Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 20:17 - Експлозия в японска АЕЦ, засегната от земетресението в Япония
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1278 Коментари: 1 Гласове:
2



Ден след мощния трус с магнитуд 8.9 и последвалото го цунами, които опустошиха североизточната част на Япония, докато броят на установените човешки жертви расте, като основна грижа на властите се очертава положението в претърпялите авария две атомни електроцентрали в префектура Фукушима на около 250 километра североизточно от Токио. В едното от тях сутринта в събота стана и експлозия.

Проблемите са резултат от предизвиканите от земетресението повреди в охладителните системи на реактор във „Фукушима 1” и три реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Двете централи се намират на 11.5 километра една от друга.

Водороден газ, използван за охлаждане, избухна в АЕЦ "Фукушима 1". Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата. Инцидентът станал тази сутрин на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1". По-рано в този реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът, част от радиоактивната пара бе изпусната в атмосферата, а после персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.

Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

За един час, прекаран в района на първи реактор от японската АЕЦ "Фукушима 1", човек би получил пределно допустимата доза радиация за една година, съобщи агенция Киодо.

С оглед евентуалното влошаване на положението първоначално бе препоръчана евакуация на местните жители в радиус от 10 километра около АЕЦ. По-късно японските власти увеличиха до 20 км радиуса на зоната за задължителна евакуация около двете атомни електроцентрали - "Фукушима 1" и "Фукушима 2".

Националната комисия за ядрена безопасност обяви, че експлозията не е причинила разрушения в залата за управление и контрол на реактора. Корпусът на реактора също не е получил сериозни повреди. Нивото на радиация в зоната на реактора е започнало да спада.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4.7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.

По-рано днес японската електрическа компания "Токио електрик пауър" съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района беше евакуирано. Общо района на двете АЕЦ подлежат на евакуация близо 80 хиляди души.

Трусовете продължават, броят на жертвите остава неясен

Нов силен трус с магнитуд 6.8 беше регистриран в събота сутринта край източния бряг на Япония. Най-малко 30 души бяха ранени в събота при серия земетресения в префектурите Нагано и Ниигата на крайбрежието на Японско море. Силата на най-мощния трус беше 6,7. Разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала. Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу, където вчера стана най-мощното в историята на страната земетресение. Експерти предполагат, че то вероятно е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.

Късно вечерта местно време в събота във Фукушима в Северна Япония бе регистриран нов трус с магнитуд 6 по Рихтер.

По обед местно време бе обявено, че над две хиляди и 500 души са включени в списъка на загиналите и безследно изчезналите след серията разрушителни трусове и вълни цунами, а официално бе потвърдена гибелта на 900 души.

По-късно обаче стана ясно, че около 10 000 души са изчезнали само в пристанищния град Минамисанрику, в североизточната префектура Мияги. Местните власти не знаят нищо за съдбата на тези хора след вчерашното гигантско цунами, съобщи Ен Ейч Кей.

Японската армия пък, която участва в спасителните операции, откри между 300 и 400 мъртви тела в пристанището на град Рикузентаката, също залято вчера от цунами.

Небивало национално бедствие

Японският премиер Наото Кан каза, че земетресението и цунамито, ударили Япония вчера, са небивало национално бедствие.

"Искам населението да се справи с последиците от земетресението, което е небивало национално бедствие", каза премиерът.

В обръщение към японците, предавано по телевизията, Кан каза, че приканва всички да дадат принос към усилията на правителството и местните власти за преодоляване на последиците от катастрофата.

На пресконференция преди това Кан заяви, че корпусът на реактора в АЕЦ Фукушима 1 не е повреден и че радиацията спада. "Ще вземем сериозни мерки и ще направим всичко възможно никой да няма здравословни проблеми", каза премиерът четири часа след експлозията. Той прикани всички да следят внимателно информацията, разпространявана от правителството и от медиите, и да запазят спокойствие.

Японци започнаха да напускат Токио

Въпреки призивите за спокойстви жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа, предаде ДПА. Дълги опашки се образуваха на бензиностанциите, а малкото движещите се влакове бяха претъпкани днес, съобщиха очевидци.

Мощната стихия е оставила над 1.1 милиона семейства без вода заради разрушените водопроводи, съобщиха представители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. Недостиг на вода, според данни на ведомството, се усеща в 16 префектури - от най-северния японски остров Хокайдо до Айти в южната част от остров Хоншу. В най-сложно положение е населението на префектурите Мияги и Ибараки в Североизточна Япония.

Местните власти призовават населението рязко да намали разхода на електроенергия. "Моля всички жители на страната изключително пестеливо да използват електроенергията", заяви в специално обръщение министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда.

Около 5.6 милиона семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите.

Оста на Земята изместена с 15 см, остров Хоншу – с 2.4 метра

Силното земетресение в Япония е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1.6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8.8. Тогава оста на Земята се измести с 8 сантиметра, а продължителността на деня се съкрати с 1.26 микросекунди.

"В глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета", заяви Грос. "Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления", добави той.

Катастрофалното земетресение в Япония е изместило с 2,4 метра встрани най-големия остров в страната - Хоншу, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Епицентърът на вчерашните трусовете бе край североизточното крайбрежие на Хоншу. На острова са разположени всички най-големи градове в Япония - Токио, Йокохама, Осака, Нагоя, Кобе, Киото и много други, включително Сенда, пострадал най-силно от сегашното бедствие.

Огнището на земетресението е било разположено на малка дълбочина. Тъкмо това е станало причина за последвалата мощна вълна цунами. Това твърди Макото Фуджиеда, водещ изследовател от Азиатския център за ограничаване на бедствията.

Североизточна Япония е разположена върху Северноамериканската тектонична плоча, пояснил ученият. Последните трусове станали в зоната, където "тя се среща с Тихокеанската плоча, изместваща се от Хавайските острови към Япония". На свой ред "Тихоокеанската тектонична плоча се плъзва под Северноамериканската, последната се деформира и постепенно потъва".

"Северноамериканската тектонична плоча оказва съпротива на енергията, натрупвана вследствие на този процес, което предизвиква повдигане на земната повърхност и точно така е станало последното земетресение", смята Фуджиеда.

В региона стават земетресения с магнитуд средно 7,4 на всеки 30-40 години. Огнището на последното бе на твърде малка дълбочина, земетресението бе мощно и засегна огромна територия, обяснил изследователят причините, довели според него до силното цунами.

"Вълните цунами се движат много бързо, скоростта им достига 800 километра в час. Ето защо те се разпростряха из обширни райони по цялото тихоокеанско крайбрежие на Япония", добавил ученият.

ПРЕДИСТОРИЯТА - ТУК




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. yuliya2006 - О, Зевсе, не изливай гнева си, смили ...
12.03.2011 20:48
О, Зевсе, не изливай гнева си,
смили се над тази опустошена земя.
Затънала в прах от отровни газове,
гори изсечени, химически води.

О,Зевсе,не изливай гнева си,
те са високомерни,уж до теб стигнали.
Света заляха с локални войни,
долар не струва там човешки живот.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
ти не виждаш ли, лекарства пият.
Зеленчуци, ген измениха
и на човешкия вече посегнаха.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
те нямат чувства, бързат за някъде.
Сънуват се в замъци, оградени с бетон
а душите им, празни храмове.

О, Зевсе, не изливай гнева си,
малко ли от радиация умряха.
Те с бомби умишлено земята тровеха,
както Рим със сол засипа Картаген.

О, Зевсе, не изливай гнева си
и да го излееш, какво повече.
Те са онези хлебарки устойчеви,
ще оцелеят, изродени-мутирали.

20.08.2007
ДЖУЛИЯ БЕЛ

руски сайт
http://www.playcast.ru/view/1142231/c641be2ef4d03aac450381d9bfdcae499b2b2ee2pl
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997756
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031