Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 19:44 - Франция призна либийските бунтовници за легитимна власт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
1



Франция изненада европейските си партньори, като в четвъртък стана първата страна, която призна антиправителствените сили в Либия за единствена легитимна власт в страната. Според източници, цитирани от Франс прес, френският президент Никола Саркози смята да предложи на срещата на лидерите на ЕС в петък, и въздушни удари срещу стратегически обекти в Либия. Позицията на Париж обаче не бе приета от Лондон, Берлин и Рим. София също обяви, че ще се придържа към общата позиция на ЕС за изчакване.

Към момента дискусионна остава и възможността за налагането на зона, забранена за полети на Либия. На този фон в северноафриканската страна продължават сраженията за стратегически важните градове.

Париж ще предложи въздушни удари

Според Франс прес Саркози ще предложи "удар на извънредно ограничен брой обекти, които са източник на най-смъртоносните операции" на лоялните на Кадафи сили.

Ситуацията в Либия ще бъде тема в срещите на лидерите от ЕС и НАТО в четвъртък и петък в Брюксел. Преди това там извънредна неформална среща имат външните министри от ЕС.

Според Париж трябвало да се атакуват по въздух три цели: военното летище в Сирт (на 500 км източно от Триполи), летището в Себха (Южна Либия, близо до границата с Чад) и лагера Баб ал Азизия, център на командването на Кадафи в Триполи.

Френското президентство не потвърди официално информацията.

Дипломатически източник, цитиран от Франс прес, каза, че ако трябва да се действа бързо, е необходима резолюция на ООН, но че за момента е трудно да се гласува такава резолюция.

"Не се занимаваме с това. Вече се готвим да поискаме правно разрешение да се попречи на Кадафи да използва сила", посочи Елисейският дворец, посочвайки рисковете от руско и китайско вето.

По-рано Франция стана първата държава в света, която призна антиправителствените сили в Либия за единствена легитимна власт в страната. В изявление на Елисейския дворец се посочва, че Париж признава Националния съвет на Либия и ще изпрати посланик в контролирания от бунтовниците град Бенгази. 

Изненада в Европейския съюз

Признавайки Преходния национален съвет, Париж смая европейските си партньори.

"Диалог с опозицията - да. Но признаване на ПНС като единствен законен представител е малко прибързано", каза в Брюксел европейски дипломат. Той призна, че ходът на Париж е изненадал европейските страни, чиито външни министри разискваха днес в Брюксел събитията в Либия.

"Италия няма да участва във въздушни удари срещу мишени на либийска земя", веднага реагира италианският външен министър Франко Фратини.

"Не искаме да бъдем въвлечени във война в Северна Африка", каза германският му колега Гидо Вестервеле.

Според Берлин обстановката все още е твърде неясна, за да се взимат решения, каза германският държавен секретар за външните работи Вернер Хойер. Източник, близък до германското правителство, посочи, че от гледна точка на международното право признаване на бунтовническия съвет няма особена тежест.

Италианският премиер каза, че френското решение е позиция на едно единствено правителство.

Говорител на британското външно министерство нарече ПНС легитимен събеседник, но не и законен представител.

Членове на Преходния национален съвет на Либия се срещнаха с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън в Европейския парламент в Страсбург.

По този повод унгарският външен министър Янош Мартони, цитиран от ДПА, коментира, че срещите на представители на Европейския съюз с Преходния национален съвет на Либия означават, че общността фактически признава либийската опозиция, но това няма юридическа стойност.

България се придържа към общата позиция на ЕС за изчакване

България засега не признава опозиционните сили в Либия за легитимна власт и следва официалната позиция на ЕС за изчакване.

"Българската позиция е да признаваме държави, а не движения", заяви в Брюксел българският външен министър Николай Младенов, цитиран от БТА.

"Общата позиция на ЕС е, че трябва да сме добре запознати със ситуацията на място - както в Триполи, така и в Бенгази, да се чуят мненията на всички групи в Либия, които излязоха на сцената. Не знаем какво представлява опозиционният съвет в Бенгази, кой участва в него", заяви Младенов.

Младенов посочи още, че ЕС е на мнение, че всички разглеждани възможности за реакция на събитията трябва "да останат на масата".

"Това означава, че първо усилията се насочват в подпомагане на влошаващата се хуманитарна ситуация, на второ място е необходимо да се проучат фактите на място, като посланието на ЕС е категорично - за режима на Муамар Кадафи няма връщане назад", добави министър Младенов.

Той е отбелязал пред своите колеги необходимостта от ясна подкрепа на ЕС за политическия диалог в Либия, който да събере племената и чрез който да се изготви пътна карта за установяване на нова власт в държавата.

Забраната за полети над Либия остава дискусионна

Същевременно продължава обсъждането на възможността над Либия да бъде наложена зона, забранена за полети. Въпреки желанието на много страни все още няма пълно съгласие по мярката.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че всяко решение за забрана на полетите над части от Либия трябва да бъде взето от ООН. Франция и Великобритания са подготвени за съвместна резолюция, която да внесат тази седмица в Съвета за сигурност на ООН.

Според източници от Съвета за национална сигурност на Белия дом, цитирани от Асошиейтед прес, създаването на зоната, забранена за полети на либийски военни самолети, на настоящия етап ще има ограничен ефект. Този извод бил направен по време на закрито заседание на съветниците на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност. Според твърдения на анонимни източници на АП, забраната за полети на либийски военни самолети няма да доведе до отслабване на офанзивата на либийската армия срещу позиции на противниците на режима в Триполи.

Позицията на съветниците на президента вероятно ще окаже сериозно влияние върху дебатите за евентуална военна интервенция в Либия. Белият дом настоява, че планирането на такава интервенция трябва да продължи, отбелязва агенцията.

Ген. Реймънд Одиерно, командващ обединените въоръжени сили на САЩ, съобщи от своя страна, че американската армия е в състояние да създаде зона, забранена за полети над Либия до два дни, след като международната общност поиска установяването й, съобщи Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс вече предупреди, че въвеждането на забрана за полети на либийски военни самолети в либийското въздушно пространство трябва да бъде предшествано от удар срещу позициите на либийската противосамолетна отбрана, а това според Гейтс е равносилно на обявяването на война, посочва Асошийетед прес.

Българският външен министър Николай Младенов коментира в Брюксел, че за налагането на забранена за полети зона над Либия трябват ясни основания в международното право и резолюция на СС на ООН, както и подкрепа и участие на страните от региона.

"Българската позиция е, че всички усилия в Либия трябва да бъдат насочени към запазване на териториалната цялост на държавата, а също да имат категорична подкрепа от арабските страни от региона и всички части на либийското общество", заяви Младенов.

Сраженията за стратегическите градове продължават

Битките между силите на Кадафи и опозицията за стратегически важните градове продължават, като Ройтерс съобщи, че антиправителствените сили са успели да си върнат град Зауия, който се намира на 50 км от Триполи.

Самолети на либийските ВВС атакуват позиции на противниците на режима в Рас Лануф, в източната част на страната. Изтребители навлизат в района на Рас Лануф от морето. По всяка вероятност летците от либийските ВВС избягват да летят над сушата, тъй като е възможно въоръжените групи на противниците на режима да разполагат и със зенитно оръжие.

Бойни самолети са бомбардирали петролното пристанище Брега, разширявайки обсега на ударите си по-дълбоко в контролираната от бунтовниците източна част на Либия, съобщи Ройтерс.

Брега от няколко дни не е ставала мишена на войските на режима. Градът се намира на около 90 км източно от Рас Лануф, който също бе подложен на бомбардировки.

Въодушевени, след като Франция призна официално базирания в Бенгази национален съвет, либийските бунтовници заявиха, че ще продължат да се борят срещу управлението на Муамар Кадафи дори и без забранена за полети зона.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033278
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930