Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 19:47 - България вече има Стратегия за националната сигурност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1106 Коментари: 0 Гласове:
2



Парламентът прие в петък след четиричасови дебати Стратегията за национална сигурност на България. За проекта гласуваха 120 депутати, против нямаше, а 23-ма народни избраници от левицата се въздържаха.

След гласуването премиерът Бойко Борисов наблегна от трибуната, че няма никой, който да се е обявил против стратегията, и благодари за това на Народното събрание.

В началото на заседанието, представяйки документа, Борисов заяви, че "за да защитим нашите национални интереси, трябва да изградим гъвкава и адаптивна система за национална сигурност".

"Подходът при разработването на основните принципи и тези на стратегията е определил гражданина като основен център в триадата държава, общество, гражданин", каза още Борисов. "Съществен белег е и въвеждането на нови спрямо традиционните разбирания компоненти и аспекти на политиката за сигурност. Националните интереси и приоритети са поставени като основа на развитието и напредъка на нацията", посочи още премиерът и добави, че в стратегията са посочени значимите рискове и заплахи в сферата на сигурност.

"Опитите да се прогнозира развитието на сигурността показаха, че това е сложна, многообразна и с голяма степен на неопределеност политическа задача. Очевиден пример за това са актуалните събития и процеси от последните седмици в Северна Африка. Те очертават пред нас нови проблеми и предизвикателства, с които трябва да се справим. Независимо от обективните трудности при прогнозиране на регионалните и глобални процеси ние приемаме, че да защитим нашите национални интереси, трябва да изградим гъвкава и адаптивна система за национална сигурност", продължи премиерът.

"Основният принцип на стратегията е неделимост на сигурността на страната и сигурността на ЕС и НАТО", каза още той. "След приемането на стратегията основен приоритет ще е подобряването на координацията и постигането на синхрон във функционирането на системата за национална сигурност при минимален разход на ресурси. Предстои да се разработят конкретни планове за действие и да се прецизират функциите на службите за сигурност и усъвършенстване на законодателството", заяви още министър-председателят.

БСП се въздържат, ДПС били "адекватни“

Лидерът на единствената партия, която даде своя вот "въздържал се“ Сергей Станишев обясни гласуването на левите депутати, че практиката е показала как "управляващите не изпълняват това, което залагат. "Ако духът на стратегията по никакъв начин не се отразява в действията на правителството, какво всъщност приемаме? 30 страници общи разсъждения", заяви бившият премиер.

За да илюстрира разсъжденията си, бившият министър-председател, който, въпреки че бе заложил като приоритет на мандата си разписване на подобен документ, така и не го реализира, посочи, че много текстове от току-що гласуваната стратегия се нарушават. "Ето, например, принципът на доверие между институции, което е заложено, в стратегията не се спазва“, заяви Станишев. "За какво доверие може да се говори, когато за никакъв повод беше иницииран импийчмънт на президента на републиката и щяхме да станем за резил!", възмути се той, бранейки Първанов.

От ДПС обаче подкрепиха документа, предложен от Министерския съвет. Мотивът, който посочиха от движението е, че стратегията "прави модерен и верен прочит на конституцията по отношение на основополагащите категории "нация" и "национална сигурност" като основание на единното гражданство“. По думите на заместник-председателя на партията Лютви Местан с това си гласуване депутатите на движението са доказали, че са "политически отговорни и адекватни“.

Сигурността – трикрако столче, неграмотността е най-големият риск

Според депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов сигурността е като трикрако столче. Всяко от "крачетата“на столчето е "национални цели, национална концепция и финансовата обезпеченост и ресурс на стратегията“. Според Бакалов столчето ще се клати, когато едно от крачетата е по-късо. Бакалов разкритикува стратегията, че в нея няма финансова обезпеченост, отсъстват рисковете, възникнали през последните два месеца, намеквайки за скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов.

По думите на депутата управляващите са "напипали основните моменти“ при писането на стратегията, вижда се и един основен проблем – неграмотността. Според Бакалов обаче тя е сериозен риск за "стопанството и цялата държавност“.

За никого не беше изненада, че още в началото на дебата в петък "Атака“ декларираха, че ще подкрепят правителството, защото стратегията засилвала "държавността“. Според депутата от партията Венцислав Лаков документът отразявал вижданията и на неговата формация.

В дебата по стратегията влязоха теми като АЕЦ "Белене“, по които бившите и настоящите управляващи си размениха взаимни обвинения, и членството в Шенгенската зона.

Според бившия вътрешен министър в предишното правителство Румен Петков

"членството в Шенген няма да е фактор за сигурност“. Петков за пореден път обясни, че е поискал комисия да провери какво се случва на българо-турската граница, където, по думите му, "от южната ни съседка излизат цигари, а у нас по документи влизат найлонови торбички".

"Ние сме икономическа заплаха за Европейския съюз, защото по размери контрабандата надмина тази от времето на югоембаргото“, заяви той.

От трибуната вътрешният министър Цветан Цветанов отговори, че "България участва активно в предотвратяването на контрабандни канали". Министърът използва случая, за да изтъкне, че днес са били заловени шестима души за контрабанда на цигари от Русе, Велико Търново, Пловдив. Според министъра вече е разкрита цялата схема на внасянето на цигари и разпространението им в страната.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035536
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930