Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 18:43 - Световните сили подготвят военен удар срещу Кадафи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1103 Коментари: 0 Гласове:
1



Френският президент Никола Саркози обяви, че представителите на международната общност са решили да използват "всички възможни средства", и преди всичко военни, за прилагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня от страна на силите на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде Си Ен Ен.

Саркози обяви, че военни самолети на Франция вече се намират в либийското въздушно пространство, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази. Решението е подкрепено от всички присъстващи на срещата в Париж държави.

На срещата присъстват представители на САЩ, ЕС, Канада, Йордания, Мароко, Катар, ОАЕ и Ирак, както и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса.

На срещата не присъства нито една от страните от Африканския съюз, които също бяха поканени. По-рано от съюза се обявиха против всякаква военна намеса в Либия.

"Наш дълг е да помогнем на бунтовниците. Бъдещето на Либия е в ръцете на либийците", заяви Саркози. "Международната общност няма да толерира подобни действия като убийството на собствените граждани на Кадафи", заяви още Саркози.

Действията на международната общност са под мандата на ООН, който прие резолюция по въпроса в четвъртък.

"Вратите на дипломацията ще бъдат отново отворени, когато агресията бъде прекратена", завърши Саркози.

В ударите първоначално ще участват самолети на Франция, Великобритания и Канада, а САЩ ще се включат впоследствие.

САЩ има големи военни възможности в региона, но американската администрация предпочита да не играе ключова роля в операцията в Либия, за да не усложнява позицията си в арабския свят. На разположение на САЩ са редица военни бази в Гърция, Малта и Турция, макар че Анкара засега не дава съгласие за използване на територията й против Либия.

Президентът на САЩ Барак Обама е на официално посещение в Бразилия, но коментира ситуацията и заяви, че цивилните либийски граждани трябва да бъдат защитени на всяка цена, предаде Си Ен Ен.

"Резултатът от срещата в Париж е ясен. Народът на Либия трябва да бъде защитен. Готови сме да действаме, ще действаме бързо", каза Обама на съвместна пресконференция с бразилския си колега Дилма Русеф. В четвъртък Бразилия се въздържа при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

"Либийският лидер наруши обявеното от него прекратяване на огъня и затова срещу него ще бъдат предприети спешни действия, за да му се попречи да убива още повече цивилни", заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

"Настъпи време за действие в Либия. Полковник Кадафи допусна това да се случи. Той излъга международната общност, като обеща прекратяване на огъня, но го наруши", каза Камерън в Париж след срещата на върха, посветена на Либия. "Той продължава да упражнява насилие срещу собствения си народ, така че настъпи време за действия. Тези действия трябва да бъдат спешни. Ние трябва да приложим волята на ООН и не можем да допуснем клането на цивилни в Либия да продължи", подчерта Камерън, визирайки приетата по-рано тази седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Либия.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че световните сили са на едно мнение, че насилието в Либия трябва да приключи, но потвърди отново, че Германия няма да участва във военни действия срещу африканската държава, предаде Ройтерс. В четвъртък Берлин се въздържа да подкрепи резолюцията на Съвета за сигурност.

Меркел обаче отбеляза, че нейното правителство предлага германски самолети АУАКС с германски разузнавателни екипи да поемат задължения на американските сили в Афганистан. По този начин ще се позволи на освободените от тези задължения американски сили да вършат същата работа в Либия.

Италианският премиер Силвио Берлускони днес потвърди, че Италия предоставя базите си за операции по въздуха срещу Либия, но няма да участва във въздушни удари срещу африканската държава, ако се наложи, предаде Ройтерс, като се позова на италианската агенция АНСА.

Според АНСА три самолета АУАКС имали готовност да излетят от базата в Трапани, в западната част на южния остров Сицилия. Там са пристигнали и няколко италиански изтребителя Торнадо от вида ICR (за водене на разузнаване и водене на радиоелектронна борба), които обикновено са базирани в базата Пиаченца, в северната част на страната. Те са специализирани в разрушаването на зенитни установки и на радарни станции, пояснява Франс прес.

Готовност за излитане имали и Торнадо от вида IDC (изтребители-бомбардировачи за възпиращи удари), разположени в базата в Геди, в северната част на страната, както и изтребители Юрофайтър, разположени в базата в Гросето, в централната част на страната.

Полицията в Порденоне, в северната област Венето, обяви, че във военновъздушната база в Авиано ще пристигнат в скоро време и американки самолети.

Шест датски самолетта F-16 са пристигнали в базата Сигонела, в югоизточната част на Сицилия. Самолетите и наземен персонал от 120 души ще участват в операция за въвеждане над Либия на забранена за полети зона. "Надявам се да напишем нова страница в историята на Дания", заяви на пресконференция премиерът Ларс Льоке Расмусен. По думите му датската история и ценности оправдават участието на Дания в операцията. "Онова, на което сме свидетели в Либия, е атака срещу всичко, в което вярваме", посочи той.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038927
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930