Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 10:26 - Западът иска външна намеса за смяна на режима в Либия. САЩ не изключват военна операция.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
2



Великобритания призова вчера светът да упражни по-голям натиск за свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи, а Франция се обяви за изпращане на разследващ екип от ООН за кръвопролитията, в които Париж смята, че са загинали до 2000 души.

Европейският съюз (ЕС) съобщи, че обмисля да прати екип за хуманитарна интервенция в Либия, докато вътрешните министри на страните от Южна Европа призоваха Брюксел да създаде специален фонд срещу нелегална имиграция от Северна Африка.

Според британския външен министър Уилям Хейг трябва да бъде започнато международно разследване срещу насилието, което силите на Кадафи използват срещу бунтовниците.

"Мисля, че е важно за всички нас от международната общност да усилим натиска върху режима, който според всички свидетелства в момента извършва сериозни престъпления", каза Хейг пред Радио Би Би Си.
Той допълни, че заради извършените зверства залозите срещу политическото оцеляване на Кадафи се увеличават.

"Ще търсим начини да подведем под отговорност хората, които са отговорни за тези неща, и те трябва да държат сметка за това, преди да дават още подобни заповеди", допълни той.

Междувременно еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви вчера в интервю за БТА, че "заради очакваните вълни от бежанци от Северна Африка в следващите дни ще видим мобилизация, каквато не сме виждали в ЕС".

От сряда унгарското председателство на ЕС е активирало координационния механизъм, за който отговаря българският еврокомисар - центъра за наблюдение и информация. Работи екип, който предоставя платформа за координация на страните от ЕС, обсъждат се вариантите за достигане на по-трудните места, сред които Бенгази, както и във вътрешността на Либия, добави тя.

Комисар Георгиева допълни, че от 10 000 граждани на ЕС в Либия половината вече са евакуирани.
Отново в сряда шестте средиземноморски държави членки поискаха ЕС да създаде специален фонд за солидарност като част от мерките срещу нелегалната имиграция от Северна Африка, предаде "Франс прес".

Министрите на вътрешните работи на Франция, Испания, Италия, Гърция, Кипър и Малта се събраха в Рим в опит да изготвят обща позиция. Шестте средиземноморски членки на ЕС приемат най-голям дял от нелегалните имигранти, които пристигат на континента след вълненията в Тунис, Египет, Либия и други държави от Северна Африка.

Италия се опасява да не бъде залята от между 200 хиляди и 300 хиляди имигранти, в случай че падне режимът на Муамар Кадафи в Либия, който е изправен пред безпрецедентен бунт.

САЩ не изключват военна операция
Части, лоялни на Муамар Кадафи, предприеха ожесточени контраатаки в цялата страна, включително в градове на 50-ина километра от столицата, контролирани от противниците му.

В същото време говорител на Белия дом заяви, че САЩ проучват всички възможности за действия, включително налагането на зона, забранена за полети над Либия, в отговор на опитите на режима да смаже бунта.

Британската преса съобщава, че в готовност да навлязат и евакуират британски граждани от петролни обекти пустинята са елитни части на кралския военен флот.

Франция настоя за незабавно свикване на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на санкции срещу виновниците за кръвопролитията.

Швейцария замрази банкови сметки и активи, които се смята, че принадлежат на семейството на Муамар Кадафи.

На борсите цената на петрола падна след слух, че либийският лидер е бил застрелян. От Вашингтон коментираха, че засега нямат основание да смятат, че той е мъртъв.

Контролът на Кадафи над територията на страната намалява с всеки изминал час. След като изгуби Източна Либия в четвъртък той вече не държи на запад градовете Мисрата (на 200 км от столицата) и Зуара.

Ожесточени сражения са избухнали следобед в Зауия - петролен терминал на 50 км от Триполи, откъдето либийският вестник "Курина" съобщава за 23 жертви, а местни жители твърдят пред "Ал Джазира" за 100 убити.

В столицата, където не могат да влязат чуждестранни журналисти, жители съобщават, че се страхуват да излизат от домовете си, за да не бъдат застреляни от бойци на проправителствени сили.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996711
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031