" уточнява, че руските власти обмислят два варианта за евакуация - по въздух или заедно с турската страна с кораби.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е говорил с либийския лидер Муамар Кадафи два пъти, за да осигури сигурното придвижване на турските граждани. Според властите в Либия има около 25 хил. турци, голяма част от които работят в строителни компании, а акцията за евакуиране е най-мащабната в историята на Турция.

Турските работници в Бенгази, хиляди от които прекараха нощта на стадиона, трябва да бъдат евакуирани с първите два от общо пет турски кораба, които по план трябваше да пристигнат във вторник вечерта. В понеделник два ферибота потеглиха от Истанбул, за да евакуират първите около 3000 души, каза външният министър Ахмет Давутоглу. Отделно Франция и Холандия също обявиха планове за евакуация на сънародниците си от Либия. Най-малко 30 хил. тунисци напуснаха страната предимно през сухопътната граница на запад.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029032
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930