Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 18:51 - Как ще участва България в операцията срещу Муамар Кадафи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
2



"Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и в ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия", каза министърът на външните работи Николай Младенов в отговор на журналистически въпрос за участие на България в евентуална военна операция срещу Либия, предаде БТА.

В отговор на въпрос дали се предвижда изтегляне на българското посолство от Триполи предвид на ситуацията там министър Младенов каза, че посолството работи в изключително намален състав и е в готовност за незабавно изтегляне, но решение за това ще се вземе в по-късен етап. "Докато има български граждани в Триполи и в други части на Либия, трябва да сме изключително внимателни и да имаме присъствие, което да ни позволява, ако има възможност, да осигуряваме тяхната евакуация от там", посочи министърът.

По повод сравнения в български медии на ситуацията в Либия с Ирак и Афганистан министърът посочи, че има съществена разлика от гледна точка на България и на отговорното поведение на което и да е българско правителство - това е, че в Либия продължава да има български граждани, които са както в територии, контролирани от режима, така и в територии, контролирани от Временния съвет, установен в Бенгази. "Тяхната сигурност и постоянният контакт с тях са един от нашите първи приоритети в момента", допълни министър Младенов.

Николай Младенов очаква резултатите от срещата в Париж за Либия и дискусиите, които предстоят в НАТО и ЕС в събота, неделя и понеделник, да приключат с ясна оценка какви стъпки трябва да бъдат предприети, за да се прекрати режимът на Муамар Кадафи. "Този режим вече няма лигитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени", каза министър Младенов. Той допълни, че първият приоритет на всички остава спирането на огъня и прекратяването на сраженията, както и осъществяването на приетата резолюция от СС на ООН.

Според Младенов в следващите три дни има три опции, които трябва да бъдат разглеждани много категорично - зоната за спиране на полети, която е с мандат на СС на ООН, операция по прилагането на санкциите срещу режима на Кадафи и хуманитарната операция, която трябва да се извърши.

Министър Младенов очаква през следващата седмица да се проведе и заседание на Съвета по сигурност към МС, за да може след като приключат дискусиите в НАТО и в ЕС да бъдат разгледани всички опции. Той допълни , че трябва да се има предвид, че ситуацията не само в Либия, но и в целия регион се усложнява.

"Изключително притеснителни са сигналите, които се виждат и в Йемен, където вчера имаше 40 човека убити и въведено военно положение, продължаващите сблъсъци в Бахрейн - това са изключително притеснителни тенденции, на които трябва да сме готови да реагираме, за да защитим националната сигурност на България, както и всички български граждани, които се намират в тези страни", каза Николай Младенов.

"Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия. Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, на о-в Крит", заяви в кулоарите на парламента днес министърът на отбраната Аню Ангелов.

До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни, поради отдалеченост. По думите на министър Ангелов, страната ни не може да предостави самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото МиГ-29 и МиГ-21, с които разполагаме, не са съвместими с натовските стандарти.

Военният министър припомни за ангажимента на България при нужда, във връзка със съвместна хуманитарна операция на НАТО и ЕС, да изпрати два медицински екипа - единия на египетската, другия на турската граница. "Засега други ангажименти конкретно нямаме", подчерта Аню Ангелов. Той не изключи и възможността за изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море. "Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет", уточни Ангелов.

"В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно-оперативна група и обстановката в Либия се следяла внимателно. България не може да се чувства застрашена, няма да има промяна в степента на бойната готовност, подчерта министърът. Нямаме готовност да изпратим български военни", каза още Аню Ангелов. И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за осигуряване на самата зона за полети.

"България участва във всички заседания на военните комитети на НАТО и ЕС, така както и в съвета на Североатлантическия пакт", допълни министър Ангелов. Той изрази надежда, че либийската страна ще спазва декларацията си за прекратяване на военните действия. "Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация", подчерта Аню Ангелов.

Президентът Георги Първанов свика днес на кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на Националната разузнавателна служба (НРС) и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба "Военна информация" по повод последното развитие на ситуацията в Либия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044279
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930