Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 19:46 - Сомалийски пират спечелил 500 000 долара от българския кораб "Панега"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
5



Две години, след като се е присъединил към процъфтяващия бизнес на пиратите край сомалийското крайбрежие, Саеед Яре вече е милионер, отбелязва агенция "Ройтерс" в разказ за съдбата на един от сомалийски морски престъпници

Докато се приближава към луксозната си Toyota Landcruiser, последен модел, той пуши цигара. Носи изискан костюм, който твърди, че е италиански, и живее в крайбрежния град Босасо.

"Не е лесна работа да си пират. Залагаш живота си, но на мен ми харесва да съм пиратски магнат", разказва 27-годишният Яре.

"Бизнесът с пиратството е като президентския пост, не ти се иска да се откажеш, щом веднъж ти се е усладил. Един мой приятел умря неотдавна при военноморска операция, но остави един милион долара!", разказва Яре, имайки предвид операцията, при която загинаха четирима американски граждани.

Яре е направил 2.4 млн. долара през 2010 г. - 1.2 млн. долара от това, че е инвестирал в отвличането на плаващия под британски флаг "Азиатска слава", още 700 000 долара от саудитския танкер "Ал Ниср ас Сауди" и 500 000 долара от българския кораб "Панега".

"Спечелих повече пари, след като инвестирах в две операции и лично участвах в едно отвличане. Всичко завърши успешно. Част от парите похарчих за оръжие, частни охранители, луксозни коли, камиони, яхта и три вили. И все още разполагам с достатъчно (средства - бел. ред.) до отвличането на следващия кораб".

Въоръжени пирати край Африканския рог печелят милиони долари, като отвличат кораби в Индийския океан от Шейселските острови до Индия, отбелязва агенция "Ройтерс".

Преди да стане пират, Яре се е занимавал с печеливша търговия с кат (наркотик, разпространен в Йемен), но се е отказал, след като видял как бившите рибари забогатяват от пиратството.

Той е оказал помощ на един пират в замяна на което получил съвет да "инвестира" 80 000 долара, за да се организира отвличане и да очаква печалба или 120 000 долара след изплащане на откупа.

"Ройтерс" отбелязва, че пиратските банди разпределят плячката си по определена схема – участващите в отвличанията получават 50%, инвеститорите вземат 35%, а охраната на кораба - останалите 15%.

"Въодушевих се да стана истински пират през 2009 г. Първо излязох заедно с тях в морето и заловихме саудитски петролен танкер, които ни накара да си облизваме пръстите – адски много пари!", разказва Яре.

Той подчертава, че целта на пиратите са само парите, а не да измъчват или убиват заложниците си. Били са принудени да застрелят четиримата американци, когато специалните части са се опитали да ги спасяват и са притиснали похитителите до стената.

Яре обаче отправи предупреждение към екипажите на южнокорейските и руските кораби, които бъдат заловени. При спасителна операция в Арабско море за спасяване на южнокорейски нефтохимически кораб, отвлечен от сомалийски пирати, петима пирати бяха заловени, а осмина убити. При друг инцидент руските военноморски сили успяха да изолират десетима пирати без навигационно оборудване и надежда за оцеляване, след като нападнаха отвлечен от пиратите кораб.

"Спасителните операции на южнокорейските и руските сили не ни засегнаха, но... ние трябва да отмъстим. Ще убиваме руски и южнокорейски екипажи, докато техните сили не спрат да ни нападат", заканва се Яре.



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031