Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 13:58 - Саркози: Европа да замрази бизнеса си с Либия и да наложи санкции. Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 930 Коментари: 1 Гласове:
1



Президентът на Франция Никола Саркози призова във вторник Европа да замрази всички икономически връзки с Либия заради репресиите срещу протестиращите, както и да приеме санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

"Призовавам външния министър да предложи на нашите европейски партньори да приемат бързи и конкретни санкции, така че всички, виновни за насилието, да знаят, че ще понесат последствия за действията си", каза президентът след седмичното заседание на правителството.

"Подкрепям безсрочното замразяване на икономическите, търговските и финансовите отношения с Либия", допълни Саркози.

Неговият дипломатически съветник беше казал по-рано, че европейските държави би трябвало да обмислят налагането на санкции, включително забрана за допускане на либийски лица до ЕС и замразяване на техните активи.

Според Саркози възможните мерки са изправяне на виновниците пред съд, забрана да пътуват до ЕС и следене на това дали се прехвърлят техни средства.,

В първата си реакция след емоционалната реч на Муамар Кадафи в понеделник германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че е готова да подкрепи незабавни санкции срещу режима.

Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Либия
Съветът за сигурност на ООН осъди тази нощ насилието в Либия и призова то да бъде прекратено незабавно, предоха световните агенции.

Освен това съветът поиска виновните за нападенията срещу либийски граждани да бъдат подведени под отговорност и да бъдат предприети стъпки за удовлетворяването на законните искания на либийския народ.

Призивите бяха отправени в изявление за пресата, прието от 15-членния постоянен орган на ООН след еднодневен дебат.

Съветът за сигурност заседава извънредно по темата по искане на група либийски дипломати. Те настояваха за незабавна намеса на световната организация за спиране на кръвопролитието.

С призив за спешни действия за незабавно прекратяване на "масовите злодейства на престъпниците от либийското правителство спрямо собствения им народ" към Съвета за сигурност и към Общото събрание на ООН се обърнаха и 70 правозащитни организации.

Дебатите в Съвета за сигурност бяха съпътствани с объркване относно статута на либийската делегация. Причината е, че служителите на постоянното представителство на джамахирията в ООН обявиха ден по-рано, че вече не приемат нареждания от режима на Муамар Кадафи и служат "само на народа си".

Съветът се събра при закрити врати по искане на зам.-посланик Ибрахим Даббаши, който е един от подписалите декларацията на служителите, призоваваща за свалянето на Кадафи.

По средата на дебатите обаче изведнъж се появи посланик Абдуррахман Шалкам, който заяви, че не е подписвал документа, подкрепя Кадафи и само настоява да се прекрати насилието.

След заседанието Даббаши каза, че решението - макар че не отива достатъчно далеч - "е добро послание към режима в Либия да спре кръвопролитието". Той, както и други либийски дипломати в ООН продължават да говорят за "геноцид над либийския народ".

Решението на Съвета за сигурност е първото, откакто в арабския свят тръгна вълна от протести и сваляне на дългогодишни режими. Според дипломати, цитирани от "Ройтерс", мащабът на насилието в Либия ги е накарало този път официално да се намесят.

Представители на западните държави са настоявали в текста да се говори и за международно разследване на събитията, но под натиска на Китай това е отпаднало в окончателната редакция.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Какъв документ!
01.06.2017 16:36
Какъв документ е тоя пост! След като ЗНАЕМ как цъфна Либия след Кадафи. А Саркози няма никакво намерение да земе да се обеси. И цялата "коалиция". НЕЗАКОННА коалиция, щото не уважи даже устава на НАТО (също НЕЗАКОННА организация, щото уставът на ООН позволява само РЕГИОНАЛНИ военни съязи. А "североатлантическият" пакт отдавна не е нито само северен, нито само атлантически.) И само Първанов има доблестта да се изкаже скромно ПРОТИВ колиции в нарушение на устава на НАТО. Но, както е казал нашият мъдър народ, "Когатя царят ти резплаче майката, няма на кого да се оплачеш".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036045
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930