Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 14:04 - Отпада задължителната регистрацията по ДДС на търговците на цигари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
1



Отпада задължителната регистрация по ДДС, която трябваше да правят търговците на цигари. Това стана с промени в Закона за ДДС, приети от парламента на второ четене в сряда. Съответната промяна се прави и в Закона за акцизите и данъчните складове.

Изискването за регистрация по ДДС на търговците на цигари бе въведено от 1 януари 2009 г., като замисълът му бе да се намали продажбата на цигари без бандерол или контрабандно вкарани цигари. На практика обаче ефектът бе нулев, а нервите на търговците бяха скъсани от бюрократично тичане да извадят регистрация дори за малки павилиончета или магазинчета с нисък оборот в отдалечени места.

Още при въвеждане на мярката, се разгоря полемика между вносителя - тогавашният финансов министър Пламен Орешарски и представители на опозицията в парламента. Въпреки негативното отношение към мярката, тя просъществува две години. След като в края на миналата година сегашното мнозинство на ГЕРБ обяви, че смята да премахне мярката, от началото на тази година регистрацията по ДДС на търговците на цигари рязко намаля в очакване на законодателната промяна.

Анализът показа, че решението за въвеждане на подобно изискване беше грешно и го коригираме, обясни в сряда пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Голяма част от малките населени места нямат магазини, които да са получили разрешение да продават цигари, което означава, че в тези населени места цигари със или без бандерол се продават под тезгяха, каза тя.

Стоянова изтъкна и аргумента, че с поправката "лоялните търговци ще изпълнят законовите си задължения и това би повлияло и върху контрабандата" или точно обратното на аргумента, с който мярката бе въведена.

Депутатите приеха още, че търговските обекти, извършващи доставка или продажба на

течни горива, трябва да имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите (НАП). Така те ще предават и данни за наличните количества горива в резервоарите за съхранение.

Изключение от тази разпоредба в Закона за ДДС се прави за доставките или продажбите на течни горива от данъчен склад по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029342
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930