Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 10:31 - Соня Колтуклиева за изключването на Касим Дал от ДПС и за Ахмед Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3586 Коментари: 0 Гласове:
2



Соня Колтуклиева е била продуцентка на култовото предаване "Партньорство за бизнес" по БНТ и автор на телевизионни филми за валутния борд в Аржентина, финансовия план “Реал” в Бразилия, империята “Газпром”, компютърния гигант “Майкрософт”, азиатските тигри в Сингапур и Южна Корея, за бизнеса в Хонконг, Шанхай и Пекин, за българските общности във Ванкувър, Торонто, Буенос Айрес, Ню Йорк, Лас Вегас, Лос Анджелис, Франкфурт... Изпълнителен директор на сайта Bulgaria-news. Известната журналистка специално за “ШОУ” за пореден път открехва задкулисието на политическите игри.

- Соня, изненада ли те нещо от последните политически интриги?

- Назначаването на Петко Сертов за заместник-председател на специалната комисия, добила публичност като БОРКОР! Това без никакво съмнение е „избор с примка на шията”. Бойко Борисов е бил принуден да го стори, за да удовлетвори поне малко претенциите на Арестант №1 на Републиката. От надежден източник знам, че три месеца преди парламентарните избори тогавашният министър-председател Сергей Станишев доста категорично поискал от Петко Сертов да уволни Алексей Петров от ДАНС - заради съмнения, че използва Агенцията за разчистване на лични и корпоративни сметки и за рекет. Сертов не само отказал, но и заплашил, че ще напусне!

Две години по-късно Генерала не само рестартира ексшефа на ДАНС, но му предоставя отговорности в толкова болезнена за България сфера - борбата с корупцията.

Това си е „змия в пазвата”!

Няма друго обяснение, освен едно - че това назначение е разменна монета между бившите бизнес партньори Бойко Борисов и Алексей Петров. Трактора ще остави на мира Цветан Цветанов, няма да му иска оставката, ще престане с дистрибуцията на флашки с неудобни записи, ще се укроти преди началото на кампанията за президентските и местните избори.

Не плаща ли премиерът обаче твърде висока цена?! Няма ли Петко Сертов да се възползва от многостранната информация, до която новият пост ще му даде неограничен достъп, за да я насочва към Алексей Петров и щаба на ”Великата криминална революция”(по книгата на Станислав Говорухин; впрочем и другите му две творби кореспондират удивително точно с българската действителност: ”Така не може да се живее!” и „Русия, която загубихме”).

- В този ред на мисли, коя България загубихме?

- България на доверието. Доверието в държавата, в институциите, в справедливостта, в обещаната ни на 5 юли 2009 г. борба с организираната престъпност…

Бях в Женева, когато научих за пародийното предложение на Яне Янев да се формира служебен кабинет, на който министър-председател да бъде Бойко Борисов, а министър на вътрешните работи… подсъдимият Алексей Петров. Когато разказах за това на моите швейцарски приятели, те напълно сериозно ме попитаха: ”България възнамерява да излезе от Европейския съюз ли?!” И добавиха типичен за страната на банките въпрос: ”Кой финансира всичко това?” Кой наистина? Не знам… Дружинката на Трактора превърна нашата (уж!)европейска държава в „Полет над кукувиче гнездо”.

- Смяташ ли, че и назначаването на Елеонора Николова в БОРКОР също е част от сделка между Бойко Борисов и Алексей Петров?

- Познавам Елеонора Николова и много я ценя заради професионалната й компетентност и коректност. Нека си припомним, че тя представляваше обществения интерес в първото дело за конфликт на интереси по повод прословутия двумилионен хонорар на Ахмед Доган от т. нар. консултантски договор ца „Цанков камък”. Отстрани я от случая новият председател на парламентарната комисия – депутатът-атакист Валентин Николов /за да сложи на нейно място свой приятел адвокат от Добрич/, което беше твърде странно, защото излезе, че „Атака” помага на ДПС.
 
Аз си мислех, както и мнозина други, че Елеонора Николова е един вид представител на десницата в тази комисия, но председателят на СДС Мартин Димитров доста рязко се разграничи от бившата синя кметица на Русе. А според самия Алексей Петров назначаването на Петко Сертов идвало да покаже, че корупцията няма цвят. Елеонора Николова той определи като стойностен избор. Е, това никак не помага на Елеонора Николова да изглежда напълно независима и порядъчна, каквато всъщност вярвам, че е!

- Не стават ли много специалните служби у нас?

- Да, през последните години се получи цяло Вавилонско стълпотворение:
Станишев създаде ДАНС, за да контролира МВР, Борисов създава БОРКОР, за да контролира ДАНС, Алексей Петров контролира БОРКОР…

А кой ще контролира контролиращите?! Превръщаме се в страната на специалните служби…
В петък ранния следобед мои приятели са видели подалия оставка като шеф на ДАНС Цветлин Йовчев да излиза от президентството и с отривиста стъпка, обут в скъпи обувки “Прада”, да се мята в лъскав тъмен джип “Тойота”. Явно, че в предстоящата предизборна баталия информацията ще бъде много търсена и луксозна стока – от двете страни на “Дондуков” ще гледат да се доберат до колкото се може по-големи запаси от ценното притежание.

По телевизията “рицарят на печалния образ” от гр. Сандански ни информира, че в историята на България 70 управляващи са били бивши затворници. Аз повече се притеснявам, че сега ни управляват бъдещи затворници. Боя се и от това, че президентът и премиерът си “мерят химикалките” на полето на строго секретната информация и на специалните служби.

- От РЗС дадоха знак, че ще продължават да разпръскват информация...

- “Ред, законност и справедливост” се превърна в “гара за двама”, контролирана от стрелочник, който се забавлява да мести релсите ту в една, ту в друга посока. И който очевидно сега е инструктирал Янето и Семов да се борят със зъби и нокти за държавната субсидия. Най-вероятно Трактора има стратегия за участие в президентските и общинските избори, за които му трябва финансиране. А какво по-сладко от това да получиш потребното от хазната?! Виж как изведнъж Янето захвърли шлема и копието на борец срещу корупцията и гръмогласно обяви: “Искаме си нашето, не щем тяхното”. Под нашето разбирай милионите от държавната субсидия – тоест, него вече не го интересува, че остана генерал без армия, не го вълнува колко от хората му бяха “напазарувани” от Бойко Борисов, просто иска паричките да влизат в неговата каса.

- Соня, ти първа каза пред "ШОУ", че на 18 февруари ще се проведе заседание на Централния съвет на ДПС, на което Касим Дал ще бъде изключен от партията. Така и стана.

- Очевидци ми разказаха, че в строго охраняваната зала на столичния хотел “Дедеман” се е разиграла битка, подобна на лавината от протести, обхванала Арабския свят. Най-общо свързана с отричане на статуквото и обругаване на насилствено наложените с поколения авторитети.

“Какво се случи ли?! Случи се това, че Ахмед Доган от “свещена крава” остана
само крава…- каза ми участник в заседанието. – За първи път от 17 години след словото на лидера ръкопляскаха само една пета от присъстващите.

В очите на хората освен страх имаше и отвращение”.

Кулминационният момент на драмата бил, когато Касим Дал се обърнал към Ахмед Доган и го попитал: «Познаваш ли тези хора /изредил три имена/, знаеш каква е съдбата им, нали?!» За всички станало безпощадно ясно, че Дал има наум трима души, които са били докладвани в доносите на агент Сава, даже във въздуха отекнал със страшна сила въпросът: останали ли са живи тези мъже?!

Центърът на дискусията всъщност е бил добро или лошо, достойно или недостойно, полезно или вредно е било да си агент на комунистическата Държавна сигурност. Юнал Лютви например отстоявал своята “правда”, че нямало как да си взема изпитите в университета, ако не бил подписал декларация за сътрудничество. Тогава български изселник от Бурса го контрирал: “И аз съм бил заплашван и принуждаван, но не подписах, завърших си нормално, така че всеки е имал избор, било е въпрос на морал, не на живот и смърт!”

“Ако не беше моята шлифовка в Държавна сигурност, ти нямаше сега да си тук, а щеше да си началник на бетоновата база в Суворово!”, казал Доган на бунтаря Дал в 7-минутно ”тронно” слово на финала на заседанието. Поискал да се направи комисия, която да разследва доколко верни са думите на Дал, че ДПС е създадено от Държавна сигурност. Сподвижниците на доскорошния Втори в партията обаче обвинили Сокола, когото наричат вече Прилепа, че манипулира истината - Касим Дал твърди само едно-единствено нещо: Доган е най-успешният продукт на ДС, а не на ДПС! Те се опитали да включат в дневния ред декларация за отстраняване от ръководството на всички с принадлежност към тайните служби на Живковия режим, но това било категорично отхвърлено от мнозинството.

Ролята на екзекутор на Касим Дал била поверена на Бахри Юмер, кмет на Джебел и областен координатор за Кърджалийския регион – той предложил изключването му от ДПС. “Можете да ме изключите от партията, но не можете да ме изключите от сърцата на хората!”, отговорил Касим Дал.

Според неговите сподвижници той получил стотици есемеси, в които хората от неговия избирателен район – Търговище, и от други региони на страната го подкрепяли безрезервно. “Съвсем скоро Прилепа ще остане само със своите десетина верни преторианци и с милионите, които заграбиха от държавата!”, каза ми един от четиримата, гласували срещу изключването на Касим Дал. - Ахмед Доган, Емел Етем, Гюнай Сефер, Рамадан Аталай, Юнал Лютви, Лютви Местан, Христо Бисеров, Камен Костадинов тепърва ще осъзнаят случилото се. Те не чуха гласа на мълчанието, който крещеше в залата, не забелязаха гроздовете на гнева… но това ще ги стигне рано или късно… «

Най-авторитетните и влиятелни представители на българската изселническа общност в Турция - Енвер Хатипоглу от Истанбул, Шази Чавушоглу от Бурса и Ибрахим Делиорманли от Анкара - ще адресират писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Сметната палата Валери Димитров с настоятелно искане да се провери как е харчена държавната субсидия за ДПС през миналата година. По време на заседанието в петък те са поискали да се даде отчет перо по перо, но послушниците на Доган са гласували отчета за миналата година без разисквания.

Изселниците искат да видят има ли в този отчет суми, които уж са били предоставяни на организациите в Турция, понеже там не била постъпила нито стотинка от бюджета на ДПС. “Предизборната кампания за изборите през 2009 г. ни струваше 1 милион долара, които ние събрахме от доброволни вноски – каза ми Енвер Хатипоглу. – Никой никога в историята на Турция не беше виждал агитационни материали на чужд език. Ние издигнахме в Истанбул 56 билборда на български и турски, за които от централата на ДПС не сме получили нито стотинка.” Заплашваха ни, че ще ни отнемат правомощията да представляваме ДПС в районите, където живеем – е, да го направят, да намерят хора, които ще финансират от собствения си бизнес партийната дейност” - Ето, вижте, тези малки кукли са моите близначки - показа ми Ибрахим Делиорманли снимка на двегодишните си момиченца – от техните пари давам за движението!” Той е заместник-председател на Съюза на българските изселници в Турция и е убеден, че мнозинството от 350-те хиляди емигранти от “голямата екскурзия” преди 20 години споделят желанието за промяна. “Те никога не са виждали Доган очи в очи. Когато дойде в Турция той отива на луксозната яхта на Фуат Гювен, не се среща с тези, с чиито гласове върти своята търговия с влияние вече толкова години…

Само 120 000 си взеха българските паспорти, защото останалите не искат да имат нищо общо с ДПС, нито с гласуването в България.

Те обвиняват Доган и сподвижниците му и за т. Нар. възродителен процес… Елате да чуете хората, ще ви кажат: “Къде беше Доган преди 1989 г., когато ни сменяха имената, когато ни преследваха, когато ни прогонваха от домовете ни… появи се, когато всичко вече беше свършило…”, обясняват гневно поборниците срещу 20-годишното статукво в ДПС… И питат: защо, когато се разглеждаха.

Изборният кодекс и спорният казус за “уседналост”, нашият лидер не беше в залата, за да защити правата ни?! Защитиха ни Сергей Станишев и Иван Костов. Впрочем депутатът Корман Исмаилов /бивш председател на младежкото ДПС, заменен с мъжа на Догановата секретарка/ предложил лидерът на ДПС да бъде задължен да ходи на работа в парламента, но това дори не било обсъдено... Според бунтарите не случайно в петък Доган е отишъл близо час по-рано на заседанието. Искал е да бъде сигурен, че областните координатори /апропо, определяни лично от него/ наистина ще подпишат декларацията за изключването на Касим Дал от партията /съпротивил се единствено областният от Шумен/. Съмишлениците на Дал считат за своя победа дори самия факт, че е свикано заседание на Централния съвет, така както настоя в писмото си Касим Дал. По устав ЦС се свиква на всеки 3 месеца, а напоследък не е бил свикван 13 месеца...
Като слушах разказа на хората, с които се срещнах в събота, разбрах, че митът за учения, философа, недостижимия, непобедимия Ахмед Доган е смъртоносно ранен.

- А кои са били най-страстните обвинители на Касим Дал?

- Да го кажем така - най-пламенните защитници на Ахмед Доган са били депутатът Гюнай Сефер, който от 8 години живее в боянските сараи, и Емел Етем, бивша министърка на извънредните ситуации. Тя дори изпаднала в истерия, заради което получила обвинението: «С парите, които открадна от държавата, си купила чисти и хубави дрехи, но устата и душата ти са мръсни… «

Касим Дал през цялото време бил спокоен, даже се усмихвал предизвикателно… И толкова подразнил Гюнай Сефер, че той тръгнал срещу него със застрашително размахан микрофон… Подкрепящите Дал мъже скочили да защитават лидера си и за малко да стане въргал. Гневната рецитация на Сефер съдържала обвинението, че Дал не е писал сам “кървавото писмо” срещу Доган, а то е съчинявано от турските тайни служби. Тази атака била посрещната с недоверие и възмущение дори от онези, които публично не споделят позициите на Касим Дал.

- Ще се отрази ли изключването на Дал, или ще стане като при излизането от ДПС и на предишни “десни ръце” на Доган?

- Попитах за това лично Касим Дал преди две седмици. Той ми отговори така: “Не съм казал на никого какво ще правя. Всичко - стъпка по стъпка.

Планът е в главата ми. Трябва да ми я отрежат, за да не го изпълня!”

Дал твърди, че за разлика от Доган ще разчита на подкрепата, съмишленичеството и емоциите на хората. И ми разказа любимата притча на Сокола - Прилепа /аз ти я разказвам както съм я запомнила/: Един човек вървял по прашен селски път и току удрял по три пъти чувала, който носел на гърба си в земята. Правел го на всеки 42 минути – нито повече, нито по-малко. Хората се изумили и го попитали – с какво е пълен чувалът и защо така равномерно го удря по три пъти в пътните камъни. Онзи отговорил: чувалът е пълен с плъхове. Тъкмо се разберат и съюзят срещу мен и аз ги разтърсвам и удрям в земята. И така продължавам напред…

Според мен обновяването на ДПС ще тръгне откъм Босфора, от организациите на българските изселници. Промяната е неизбежна. Не ми изглежда случайно, че тъкмо след заседанието на ЦС на ДПС за среща с българските изселници в Турция заминаха министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов, който за първи път на парламентарните избори през юли 2009 г. разби изборната хегемония на ДПС в Кърджали.

ИНТЕРВЮТО Е ПУБЛИКУВАНОВ В АГЕНЦИЯ БЛИЦ



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000782
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031