Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 13:57 - Челен сблъсък между икономическия министър и "Лукойл България"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1555 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.03.2011 14:06


Министърът на икономиката Трайчо Трайков вече е в открит конфликт с най-голямата рафинерия в България - "Лукойл Нефтохим", в която има мажоритарно руско участие и златна акция на българското правителство.

Спорът се разгоря с нова сила в понеделник, след като от ръководството на дружеството публикуваха в няколко медии платени съобщения с въпроси към Трайков, в които има съмнения за неговата компетентност. Миналата седмица министърът и шефът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев си размениха индиректни нападки за цената на горивата след среща в Министерски съвет по темата.
 
Премиерът Бойко Борисов отново почти директно защити компанията, като заяви, че ако тя спре за планов ремонт, бюджетът трудно може да бъде балансиран. "Ако през лятото рафинерията излезе за четири месеца в планов ремонт, на което има право по закон, това ще намали приходите в бюджета с 2 млрд. лв. и финансовият министър няма да може да изпълни плановете си", коментира Борисов вчера пред ТВ7.

По данни на самата компания около 40% от приходите в бюджета от началото на 2011 г. идват от нея. Според информация на Агенция "Митници" от януари до март 2010 г., когато "Лукойл Нефтохим" беше в ремонт, приходите от акцизи върху горивата са намалели с 10.9%, а от ДДС - наполовина.

Сред петте въпроса на "Лукойл" имаше дори питане дали "икономическият министър се интересува от икономика" и "може ли да смята" (пълния текст на писмото). Повод за острата реакция на компанията стана изказване на Трайков в събота в "Дарик радио".

Тогава той коментира, че ако дружеството е толкова губещо, колкото твърди Валентин Златев, може отново да бъде купено от държавата: "Не е мой проблем, че производствените разходи са високи. На цената, на която рафинерията е продадена, с удоволствие държавата би си я купила обратно, ако чак толкова не се печели от този бизнес".

В понеделник министърът обясни репликата си от Брюксел: Национализация е произволен звук, който със сигурност не е възникнал в моя речник. Аз говоря винаги за икономическа ефективност, конкуренция и свободна пазарна среда. Ние сме дясно правителство и идеи като национализация по никакъв начин не могат да кореспондират с нашата икономическа политика."

Трайков заяви, че "има легитимни въпроси, които държавата може да поставя на компаниите от гледна точка на конкуренцията и пазарна среда" и че очаква първо да получи отговори от "Лукойл" по темите, които е поставил. От пресцентъра му уточниха пред "Дневник", че министърът е поискал анализ на структурата на ценообразуването на рафинерията.Това е ставало с официално писмо преди първата среща миналата сряда на министрите, превозвачи, дистрибутори и производители на горива.

Трайков беше в Брюксел за срещата на енергийните министри и в изявлението си от там той определи като "странно" една компания да отправя по подобен начин упреци към министър. "През цялото време говоря за правилата на конкуренцията и свободната пазарна среда, които държавата трябва да осигури.

Ако има конкретни сигнали, които трябва да бъдат проверени, това е работа на КЗК и затова правителството се е обърнало към антимонополната комисия", казва Трайков. Според икономическия министър, при положение че България е с един от най-ниските акцизи за дизела в Европа, е логично дори и ако производствените разходи са високи, крайната стойност също да е сред най-ниските.

В неделя вечер пред Би Ти Ви беше първата реакция на премиера, с която той също атакува икономическия си министър. "Тази седмица икономическият министър направи няколко много необосновани изявления, така че не бих го коментирал. Аз съм му казал какво имам предвид", заяви Борисов в отговор на въпрос, свързан с проекта за АЕЦ "Белене".

На следващата сутринта Борисов каза, че е направил забележка на Трайков и за изказванията му за "Лукойл Нефтохим", защото те били прибързани и не са  съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков. Според премиера един министър не може да се изказва като опозиция или като недоволен за компания, в която държавата има златна акция.

"Ако министърът е знаел нещо, е трябвало да го доложи. Инструментариумът, с който може да реши тези въпроси, е в него", каза Борисов. Той коментира и спорния въпрос с разходите на рафинерията : "Когато е изградена по социалистическо време, тя е била разчетена да преработва 12 млн. суров петрол. Сега преработва 5 млн., а експлоатационните разходи (ток, работни заплати и т.н.) са едни и същи."

В отговор на въпрос дали се толерира бизнесът на Валентин Златев, за когото се твърди, че е в близки отношения, Борисов отговори: "Най-лесно е да кажеш, че някой ти е бил приятел или не. И какво като ти е приятел? На кой сме дали нещо или сме толерирали? Да е мислил Костов, като е продавал "Нефтохим".

Попитани как Борисов ще коментира въпросите на "Лукойл" към икономическия му министър от пресцентъра на правителството заявиха пред "Дневник", че "премиерът няма да коментира писмото, тъй като то се отнася за министъра на икономиката".

Сблъсъкът между енергийният миниснър Трайков и "Лукойл" се случва на фона на преговорите за структуриране на проектнатата компания, която ще управлява АЕЦ Белене и малко преди крайния срок (31 март) за подписване на 12-тото споразумение за строителството на централата, с което според експерти България ще се задължи с нови между милиард и половина и два милиарда евро плащания за изграждане на площадката.

Трайков чака докладът на консултантите от HSBC дали проектът за АЕЦ е изгоден или не, за да се вземе решение. В края на миналата седмица стана ясно, че шефът на "Лукойл България" Валентин Златев е и консултант в прегорите между България и Русия на "Росатом" (руската държавна ядрена компания, която ще строи "Белене" - бел. ред).

Костов: Направо да излезем на съботно-неделна молитва към монополистите

Цената на горивото не зависи от Либия, а от Русия, България внася суров петрол оттам. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод думите на премиера Бойко Борисов, че международното положение повишава цените на горивата. Не обръщайте внимание на обясненията с международното положение, това са уроци от Тодор Живков, призова още Костов. Той повтори подозренията на десницата, че правителството е в скрити договорки с монополистите. Реагира и на изявлението на премиера, че ще помоли "Лукойл" за мораториум на цените: "Да тръгнем да молим всички - и производителите на олио, на хляб, на горива, накрая да излезем на голяма съботно-неделна молитва." Лидерът на ДСБ се присъедини към позицията на министър Трайчо Трайков, който преди дни заяви, че производствените цени на "Лукойл" са високи. Костов направи паралел с Австрия и посочи, че у нас "работниците, които преработват петрол, получават 15 пъти по-ниски заплати, служителите на бензиностанциите също, наемите са по-ниски, но горивото е по-скъпо".



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997847
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031