Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 21:46 - Приоритети на службите за сигурност: демографският срив и "спящият" тероризъм
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
3



Стимулирането на раждаемостта изненадващо намери място в няколко от докладите за дейността на службите за сигурност, представени в сряда на традиционната ежегодна конференция "Защита и сигурност".

Демографският срив бе споменат като заплаха за суверенитета на България от главния секретар на МВР Калин Георгиев, от зам.-шефа на Националната разузнавателна служба (НРС) бриг. ген. Людмил Ангелов и от началника на дирекция "Подготовка и използване на войските и силите” в МО бриг. ген. Марин Начев.

В началото на конференцията Георгиев очерта в "опит за доклад" връзката между световната икономическа криза и намалялото потребление у нас, които допълнително засилвали демографския срив. "Единствено министър Цветанов се погрижи за демографския ръст", разведри сериозната атмосфера главният секретар по повод на неотдавнашното появяване на бял свят на третото дете на вътрешния министър. В същия тон Георгиев направи уточнението, че на него самия не му остава достатъчно свободно време, за да се заеме с тази дейност.

Десетина дни по-рано по време на поредното тържествено рязане на лента при откриване на промишлен обект премиерът Бойко Борисов посъветва гражданите да правят освен бизнес и деца.

Анализа за заплахите срещу националната сигурност на Калин Георгиев продължи с констатациите за засилващата се нелегална и легална миграция. Георгиев спомена като проблем и миграцията "от селото към града", която се отразявала зле на икономиката, а и водела до "увеличение на посегателствата срещу собствеността на гражданите" на село. Не бе подминато и "изтичането на интелектуален потенциал към други страни", които получават "готов продукт", без да са инвестирали в него.

Без да споменава възможните решения на тези проблеми, Георгиев премина към коментар на външно-политическата ситуация по повод на вълненията в страни от Северна Африка и Арабския полуостров. По думите му родните власти вече са взели "съответните мерки" срещу възможното засилване на миграцията от този регион.

Сериозно място в анализа си Георгиев по традиция бе отделил на "балканския път" на дрогата, който минава през страната ни, като обясни, че той се използва и за контрабанда и трафик на културно-исторически ценности.

"Ние не можем да променим местоположението на България", заключи професионалният ръководител на МВР и добави, че все пак трябва да бъдат положени усилия за ограничаването на "влиянието на геополитическата обстановка".

След това той обърна внимание на аудиторията, че ръководството на полицията "не обича" да дели престъпността на организирана и конвенционална. И се аргументира, че кражбата на зимнината на един пенсионер в "N-ското село" е също толкова тежко престъпление за него, колкото е източването на милиони левове за един банкер или бизнесмен. През последните месеци ръководството на МВР на няколко пъти призна, че е длъжник на обществото в разкриването на битовата престъпност.

Георгиев бе "дружески" репликиран от бриг. ген. Марин Начев, който отбеляза, че във военното министерство също се грижат за раждаемостта, посочвайки, че той самият се е отчел с четири деца. След което се впусна в разяснения за възможностите на армията за реакция при различни кризи и природни бедствия.

Зам.-директорът на разузнаването бриг. ген. Людмил Ангелов също се включи в дискусията за раждаемостта, като нареди "демографските предизвикателства" сред приоритетите на службата като противодействието на "спящите терористични клетки", нелегалната миграция и срастването на властта с организираната престъпност. Ген Ангелов прогнозира, че световната тенденция за засилване на ислямския фундаментализъм е възможно да засегне и България, тъй като "идеологията за индивидуален джихад" се разпространява все повече в интернет.

На противоположното мнение бе ръководителят на новосъздаденото антикорупционно звено БОРКОР ген. Румен Миланов, който заяви, че за България няма опасности от външен характер, а само от вътрешен. Той разкритикува "нихилистичните настроения към армията", които напоследък се ширели в общественото пространство, защото никой не знаел кога ще ни потрябва войската.

Като приоритет в работата на подчинената му структура Миланов посочи въвеждането на екипност в работата на службите.

"Ние не можем да се отървем от нашия стремеж към индивидуализъм. Светът работи в екипи – това е философията на БОРКОР", заяви бившият съветник по сигурността на премиера Борисов.

Заплахата от терористична дейност очаквано бе основният проблем в доклада на току-що назначения за и. д. шеф на ДАНС Константин Казаков. Според него у нас имало предпоставки за съществуването на "спящи клетки" на терористи заради ниското образование и етническите различия на големи социални групи в обществото. Той спомена също, че агенцията полага сериозни усилия за опазването на обекти от регионално значение, като например "мост към едно село, по който минава колата за хляб".




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036603
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930