Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 09:39 - Военната полиция скара двама министри
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
3



Вицепремиерът Цветан Цветанов се скара с военния министър Аню Ангелов. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда.

Поводът за острия дебат, в който влизат двамата, е законът за военната полиция, който бе приет от министрите. Цветанов не е съгласен с това да се приеме отделен закон за около 1000 души (б. р. - приблизителния състав на Военна полиция) и смята, че това е несериозно. Той смята, че първо трябва да бъдат внесени законопроекти за Националната служба “Охрана” (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС). Според Цветан Цветанов законопроектът ще предизвика ненужен коментар и трябва да бъде съгласуван с парламентарната група и със законодателната и с комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента. Аню Ангелов категорично не е съгласен. И казва, че “има един-единствен човек в МВР, който защитава тезата, че правомощията на военната полиция не трябва да бъдат в отделен закон, а в Закона за отбраната и въоръжените сили”. Той изтъква, че се е съветвал с министъра на правосъдието. “Не считам, че най-добрите юристи са в МВР, поне по отношение на законодателната дейност”, заявява Ангелов. След това посочва, че законът е съгласуван с вътрешната и външната комисия, както и с депутати. “Ако ще се бламираме по този начин, аз не считам, че това е нормалният начин”, казва министърът.

Тук Цветанов апострофира, като се обръща към премиера и колегите си, а военния министър нарича “г-н Ангелов”. Той заявява, че “ще възникне дебат,в който ние не можем да дадем смислените отговори на въпросите, които ще ни задават”. “Аз не възразявам и не бламирам каквото и да е решение, стига то да кореспондира с цялостната политика както на правителството, така и на парламентарната група, която трябва да отстоява принципни позиции вътре в заседанието на парламента.” Ангелов отвръща, че не знае “какво означава смислени и безсмислени отговори на въпроси, които могат да бъдат поставени. Аз смятам, че ние винаги сме давали смислени отговори”. В дискусията се включва и дипломат №1 Николай Младенов, който защитава тезата на военните. Според него “всички трябва да са запознати, че този закон предстои да се случи”.

“Законът за военната полиция е един от ключовите закони, за да може тя да функционира не само в България, а и да изпълнява адекватно ангажиментите си в рамките на Алианса, където тя започва да има сертифицирани вече роти, които трябва да започнат да изпълняват операции в рамките на българското участие, включително и в Афганистан”, казва Младенов. Тук Цветанов отново пита къде са законите за НСО и за НРС. В крайна сметка Бойко Борисов обяснява на своя вицепремиер, че това не е аргумент, че “понеже няма за другите, не трябва да има и за ВП първо”. Тонът на Цветанов се смекчава в края на спора и той обяснява, че “в момента водим един спор за нещо, което мисля, че може да бъде изчистено в рамките на една седмица”.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031378
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930