Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 14:01 - Николай Младенов: Имаме връзка с всички български общности в Либия. Евакуират българите от Бенгази по вода
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 987 Коментари: 0 Гласове:
2



С всички български общности, поне с един човек във всеки град, където има българи, е установена връзка. Това съобщи външният министър Николай Младенов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той каза, че е запознат със ситуацията с българите в Ал Бейда, и потвърди, че те вече втори ден са в джамия. Още в понеделник дипломатически източници съобщиха, че в бунтовниците, които контролират източния град, са затворили поне десет българи и всички останали чужденци в местна джамия с обяснението, че така ще се гарантира сигурността им.

"В Бейда положението е следното. Там властта, ако мога така да се изразя, е взета от бунтовниците, които са прибрали всички чужденци, включително и нашите съграждани, на едно място, за да ги предпазят от евентуални мародери. Искам само още веднъж да повторя, че в източната част на страната положението не е под контрола на либийските власти", заяви Младенов. Той обаче увери, че дипломатите ни имат връзка с тях. "С Бейда беше може би една от първите връзки, които преди дни вече беше установена", допълни министърът.

Младенов съобщи, че е запознат и със случая на група българи, блокирани в пустинята източно от Бенгази, в района на град Джалу. На въпрос какво трябва да направи тази група сънародници министърът каза: "Да, знам случая, но още веднъж искам да повторя - в Либия в момента положението е на ръба на гражданска война."

Външният министър съобщи, че дипломатите проучват възможностите да се организира евакуация по море на българите от източните райони на Либия. "Това, което се опитваме да договорим с други страни, е някаква процедура, някакъв начин, по който български граждани, които се намират в Източна Либия, основно в Бенгази и други градове в източната част, да се качат евентуално на кораби, с които да се приберат в България", уточни Младенов. И повтори, че българските власти проучват всички възможности, за да евакуират сънародниците ни от Либия.

Министърът отново призова всички български граждани там да се свържат с посолството ни в Триполи. Обърна се към тези от тях, които все още са в либийската столица, да се насочат към летището. Повтори обаче, че сънародниците ни, които не се намират близо до Триполи, не трябва в никакъв случай да се опитат да се придвижват натам, а да останат по домовете си.

"Тези, които се намират на стотици километри от Триполи, следва да се свържат първо с българското посолство и да не предприемат движение към Триполи, преди ситуацията да се е успокоила. Ситуацията в страната е изключително тежка, изключително напрегната. Всяко голямо придвижване на територията на Либия е високо рисковано, защото никой няма власт на този свят, която може да им гарантира сигурността, при положение че в страната се водят бойни действия между властта и опозиционните групировки", подчерта Младенов.

Допълни, че днес ще се прецени дали има нужда да се изпрати следващ полет да прибере още българи оттам.

Попитан дали има достатъчно дипломатически служители в посолството ни в Триполи и дали мисията не е оголена, министърът съобщи, че са изпратени още двама представители на външно министерство. "Основният ни проблем в момента е да си приберем хората от Либия. Оставете ни да си свършим работата", каза още той.

Министърът увери, че българите могат да се свържат с посолството, въпреки че мобилните комуникации са блокирани. "Някои от телефоните, които са публикувани, са ай ти телефони, така че би трябвало с тях да има връзка, както и електронните адреси на министерството и на посолството", каза Младенов и допълни, че той няколко пъти снощи вечерта и тази сутрин е разговарял с дипломатите ни там. В същото време сам заяви, че "телефонните комуникации са изключително сложни с държавата в момента".

Телефони за връзка с посолството и консулската ни служба в Триполи
:
Централа: (00218 21) 3609988, 3605625;
Мобилен на временно управляващ, консул - 00218 91 366 51 98 Факс - 00218 21 3609990
Адрес на посолството:
Ул. "Салма Бен Ал Укуа № 5-7, Триполи
5-7, Salma Ben Al Ukua St, Tripoli

24-часов телефон за връзка в Министерството на външните работи:
(00359 2) 948 24 04
(00359 2948 2116
Факс: 00359 2 948 2005

Електронна поща само по Либия:
libya@mfa.bg


Обмисля се евакуацията на българите от Бенгази по вода
МВнР работи по варианти за евакуация на българските граждани от либийския град Бенгази по вода. Това съобщи зам.-министър Димитър Цанчев след днешното заседание на правителството.

Той обясни, че българите не могат да напуснат Либия със самолет, защото пистите в Бенгази са разрушени. "Не е препоръчително да напускат града и да пътуват по суша, тъй като пътищата не са сигурни, а разстоянията са големи."

Цанчев не уточни дали за Бенгази ще заминат български кораби. Обсъждат се варианти с различни държави, които имат възможност да осигурят евакуирането на българите през Средиземно море, заяви зам.-министърът, но отказа да уточни какви точно са възможностите.

Попитан дали ще се изпратят още български самолети за Либия, Цанчев каза, че се прави преценка на ситуацията и ако това се наложи, те ще бъдат изпратени. Към тази сутрин нямаше повече български граждани, които да чакат за евакуация, допълни Цанчев.

Около 1500 българи живеят и работят в Либия.

Тази сутрин от Триполи с правителствения самолет е пристигнала само една българка, защото на летището не е имало други български граждани. Хора от посолството са обиколили аерогарата и не са успели да открият българи, които желаят да се приберат в страната, уточни Димитър Цанчев.
Авиоотряд 28 превози от Триполи до София 83-ма души, сред които освен българката бяха 70 хървати, 2 южнокорейци и 10 китайци.

Преди това други 110 българи се завърнаха с полет на "България ер". С тях пътуваха още шестима румънци и един грък.

По-рано външният министър Николай Младенов уточни пред Би Ти Ви, че държавата е установила връзка с всички български общности в Либия. Той потвърди информацията за българите в Ал Бейда, които са затворени в джамия. Още в понеделник дипломатически източници съобщиха, че  бунтовниците, които контролират източния град, са затворили поне десет българи и всички останали чужденци в местна джамия с обяснението, че така ще се гарантира сигурността им.

Държави от цял свят и много от водещите компании спешно организират различни варианти за извеждане от Либия на гражданите си, блокирани в цялата страна от кървавия сблъсък между демонстранти и режима на Муамар Кадафи. Ситуацията за чужденците се усложни допълнително, след като лидерът на джамахирията открито призова привържениците си да смажат демонстрантите, което беше възприето като апел за гражданска война.

Българските граждани изразиха смесени чувства при пристигането си. Една жена демонстративно хвърли вестник със заглавие, че българите са заложници в Либия, и обвини медиите, че са предизвикали паника. Други пък се радваха, че са се прибрали.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000976
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031