Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 19:46 - ЦРУ: Българските митници пренебрегват трафика на наркотици
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
2



 Способността на българската агенция "Митници" да се бори с трафика на наркотици е отслабнала през 2010 г. и това създава безпокойство, посочва в частта за България годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за международната стратегия за контрол над наркотиците, внесен в Конгреса.

Причината са структурните променив митниците, които дават приоритетно предимство на борбата с другите видове контрабанда за сметка на наркотиците.

Един "злополучен ефект" от преструктурирането на агенцията според доклада е това, че "много от най-добрите звена за борба с накротиците са подчинени на региноналните управители". Както личи от по-ниските равнища на залавянията, загубата на независимост на тези звена неблагоприятно е повлияла на способността на митниците да разследват контрабандата на наркотици и да извършват мащабни операции по граничен контрол за залавяне на незаконна дрога", са заключенията в документа.

Според авторите му напоследък има свидетелства, които говорят, че има намаляване на местното производство на синтетични стимулиращи продукти.

Докладът отбелязва политическата воля на правителството за борба с големите организирани престъпни мрежи и започнатите многобройни съдебни дела, в които обвиняемите са фигури от високо равнище от организираната престъпност. Той обаче препоръчва по-ефективен надзор над полицията и съдебната система, така че "тези, които компометират разследванията, сами да бъдат разследвани и съдебно преследвани". Ще бъде от голяма полза за България да инвестира в модернизирането на полицейското оборудване на антинаркотичните звена, се препоръчва в документа.

В него се потвърждава, че американското правителство ще продължи активно да подкрепя усилията на България да укрепва антикорупционното си законодателство. България е смятана за международно уважаван партньор в правоналагането, а  готовността й да участва и да оглавява многостранни международни разследвания, се оценява положително от САЩ. 

Докладът се изготвя всяка година от Бюрото по международните въпроси на борбата с наркотиците и правоприлагането към Държавния департамент. В него се анализират действията в тази област на над 100 ключови държави по света.

МВР задържа 5 хил. мастербокса цигари при четиримесечна операция- 26 фев

Стенограма от заседанието на съвета по сигурността за СРС-тата и контрабандата - 25 фев

При президента: Дянков получи подкрепа за връщане на митническото дознание- 22 фев

Депутатът от ГЕРБ Иван Петров: Има тежка корупционна схема на митница Свиленград - 21 фев

Министър Цветанов: Нелегалният цех е можел да задоволи една трета от пазара на цигари - 31 яну

Ваньо Танов официално поиска полицейски правомощия за митниците - 27 яну

Митниците - крачка напред, две... накъде? - 18 яну

Контрабанда за вътрешна употреба - схемите - 17 яну

Задушени в контрабанда - 08 яну




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024752
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930