Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 14:41 - Кристалина Георгиева предупреди за бежанска вълна и поскъпване на храните
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



България има готовност при необходимост отново да изпрати български самолет за евакуиране на бежанци от Либия, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева в понеделник.

Кристалина Георгиева, която преди дни бе на посещение в региона, съобщи, че от 850 млн. евро, с които Европейският съюз разполага за хуманитарни помощи и за реакция при кризи тази година, за ситуацията в Либия и в съседните страни засега са отделени 30 млн. евро, но има съгласие тези средства да бъдат увеличени.

Тя посочи още, цитирана от правителствената информационна служба, че държавите от ЕС са в готовност за изпращане в региона на кораби, самолети и директна хуманитарна помощ за справяне с кризата.

България вече изпрати самолет, който направи четири курса между град Джерба в Тунис и столицата на Египет Кайро, с които бяха транспортирани бежанци от Либия. Половината от разходите ще бъдат поети от Европейската комисия. Премиерът вече обяви, че България е готова да помогне и с медикаменти и одеяла.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи каза още, че хората, които напускат Либия, вече са не само работници, бягащи към домовете си в Египет и в Бангладеш, а и либийци. По-късно пред журналисти тя каза още, че ситуацията на либийско-тунизийската граница вече е овладяна.

"Засега няма бежанска вълна към Европа, но тази възможност не трябва да се изключва", каза още Георгиева.

Хиляди бежанци от Северна Африка вече започнаха да пристигат в Италия. В същото време ООН и хуманитарни неправителствени организации призоваха за събирането на 160 милиона долара като помощ за жертвите от конфликта в Либия.

Сумата е изчислена на базата на вероятността бежанците от Либия да достигнат 400 хиляди души, а в страната нужда от помощ да имат 600 хиляди либийци. До момента около 200 хиляди души са напуснали Либия, съобщи Франс прес.

Кристалина Георгиева коментира още, че битката срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи е на път да прерасне в гражданска война, а сериозен хуманитарен проблем е и потенциалната заплаха с покачването на цените на нефта, което води и до ръст на цените на хранителните продукти.

Темата е била обсъдена и на срещата с премиера, като двамата са се обединили около мнението, че България има възможност и трябва да увеличи производството и износа на хранителни продукти.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930