Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 23:11 - Информационната революция на "Ал Джазира"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
4



Журналист изхвърчава през отворената врата на централата на "Ал Джазира" в Доха със залепен на ухото си телефон. "Арестувани са снощи", крещи в слушалката. "Не можем да минем през продуцентите. Всички материали са конфискувани, а част от оборудването е унищожено."

В нюзрума, където кипи от енергия, атмосферата е оживена. Журналисти седят вторачени в мониторите си, които излъчват на живо от центъра на Кайро. Там стотици хиляди протестиращи са на крачка от това да изхвърлят още един дългогодишен владетел, а екипите на "Ал Джазира" са тормозени и арестувани многократно от полицията. Високо по ъглите са наредени касети с изписани арабски криволици по тях.

"Това е нашата история", казва журналист от английския канал на "Ал Джазира", който предпочита да остане анонимен, защото няма разрешение да говори с други медии. "Това е историята, която доказва на мърморковците по цял свят на какво сме способни. Бяхме първи, а всички други дойдоха след нас: Си Ен Ен, Кристиан Аманпур."

Последните няколко седмици влиянието на "Ал Джазира", катарският новинарски канал, който бе създаден преди 15 години от емира на държавата шейх Хамад бин Халифа ал Тани с идеята да излъчва независими новини, които регионалните държавни медии не показват, се засили значително.
Именно "Ал Джазира" първа улови мащаба на тунизийския бунт и неговото значение за региона. И зрителите по цял свят отговориха - глобалната посещаемост на медията стигна до небесата.

По време на първите два дена от египетските протести зрителите, гледали на живо през интернет, се увеличиха с 2500% до четири милиона, от които само в САЩ са 1.6 милиона, според Ал Ансти, управляващ директор на англоезичния канал на "Ал Джазира".

"Това наистина е повратен момент за нас, своеобразно признание за продукта, който предлагаме, и знак, че има действителна нужда от нашето съдържание и информация", казва пред "Ройтерс" Ансти.
Но дори и в моменти на триумф остават въпросителните. Въпреки че декларира независимостта си, мрежата неизбежно играе политическа роля.

Наистина ли е, както мнозина в региона я обвиняват, съпричастна към ислямистки партии като "Хамас" и "Хизбула"? Взела ли е на мушка едни режими, докато гледа по-меко на други? И каква роля, ако изобщо има някаква, играе нейният свръхбогат катарски създател във всичко това?

Вероятно изгоненият египетски президент Хосни Мубарак казва най-добре всичко това по време на посещение на централата на "Ал Джазира" в Катар преди седем години: "И всички тези неприятности от тази малка кутия?"

Правилният вид култура

Катарският канал стартира с начален бюджет от 137 млн. долара и очакванията до пет години да започне да генерира приходи. В началото мрежата разчита на талантливите журналисти от арабския канал на Би Би Си.

В регион, където авторитарните правителства обикновено с лекота се справят с историите, които не желаят да стават публични, "Ал Джазира" налага рязка промяна в културата.

"Те започнаха с правилния вид култура", казва Мохамед Заяни, професор в катарския университет "Джорджтаун" и автор на книга за "Ал Джазира". "По отношение на начина, по който се случват нещата, структурата е по-свободна, по-малко бюрократична и с по-малко регулации. Това беше добре, защото означаваше, че могат да правят нещата да се случват. Това е много важно в новинарския бизнес, където времето е от основно значение."

Заяни отбелязва, че "Ал Джазира" е съумяла да интегрира социалните медии в работата си. "Това е от изключително значение за телевизията. Социалните медии се превръщат в основен играч, който сега е умело комбиниран във взаимодействие с регионалните медии. Това е ново и променя коренно модела, който познавахме досега, като променя аудиторията - досега обикновени пасивни потребители", казва Заяни.

Гняв в Египет

"Ал Джазира" - остров на арабски, си спечели негодуванието на лидерите в арабския свят заедно с възхищението на мнозина обикновени араби почти от първите си предавания през 1996 г.
Първата арабска мрежа, която пусна в ефир израелски държавници, каналът е давал думата и на саудитски дисиденти, феминистки и ислямистки духовници.

В последните седмици от управлението на Мубарак телевизията продължаваше да предава на света какво се случва на площад "Тахрир" в Кайро, както и в останалата част на страната, въпреки че нейните журналисти бяха бити, арестувани и гонени от Египет.

Според висши дипломатически източници в Европа Мубарак се е оплаквал по телефона на западните лидери по време на протестите в страната от ролята на "Ал Джазира" и на Катар за подклаждане на безредиците и е твърдял, че емирът се стреми да съсредоточи вниманието върху Египет по повеля на Иран. Представителите от телевизията обаче отричат каквато и да било политическа намеса в редакционната политика и твърдят, че се ръководят единствено от принципите за добра журналистика.

Дипломатическа грама, изпратена през 2009 г. от американското посолство в Катар и публикувана от сайта WikiLeaks, хвърля яснота върху редакционната независимост на канала: "Ал Джазира", най-гледаният сателитен телевизионен канал в Близкия изток, е силно субсидиран от катарското правителство и се доказа като полезно оръжие за политическите си господари.

Той относително свободно и открито отразява събитията в Близкия изток, но се въздържа да критикува Катар и неговото управление. Способността на "Ал Джазира" да влияе върху общественото мнение в района е съществен източник на влияние за Катар, което той едва ли ще изпусне. Още повече че мрежата може да бъде използвана и за подобряване на отношения.

Поглед от Вашингтон

Вашингтон първоначално приветства канала като пример за избуяване на медийна свобода в арабския свят. След терористичните нападения над САЩ през септември 2001 г. тази позиция се промени. Администрацията на Буш обвини канала в пропаганда и дори във връзки с "Ал Кайда". Американските военни бомбардираха бюрата на "Ал Джазира" в Кабул и Багдад, където един журналист бе убит.

Тонът от Вашингтон значително се смекчи след смяната на администрацията в Белия дом.
Президентът Обама признава, че гледа "Ал Джазира" на английски. През миналата година държавният секретар Хилари Клинтън разгледа централата на телевизията в Доха, а посещението й бе определено от "Ал Джазира" като сърдечно.

Пазарни възможности

"Ал Джазира" не разкрива каква е финансовата й зависимост от емира на Катар, но Ансти казва: "Създадени сме, за да можем да предаваме събитията от всички точки на света."

Основателят на канала твърдеше, че целта му е телевизията да се издържа сама. До момента обаче приходите от реклами не са много. Британски анализатор казва, че макар и "Ал Джазира" да е най-популярният бранд в Близкия изток, неговият бизнес модел е затруднен от схващането, че всеки, който рекламира в него, рискува да навреди на бизнеса си в Саудитска Арабия.

Каналът се опитва да разшири излъчването си по американски кабелни канали и планира да завладее нови територии - съвсем скоро открива бюро в Южна Корея и ще пусне "Ал Джазира тюрк", както балканска станция, базирана в Сърбия.

"След като събраха аплодисменти за ролята си в Тунис и Египет, те ще бъдат посрещнати с по-голямо уважение в други държави", прогнозира британският експерт Дейвид Робъртс. "Лидерите вероятно вече осъзнаха, че не могат просто да изключат "Ал Джазира".
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/07/1054987_informacionnata_revoljuciia_na_al_djazira/



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029320
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930