Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 13:18 - Държавата плаща годишно 263 хил. лв. за двама наши "забравени" военни в Ирак
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1618 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скромното участие на България в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак ще струва през 2011 г. 263 хил. лв. Сумата е за издръжката на двама български бойци, съобщиха от военното министерство в сряда.

До момента от ведомството твърдяха, че тази сума представлява секретна информация, но военният министър Аню Ангелов разпореди тя да бъде предоставена на медиите. Не е ясно дали той ще бъде подведен под отговорност за разпространението на класифицирана информация или ведомството просто е укривало данни от обществото под традиционното си оправдание за секретност.

По-късно от пресцентъра на МО уточниха, че според тяхна проверка обявяването на цифрата не е в противоречие със Закона за класифицираната информация. 

Вниманието към мисията на двамата военнослужещи бе привлечено от думи на бившия военен министър, а сега външен Николай Младенов.

В началото на ноември 2009 година той обяви, че от Ирак трябва да бъдат изтеглени двама "забравени сержанти", които все още участвали в тренировъчната мисия на НАТО. Издръжката на двамата рейнджъри обаче гълтала средства колкото за 12 български наблюдатели в мисията на ЕС в Грузия.

В сряда от МО поясниха, че военните в Ирак не са сержанти, а офицери, но нямаха отговор на въпроса защо не са изтеглени и изобщо било ли е планирано приключването на българското участие в тренировъчната мисия в Ирак.

Военният министър Аню Ангелов, който в сряда разговаряха по телефона с български военни зад граница по повод националния празник, констатира обаче, че не се предвижда увеличение на това участие.

От връзката с Афганистан стана ясно, че българските военни изпълняват задачите си в Кабул "под непосредствени заплахи от комбинирани атаки, ракетни обстрели, атаки с импровизирани взривни устройства, атентатори-самоубийци, отвличания и атаки с опасни предмети, заложени по маршрутите за движение на патрулите и ескортите". Общото ниво на заплаха в зоната за отговорност на контингента се оценява като значително. Помощник-националният командир и отговорник за Кандахар подп. Пламен Койнов съобщи, че обстановката в района на мисията към момента е относително спокойна.

Във видео обръщение командващият Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ген. Дейвид Петреъс благодари за "огромния принос", който българските военни и България като цяло дават към международните усилия за Афганистан. Петреъс заяви, че е впечатлен от всеотдайността, професионализма и компетентността на българските въоръжени сили.

Най-сериозното участие на България в момента е в Афганистан, където служат около 600 български военни. Те изпълняват най-вече задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Към момента обаче не е ясно какво ще е бъдещето на българското участие след изключително противоречивите сигнали от страна на политическото ръководство на Министерството на отбраната. Единственото, което е ясно, е, че тази година няма да има промяна на участието на България в мисията. Това бе потвърдено отново от Ангелов и в петък, който така също отрече да е давал противоречиви сигнали как ще продължи българското участие.

През септември миналата година военният министър Аню Ангелов съобщи, че през 2011 г. започва подготовката на боен батальон и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан. Предложението е било отправено от САЩ. В началото на тази година обаче Ангелов допусна, че през 2012 г. е възможно да се мисли за намаляване на контингента.




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nikiita6864 - Това не са кой знае колко пари.
03.03.2011 00:26
Можеше да са повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031255
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930