Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 21:42 - Войски на Кадафи атакуват завзети от бунтовниците територии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0



Силите за сигурност, подчинени на Муамар Кадафи, започнаха контраофанзива срещу териториите, завзети от противниците на режима в източна Либия. Това съобщиха в понеделник вечерта военни командири в град Бенгази, който е крепост на опозицията. В същото време Европа и САЩ започват да изпращат първите си конкретни помощи за бунтовниците в източна Либия, надявайки се да се ускори отстраняването на Кадафи.

Международният натиск върху режима в Либия се засили, след като в понеделник Европейският съюз наложи санкции, включващи ембарго на търговията с оръжия, замразяване на банкови авоари и забрана за пътуване на 26 висши либийски представители, сред които е и лидерът на Джамахирията. Обсъжда се и налагането на забрана за полети над Либия.

В събота санкции наложи Съветът за сигурност на ООН, но мерките на ЕС са по-строги. Очаква се те да влязат в сила до дни. В понеделник в Женева започна и 16-та сесия на Съвета на ООН за човешките права, на която бе осъдено за пореден път насилието в Либия.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че ЕС работи в тясна връзка със САЩ и Съвета за сигурност на ООН за координирано налагане на санкции срещу режима на Кадафи. Говорител на Аштън съобщи, че и ЕС предприема действия да установи контакти с преходните власти, създадени от противници на режима на Муамар Кадафи. Тези усилия, заяви говорителят, "показват конкретен стремеж да помогнем на либийската опозиция и да работим с нея".

САЩ публично подкрепиха противниците на Кадафи в източната част на Либия. В Женева държавният секретар Хилари Клинтън каза, че Кадафи трябва незабавно да се оттегли и да му се потърси отговорност за насилието.

САЩ предислоцират веонните си сили около Либия

Говорител на Пентагона съобщи, че Съединените щати предислоцират военновъздушните и военноморските си сили около Либия, съобщи Ройтерс.

"Подготвят се различни планове за развитие на обстановката и мога открито да кажа, че в рамките на тези планове ние предислоцираме силите си, така че да бъдат способни да реагират гъвкаво след вземането на съответните решения", заяви полковник Дейвид Лапан.

На този фон размириците в Либия продължават, като опозицията контролира все повече населени места и в западната част на страната. Кадафи все още не е дал сигнали, че е готов да се оттегли. Според Ал Джазира обаче той е възложил на шефа на либийската служба за външно разузнаване да започне преговори с въстаниците в източната част на Либия.  

Режимът на либийския лидер все още държи контрола върху столицата Триполи, където хранителните продукти поскъпнаха рекордно и безредиците продължиха и в понеделник. Франс прес съобщи за подготвян поход на антиправителствените сили към столицата

Кой ще издържи по-дълго?

В момента силите изглеждат изравнени и изходът от кризата може да зависи от това коя от двете страни ще издържи по-дълго. Противниците на полк. Кадафи, включително разбунтували се военни, държат почти цялата източна част на страната, голяма част от петролната инфраструктура и няколко градове на запад.

Кадафи се е окопал в Триполи и околните градове, подкрепен от по-добре въоръжените сили за сигурност и милицията. Жители на столицата казват, че има опити за възстановяване на нормалния живот. Много от магазините в центъра са отворени отново, трафикът по улиците се увеличава. Пред банките се вият опашки от желаещи да получат равностойността на 400 долара за семейство, които Кадафи обеща в опит да възстанови доверието на народа.

Досега бунтовниците са освободили напълно от силите на режима над 10 града в Западна Либия. Кадафи обаче продължава публично да твърди, че в страната няма безредици. Според него "неголямата група" терористи на Ал Каида, върху която той хвърли отговорността за кръвопролитията в страната, е обкръжена и скоро властите ще се разправят с нея.

Задаваща се хуманитарна криза

Кървавият начин, по който либийският диктатор отвърна на антиправителствените бунтове, засега е няма аналог с поведението на други режими в арабския свят.

Ройтерс прогнозира, че източната част на Либия ще бъде изправена пред сериозна липса на храна и медикаменти в следващите две или три седмици. Жители на Бенгази казват, че размириците пречат на вноса на храна и домашни стоки, а много магазини и фабрики продължават да са затворени, откакто градът е завладян от протестиращите. Вече не могат да се намерят стоки от първа необходимост. Хиляди имигранти от Египет, Непал Бангладеш и други страни, които са отглеждали зеленчуци и са работили в пекарни, са напуснали страната.

Френският премиер Франсоа Фийон заяви в понеделник, че страната му изпраща два самолета с хуманитарна помощ в Бенгази. Самолетите ще откарат лекари, сестри, медикаменти и медицинско оборудване.

"Това ще е началото на масирана операция за хуманитарно подпомагане на хората от освободените територии", заяви той. По думите му Париж проучва "всички решения" – включително и военни опции – така че "Кадафи да разбере, че трябва да си отиде, да напусне властта".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046355
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930