Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 19:27 - Кадафи може да поведе от пустинята гражданска война
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове:
0



Оръжието няма да помогне на Муамар Кадафи да задържи властта в Либия, но дори докато армията му се разпада, той запазва достатъчно сили, за да продължи да сее хаос и вероятно да предизвика истинска гражданска война.

Това обобщават анализатори на либийската криза, цитирани от "Ройтерс".

Според тях най-вероятният изход ще е борещите се срещу режима му да превземат Триполи и да убият или пленят Кадафи и най-лоялното му обкръжение.

Мнозина твърдят, че той ще се сражава до последна капка кръв независимо от загубата на контрол над голяма част от страната, дезертирането на военни и разпада на централното управление и дипломатическия корпус. Кадафи вече не контролира тотално столицата, а бившият му правосъден министър обяви, че в Бенгази започва сформиране на преходно правителство.

Но поражението може и да не е толкова бързо, а в краткосрочен план все още съществуват и други сценарии.

1. Кадафи контраатакува, започва борба с бунтуващите се

С 10-12 хиляди войници, тежка бронирана техника, разположена из Триполи, и неизвестен брой наемници и въоръжени поддръжници, Муамар Кадафи има достатъчно сила, за да попречи на опозицията да навлезе в града, смята Джон Маркс от британската консултантска компания Cross Border Information.

Според него противниците на режима в столицата чакат подкрепления, но те може и да не пристигнат, ако Хамис (един от синовете на Кадафи) и неговата елитна 32-а бригада пресекат всеки опит да се проникне в града.

Хиляди въоръжени привърженици на режима в Триполи най-вероятно зорко следят да не се промъкнат тайно въоръжени хора от опозицията. Освен това Кадафи контролира пристанището и летището на града.

Това би му осигурило достатъчно време, за да задвижи икономически и паравоенни средства за привличане на онези либийски племена, които все още не са се обявили открито срещу режима му.

2. Кадафи бяга от Триполи в пустинята и започва въоръжена борба

Според  базирания в Лондон алжирски юрист Саад Джебаар, познаващ доста от хората на върха в Триполи, за Кадафи е невъзможно да се задържи на власт. "Въпросът е да остане жив", допълва той.

"Той създаде условия за партизанска война - ето защо призова либийците да грабнат оръжието. Хора като него би трябвало да са си построили и някакво убежище в пустинята."

Кадафи би могъл да избяга в южния пустинен район Себна, от който е и неговото племе, и да се опита да дестабилизира страната. Има вероятност да избяга и в родния си град Сирт, но това е все по-опасно, понеже районът е на изток и близко до основните му противници.

Американският анализатор Джеф Портър допуска кризата да свърши с "лов на глави": "Той може да се скрие с шепа предани му бойци. Така че ще падне от власт, но няма да се знае къде е в продължение на седмици."

3. Кадафи бяга от Триполи, племената постигат примирие за избягване на хаоса

Джебаар е убеден, че времето на Кадафи е изтекло, "но никой не знае колко поразии ще направи, преди да си отиде".

Размерът на бъркотията, която ще последва, зависи от лоялността на неговите съплеменници и роднини. В един момент племето кададфа ще трябва да започне да преговаря с другите племена за условията за прекратяване на насилието.

Според Мансур ал Кихия - специалист по Либия, вече има разцепление вътре в племето на Кадафи, което иска да направи всичко възможно да не бъде преследвано от бъдещата власт в страната. Бившият правосъден министър на Кадафи вече каза, че в Либия не се разчистват сметки и на племето кададфа е простено, защото вината за случващото се носи само и единствено Муамар.

4. Кадафи започва истинска гражданска война

Това за момента изглежда най-невероятният сценарий. Но Джон Маркс допуска противостоене между "един особен вид град-държава, управляван от останките от режима на Кадафи, и останалата част от страната под контрола на опозицията, която обаче няма организация и сила да превземе бързо Триполи".

Ако това се проточи, може да се стигне до истинска гражданска война.

Според Джебаар колкото по-дълго Кадафи смазва протестите с кръв, толкова по-трудно ще е на племето му да договори мирен изход от кризата.

5. Кадафи е свален и бяга зад граница

Възможно е семейството и обкръжението на Кадафи да го придумат да преговаря с противниковите племенни лидери и висши офицери за безопасно напускане на страната.

"Видяхме колко много от изоставилите го марионетки потърсиха сигурност при племената си, което само подчертава колко важни са те за определяне бъдещето на Кадафи. Така че той или неговите роднини може да кажат на група обединени племена "ОК, спираме насилието, но под условие че спокойно отидем в друга държава и няма да има процес срещу нас", коментира Джебаар.

Малко са обаче държавите, които биха го приютили. Освен това, веднъж пресякъл границите на Либия, той става обект на евентуално преследване, арест и екстрадиране за изправяне пред международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу човечеството.

Възможен ли и удар с химическо оръжие?

Специалистът по въпросите на Близкия изток д-р Омар Ашур коментира пред Би Би Си и още три сценария, които анализаторите се въздържат да обсъждат.

Първият е Кадафи да нанесе удар с химическо оръжие, подобно на Саддам Хюсеин срещу кюрдите през 1988г. или на сирийския президент Хафез Асад срещу жителите на град Хама през 1982г. При такъв краен вариант международната интервенция изглежда неизбежна.

Вторият сценарий на д-р Ашур е за военен  преврат или за настъпление на значителна част от нея срещу Триполи, полковника и синовете му. Проблемът тук е, че самата армия не реагира като единен организъм за разлика от случилото се с униформените в Тунис и Египет. Има случаи на дезертиране, но непокътнати остават елитни части под командването на синовете на Кадафи и паравоенните формирования.

На трето място д-р Ашур посочва ефекта от международен черен списък с имената на командващите и извършващите престъпления срещу народа си и човечеството. При мисълта за международна заповед за арест срещу тях, мнозина сигурно биха се замислили преди да издадат пореднат азаповед за стрелба или бомбардировки. Такъв списък обаче засега дори не се обсъжда.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025308
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930