Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 13:23 - СЗО: Радиацията от Япония не е тръгнала по света, не пускайте слухове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
3



Няма доказателства за някакво значимо разпространяване по света на радиацията от авариралата японска ядрена централа и призоваваме хората да запазят спокойствие и да не пускат слухове.

Това заяви Световната здравна организация в момент, когато пик на убийствено висока радиация на площадката на АЕЦ "Даиичи" принуди работниците и инженерите временно да се евакуират. Около час по-късно те се върнаха, а радиацията продължава да намалява и да не е опасна за хората извън 30-километровата зона.

В руския Далечен изток дозиметрите засякоха леко повишаване на нивото на радиация, но без да се надхвърлят нормите, заявиха официални руски представители.

В същото време из Азия се въртят SMS и онлайн съобщения, че радиоактивен облак бързо настъпва от Япония. Метеоролозите непрекъснато обясняват, че това е невъзможно в момента, тъй като ветровете издухват въздуха над Фукушима в обратна посока - към открития Тихи океан.

Офисът във Фукушима на японската метеослужба съобщи, че и в четвъртък тази посока ще се запази и че в момента вятърът над централата дори се е усилил до 12 метра в секунда при 2-3 метра в секунда във вторник.

"Световната здравна организация иска да увери правителствата и обществеността, че няма доказателства към настоящия момент за някакво значимо международно разпространяване на радиацията от площадката на централата", заяви Майкъл О"Лийъри, представител на СЗО в Китай.

Организацията работи заедно с правителството в Токио и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за оценка на ситуацията и не смята, че съществува значителен риск за хората извън 30-километровата зона около АЕЦ, допълни Лиъри, цитиран от "Ройтерс".

"Въртят се слухове за заплашваща радиация, разпростираща се през Азия и отвъд. Подканваме правителствата и обществеността да спрат тези слухове, които вредят на общественото спокойствие. Ситуацията се наблюдава много внимателно и веднага ще дадем нова информация, ако рискът се повиши", каза още О"Лиъри.

"Ройтерс" посочва ,че наистина из Югоизточна Азия се върти съобщение, позоваващо се на новинарско съобщение, че уж всеки момент над Филипините ще пристигне радиационен облак. Следва съвет към хората да избягват стоене под дъжда и да натриват врата си с йод. Съобщението предизвика паника на няколко места във Филипините и дори няколко училища бяха затворени.

В Китай потребители на услугата за микросъобщения Weibo не вярват, че ще се размине без проблеми, настояват за повече информация и твърдят, че в Пекин и Шанхай хората са започнали да изкупуват хирургичните маски и хапчетата с йод.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031