Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 11:31 - ООН разреши международната общност да проведе военни удари срещу силите на Кадафи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 784 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2011 15:41


Съветът за сигурност на ООН даде възможност за започване на военни действия срещу режима на Муамар Кадафи, след като той заплаши да смаже съпротивата в Бенгази "без милост и съжаление". Резолюцията на съвета позволява да се предприемат ”всички необходими мерки за защита на гражданите” и на всички населени места, застрашени от атаките на силите, лоялни на Кадафи.

Русия и Китай гласуваха ”въздържали се”, но не се възползваха от правото си на вето върху решението на Съвета за сигурност. Германия, Индия и Бразилия също се въздържаха.

Военните удари могат да се провеждат само по въздуха, като резолюцията изрично изключва нахлуването на чуждестранни сухопътни части на територията на Либия.

Френски дипломатически източници съобщиха, цитирани от Ройтерс, че до часове може да бъдат предприети военни действия, в които ще участват Франция, Великобритания, вероятно САЩ и една или повече арабски страни.

"Въздушните удари срещу Либия ще започнат до няколко часа и Франция ще участва в тях", заяви говорителят на френското правителство Франсоа Бароан, цитиран от Франс прес.

Бароен не уточни "кога, как, по какви мишени и под каква форма" ще бъдат нанесени удари.

"Тази военна намеса не е окупация на либийската територия, а военни мерки в защита на либийския народ, за да може той да постигне свободата и сваляне на режима на Кадафи", добави Бароен.

Новината за резолюцията на ООН бе посрещната с ликуване по улиците на обсадения Бенгази.

В същото време силите на Кадафи обкръжиха Бенгази. Самият той се закани, че в града ще се лее кръв, ако бунтовниците не предадат оръжието си. Излязоха обаче информации, че Кадафи се е отказал от нападение на града и в него ще бъдат изпратени антитерористични сили, за да обезоръжат бунтовниците.

Либия отхвърли резолюцията на ООН като заплаха за единството на нацията, а синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, декларира, че режимът не се страхува.

"Ние не се боим. Хайде, давайте! Няма да ни уплашите! Няма да помогнете на народа, ако бомбардирате Либия, за да убивате либийци. Вие ще унищожите страната ни. Никой няма да е доволен от това", каза Сейф ал Ислам в интервю от Триполи за американската телевизия Ей Би Си.

Канадски медии съобщиха, че Канада ще изпрати в Либия шест изтребителя CF-18 за прилагане на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Според тях се очаква съвсем скоро премиерът Стивън Харпър официално да обяви военното участие на страната му.

Норвегия ще участва във военната намеса в Либия след даденото от ООН разрешение, заяви норвежкият  министър на отбраната Грете Фарему. "Решихме да участваме в операцията, но е твърде рано да се каже по какъв начин. Разумното е да се изпрати авиация", каза тя.

Изпращането на норвежки изтребители F-16 "е една от възможностите. Ще бъде обаче задействана и голяма хуманитарна операция, която предполага изпращането на транспортни самолети", заяви министърът.

Резолюцията съдържа призив за незабавно прекратяване на всички военни действия. Към режима в Триполи бе отправено предупреждение да преустанови нападенията и репресиите срещу цивилни и да спазва строго международното хуманитарно право, човешките права и законодателството, свързано с бежанците.

ДПА коментира, че формулировката "използването на всички необходими средства" за прилагане на резолюцията дава възможност да се предприемат едностранни действия от отделни държави или координирани операции с международни организации.

Всяка страна или организация, която планира да участва в налагането на зоната, забранена за полети на либийски самолети, трябва да уведоми генералния секретар на ООН и Арабската лига, преди да пристъпи към конкретни действия. Специално внимание се отделя на необходимостта да бъдат защитени райони с цивилно население, в това число и град Бенгази, които са застрашени от нападение на правителствени части.

Условията на оръжейното ембарго, което бе наложено на Либия с резолюция на Съвета за сигурност от 26 февруари, се доразвиват и вече "всяка страна или международна организация може да инспектира на своя територия или на територията на страните членки, в това число пристанища, летища и в открито море, всички кораби или самолети, които летят от или към Либия, ако има достатъчно основания да се смята, че пренасят оръжие или товар с военно предназначение".

Наемниците, използвани в подкрепа на лоялните на Кадафи военни части, също попадат в рамките на ограниченията, наложени с оръжейното ембарго.

На самолетите, регистрирани в Либия, или собственост на либийски граждани, както и на либийски авиокомпании се забранява да излитат или да кацат, или да преминават през въздушното пространство на други страни и територии, освен в случаите, когато полетът е разрешен от специален комитет на ООН

Списъкът на лицата, чиито авоари бяха замразени по силата на резолюцията от 26 февруари, е разширен от 6 на 13 души. Тук влизат Муамар Кадафи и членовете на неговото семейство, както и шест юридически лица, в това число Либийската национална петролна компания, либийската централна банка и либийската външнотърговска банка.


България няма да участва във военни действия срещу Либия




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034375
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930