Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 16:47 - Трайчо Трайков и Валентин Златев влязоха в словесна схватка за цените на "Лукойл"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 16.03.2011 16:48


Министърът на икономиката Трайчо Трайков и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев влязоха в словесен спор през медиите за това висока ли е производствената цена на горивата, произвеждани от компанията.

"Акцизът на дизела в страната е един от най-ниските, но в десет страни в ЕС цената на горивото е по-ниска. Вероятно производствената цена е по-висока, но това трябва да доведе до увеличение на вноса, за да се компенсира нормата на печалба. Това обаче не се случва и вариантите за това са два - или има споразумение между търговците, за което трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, или вносът на гориво е труден", каза Трайков по време на пресконференция след среща между превозвачи, производители и търговци на горива с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета. Целта й беше да се начертаят мерки за намаляване на цените на горивата. На нея се реши
да се търси намаляване на акциза за биокомпонента в дизела или отпадането на тази съставка. Както и да се обмисли изравняване между ангажиментите на петролните компании и на държавата за поддържане на запаси от гориво.

До края на пресконференцията Трайков още един път заяви и то по-категорично, че производствената цена на дизела в България е висока и по пазарните правила трябва да се компенсира с внос. "Подкрепям превозвачите да могат да внасят гориво при облекчени процедури и спазване на митническите закони", каза министърът. Облекчаването на възможностите за внос е едно от исканията на транспортните фирми. В момента това на практика е невъзможно, тъй като трябва да регистрират данъчен склад, което оскъпява услугите. След изказването си Трайков напусна пресконференцията, преди да е завършила.

Думите на министъра на икономиката ядосаха генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който присъстваше на пресконференцията, но стоеше отстрани в залата, а не на трибуната. На излизане той се спря, за да говори пред медиите и  определи като "несъстоятелно" и "произволно"  твърдението на Трайков, че производствените цени са високи и вносът не е голям. "Министър Трайков хваща спекулативно и обявява някакви цифри, които той си ги е сметнал някъде на листче", каза Златев и заяви, че горивата в България са сред най-евтините, а проблем да се внасят от други страни няма.

"Министърът казва: "Ако махнем акциза, производствената цена е много висока". А защо не маха и ДДС? Крайният покупател купува с акциз и ДДС, с екотакса, с пътна такса. Колегите от транспортния бранш са прави да поставят въпроса с биодизела. Смесването с него оскъпява, влошава качеството. Защо предишното българско правителство, когато е договорило с ЕК повишаването на акцизите, не ги договори с 30% по-евтино, както е навсякъде в Европа. Тогава и дизелът щеше да е по-евтин", коментира генералният директор на "Лукойл България".

Златев обясни поскъпването на цената на горивата, произвеждани от "Лукойл Нефтохим", с намаления капацитет на производството, но запазилите се постоянни разходи. "В момента от 7.5 млн. тона, което е нормалното производство, ние сме на 5.2 млн. тона. Моите постоянни разходи обаче постоянно съществуват и вместо да ги разнеса върху 7 млн. тона трябва да ги разнеса върху 5. Естествено, че това оскъпява нещата", обясни Златев. Той се изказа и срещу твърдението, че в повечето европейски страни дизелът е по-евтин от бензина, а в България е обратното. "Ако преизчислите плътността на хиляда литра, ще видите, че навсякъде дизелът е по-скъп. Причината е, че това е основното гориво, което се търси в момента. 60% от двигателите са на дизел, цялата икономика е на дизел", коментира директорът на "Лукойл България".

На въпрос дали и с колко би намалил печалбата на компанията, Златев отговори: "Първо трябва да формирам". След това обясни, че въпреки, че горивата на международните пазари са поскъпнали с 23% "ние сме ги увеличили с 12%". "Това е нашата социална отговорност. Ако  намалим още увеличението, трябва да започна да съкращавам хора и по същия начин те ще излязат да стачкуват, както превозвачите", коментира Златев. Той определи като некомпетентно твърдението, че рафинерията край Бургас купува по-евтин руски петрол, но въпреки това продава скъпи горива. "Това е било възможно при Тодор Живков. Няма грам нефт от Русия, който излиза под международни цени", каза още генералният директор на "Лукойл България".



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995648
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031