Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 12:20 - Кадафи затвори небето над Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
1



Вероятно до часове ще има операции на Великобритания, Франция и САЩ срещу режима в Либия, съобщи Ройтерс.

Либия е затворила въздушното си пространство за всякакви полети, съобщи европейската организация за контрол на трафика - "Юроконтрол", цитирана от Ройтерс.

Тази стъпка може да ускори изпълнението на решението на Съвета за сигурност на ООН за въвеждане на забранена за полети зона над Либия, допълва агенцията.

Армията ще обкръжи Бенгази, но няма да влиза в града, заяви в същото време пред телевизия "Ал Джазира" синът на Кадафи Сейф ал Ислам. Преди това той се закани в града да бъдат изпратени антитерористични сили, за да обезоръжат бунтовниците.

Организацията "Юроконтрол", създадена през 1960 г. носи отговорност за контрола върху въздушния трафик над 39 европейски страни. В съобщението се уточнява, че според информация от Малта службата за въздушен контрол на Триполи е разпространила информация, че не приема никакви самолети в либийскито въздушно пространство "до следващо известие".

Дания ще поиска днес парламентарната комисия по външните работи да одобри участието на бойни самолети Ф-16 в създаването на забранена за полети зона над Либия, а Полша съобщи, че  е готова да предостави транспорти самолети, но изключва възможността да участва във военни действия.
Германският външен министър Гидо Вестервеле защити решението на страната си да се въздържи при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност и заяви, че Германия не иска да участва във война в Северна Африка.

"Разбираме тези, които с благородни мотиви подкрепиха международна военна намеса в Либия. След преценка на рисковете ние обаче стигнахме до извода, че не искаме германски войници да участват във война, във военна намеса в Либия", заяви Вестервеле.

Решението не бе лесно за нас, добави той и отбеляза, че Германия подкрепя затягане на санкциите срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Германия е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.


Резолюцията за военна намеса в Либия бе подкрепена от десет страни. Освен Германия се въздържаха Китай, Бразилия, Индия и Русия.

Гърция смята, че приетата резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия изпраща преди всичко силно послание, но и ясно предупреждение, че е нужно незабавно прекратяване на огъня в Либия 

Междувременно

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън

приветстваха резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за Либия.

"Изцяло одобряваме искането на ООН за пълно прекратяване на насилието, атаките и издевателствата над цивилни, както и за намиране на решение на кризата, се посочва в документа, разпространен тази сутрин.

Европейският съвет вече призова за незабавното оттегляне на полковник Муамар Кадафи от властта, както и за бързия преход на Либия към демокрация в условията на ред и чрез диалог на широка основа", зе казва в съвместната деклмарация.

Ромпой и Аштън изразяват дълбока загриженост за ситуацията с населението в Либия. Те отново поставят въпроса за гарантиране на сигурността на хората с всички необходими средства. Според тях резолюция 1973 осигурява ясна правна основа за международната общност да защити цивилните.

"Подчертаваме важната роля на Арабската лига и нашите арабски партньори, тяхното съдействие е съществено и тяхната роля е ясно призната чрез приетата резолюция, се посочва в общото изявление на Ромпой и Аштън.

Двамата отбелязват, че прилагането на резолюцията следва да се осъществи в тясна координация между ООН, Арабската лига, Африканския съюз и други международни партньори.

Резолюцията на ООН има задължаващ характер за страните членки и Турция от самото начало подчертава необходимостта от международна легитимност на всяка инициатива, се посочва в съобщение на пресслужбата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

В съобщението се припомня обаче, че от началото на кризата Турция е против чуждестранна намеса в Либия, която била "приятелска и братска страна".

Участието на Русия във военна операция в Либия е "изключено", заяви началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал Николай Макаров.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038887
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930