Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 11:10 - Кристалина Георгиева: Либия е пред хуманитарна криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1404 Коментари: 0 Гласове:
2



Кристалина Георгиева, еврокомисар, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, в интервю за предаването „Това е България" на радио „Фокус".

image

- Натискът върху Муамар Кадафи става все по-силен. Управляващият режим в Либия бе осъден и изолиран международната общност. Европейският съюз също оказа натиск Либия да осигури безопасността на чуждестранните граждани и да улесни заминаването им от страната. Задава ли се хуманитарна криза в Северна Африка и Арабския полуостров?

- За съжаление в Либия хуманитарната криза е на вратата. Знаем, че болниците в страната изпитват недостатък на медикаменти, на плазма и има сериозна опасност да се влошат условията в резултат на безотговорните действия на Кадафи и неговия режим. Що се касае до останалата част от региона, засега в другите страни хуманитарната криза е избегната. Там местните организации и особено структурите на Червения полумесец се справят, но има две големи тревоги - първата е растежът на цените на храните. Това е нещо, което става в целия свят, става и в този регион и с покачването на цената на нефта опасността е, че този процес ще се ускори. Ние виждаме, че тази година, 2011 година, за съжаление отново ще се върнем на един милиард души, които изпитват глад по света. Бяхме свалили тези цифри до 800 милиона. В този регион ако се комбинират високите цени на храните с продължаващи безредици, това може да създаде много сериозен хуманитарен проблем. И втората тревога са бежанците - бежанците от една страна към друга, а също така и проблемът за бежанците към Европа.

- Какво се прави в тази посока, госпожо еврокомисар?

- Това, по което ние работим, е да имаме готовност, както от страна на Организацията на обединените нации, аз разговарях с господин Гутерс, който ръководи именно Организацията по бежанците и да имаме също така готовност в Европа, това е отговорност на моята колежка госпожа Сесилия Малстрьом, която неотдавна беше в България. Тя взе, че е активирала съдействие за тези от нашите страни-членки, които са, така да се каже, на предна линия - Италия, Малта и се работи много сериозно за това какви сценарии можем да очакваме и как да сме готови за тях. В същото време най-спешният въпрос е извеждането на европейците от Либия. Там имаше около 10 хиляди души. Към този момент числото е намаляло почти наполовина, но за съжаление останалата, тежката част от задачата, която е извеждането на хората от райони, които са по-трудно или въобще недостъпни, и за тази цел председателството на Европейския съюз Унгария активира Центъра за мониторинг и информация, за който аз отговарям, за да може той да помогне с координация на усилията на нашите страни-членки, така че да се постигне максимално най-висок ефект - най-много хора да бъдат изведени по най-бързия и най-безопасния начин.

- Намирате ли съдействие в либийските власти?

- Либийските власти категорично не са особено добре разположени към това да помагат, но за Триполи бяха, макар и със сложности, бяха дадени разрешения за полети. Много от страните-членки успяха да извозят голямо число от своите граждани, включително и за България - два български самолета, както вероятно знаете долетяха и отлетяха безопасно от Триполи. Проблемът е най-вече в това да се гарантира безопасността в тази част на страната, където в момента на практика няма правителство или има управление от местни племенни, на племенна основа. Особено сериозен е проблемът с Бенгази, както и по крайбрежието, вътрешността на страната. Затова се разработват различни варианти за извеждане на хора по море, по суша. Ние позиционирахме наши хуманитарни работници и по границите, за да можем в същото време да видим дали, когато се стараем да помогнем на нашите граждани, ние не можем също така да помогнем и на либийското население, което се намира в много тежка ситуация.

- Хаос е думата, която единодушно идва от световните агенции за състоянието, за положението в Либия. При какви условия, обаче, Европейският съюз може да наложи санкции на страната?

- Това, което обсъждахме в комисията, е как можем да използваме този факт, че Европа е най-големият потребител на либийска продукция, за да окажем давление върху правителството, но честно казано в момента положението е такова, че трябва да се търси решение на най-спешните въпроси, а те са безопасността на европейските граждани, както и да търсим начини да помогнем на хората, на либийците, тъй като, както нашият народ знае много добре от нашите собствени отношения с Либия, това е затворена страна, там, ООН има много малко присъствие, само три организации на ООН имат офиси, практически няма хуманитарни организации. Единствената, която работи там е Либийският червен полумесец - добре подготвени доброволци, но с много ограничени възможности. Т.е. да се помогне трагедията на хората в следващите часове и дни - това е номер едно приоритет, и в същото време да се намерят, да се използват всички лостове за въздействие, включително и санкции, за да се спре това безумие, което става в момента в страната.

- И още един голям проблем се изправи пред вас - земетресението в Нова Зеландия - над 8 милиарда щети, стотици под развалините.

- Изключително сериозен проблем.

- Още една трагедия.

- Трагедия за тази страна. Ние активирахме нашия център и това, което се стараем да направим, е да помогнем с експертиза и да видим как можем по-нататък да помогнем на страната по превенция и подготовка, по-добри системи за реагиране, тъй като дори и страна като Нова Зеландия, която е много добре подготвена, може да направи повече и ние всички трябва да се учим едни от други за живеене в този свят, в който сега се намираме, където бедствията са по-чести и техните последици по-тежки.

- Най-човешка, най-хуманна, най-тежка мисия ви се отреди, сякаш, в тази Еврокомисия, госпожо Георгиева.

- Да, така се оказа. Миналата година, 2010, 950 природни бедствия, пет мегатрагедии в света и за съжаление 2011 година също ни посреща с наводнения и пожари в Австралия, земетресения и много сериозен хуманитарен проблем, който сега запали Либия. Да се надяваме, че най-лошото е зад гърба ни, а не пред нас.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994992
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031