Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 13:46 - Уикилийкс: ТИМ е новият лидер на организираната престъпност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1967 Коментари: 1 Гласове:
4



Звездата на доайена на организираната българска престъпност Мултигруп драматично залезе след убийството на лидера й Илия Павлов през 2003 г. На нейно място изгря звездата на групировката ТИМ, която все повече заприличва на Мултигруп в усилията си да проникне в колкото се може повече незаконни сектори. Това се казва в грама на американското посолство в София, разпространена от Уикилйкс.

ТИМ е новият лидер на българската организирана престъпност. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши "тюлени", които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години.

ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г.

Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир Иванов Митев (български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.), Иво Каменов Георгиев (български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.) и Марин Великов Митев (български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.).

Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката.

Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения.

Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.
Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организирана престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни.

Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката.

Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са: Мирослав Петров Нестеров (български гражданин, роден на 12-ти март, 1964 г.) – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – Мустанг Холдинг; Йордан Димитров Йорданов (български гражданин, роден на 24-ти ноември, 1974 г.), занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг, и Николай Божидаров Николов (български гражданин, роден на 28-ми август, 1949 г.) – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна.

Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна.

В средата на 90-те, групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ (чрез фирмата СЕВЕРКО-ГЪМЗА) – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ.

Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа (което излъчва и в цялата страна), вестник "Черно море" (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси.

ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен Алея Първа където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна.

ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество Химимпорт има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно Химимпорт имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на Централна Кооперативна Банка (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега.

След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания Армеец. Отново чрез Химимпорт, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания Сила. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЕНТ. ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място – комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки.

През 2003 г., Химимпорт купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България – Хемус Еър, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус. През 2004 г. Химимпорт също придоби 100% от една по-малка авиокомпания VIAGGIO; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio, Тодор Батков, който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Еър, който скоро ще бъде приватизиран. 
БГНЕС


Тагове:   Wikileaks,   Уикилийкс,   Тим,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Това е ясно ....
19.03.2011 16:14
Дали Уикилийкс обаче "знае" защо не дават виза за САЩ на Румен Петков ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996255
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031