Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 10:16 - Зората на Одисей
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
2



Коалиция от пет държави

започна операцията „Зората на Одисей" срещу силите на Муамар Кадафи в Либия. Мишена на атаките са предимно системите за противовъздушна отбрана. Арабската държавна телевизия предава за 48 убити и 150 ранени цивилни граждани, съобщи bTV.

Удари нанасят Съединените щати, Великобритания, Франция, Италия и Канада. Френски самолети първи атакуваха четири цели край източния град Бенгази.

Часове по-късно американците и британците се включиха с изстрелването на крилати ракети "Томахоук" срещу обекти край Триполи и Мисрата. Изстреляни са над 110 ракети и са поразени поне 20 цели, основно по брега в западната част на страната. В кампанията участват кораби и подводници.

Според Ройтерс коалицията разполага с около 25 кораба и подводници в Средиземно море, част от тях - непосредствено до Либия. Бойни самолети „Торнадо" на Великобритания вече действат в небето над страната.

Британският премиер Дейвид Камерън

ясно формулира смисъла на съвместната операция: „Днес е напълно ясно, че полковник Кадафи не спази обещанието си, наруши примирието и продължава да избива своя народ. Това трябва да бъде спряно. Трябва да го принудим да спре. Трябва да го накараме да си понесе последствията”.

Дания и Норвегия, които предоставиха свои самолети, засега не са част от операцията. Испания ще участва от днес във военните операции срещу Либия с четири изтребителя Ф-18, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за логистично осигуряване и с два бойни кораба.

Пентагонът вече се похвали,

че либийската противовъздушна отбрана е пострадала при нанесените удари. Ройтерс отбелязва, че при атаката е имало адекватен отговор.

От своя страна Хари Рийд - лидер на мнозинството в американския Сенат, приветства действията на съюзниците спрямо Муамар Кадафи.

Това беше първият етап на международната операция,

подкрепена и от редица арабски страни. Американският президент Барак Обама, го нарече „фаза на ограничените бойни действия”. Той подчерта, че в нито един момент сухопътни части на Съединените щати няма да бъдат изпратени в Либия.

Втората фаза има за цел поразяването на две военновъздушни бази, както и резиденцията на Кадафи в Триполи, която досега не е била атакувана.

Третият и заключителен етап цели коалицията да нанесе удари и по либийските въоръжени сили.

Страните от международната коалиция са установили и морска блокада на Либия. В нея участват над 20 бойни кораба и подводници. Днес към региона се отправя и френският самолетоносач "Шарл де Гол", съпровождан от три фрегати.

В отговор на ударите на западни военни сили

либийският лидер заплаши с нападения над военни и цивилни цели в района на Средиземно море.

Хиляди либийци пък се събраха в силно укрепения комплекс на Муамар Кадафи в покрайнините на Триполи, образувайки човешки щит. Според държавната телевизия те доброволно дошли от всички краища на столицата, за да защитят своя вожд, застрашен от смъртна опасност.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033934
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930