Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 14:28 - Скандал в МВнР за ръководител на кризисния щаб
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
1



С размяна на остри реплики и скандално скриване на новоназначения ръководител на кризисния щаб във външно министерство приключи днешният брифинг в министерството, съобщи БГНЕС.

Поводът е назначаването на бившия ни посланик в САЩ Лъчезар Петков за ръководител на кризисния щаб.

Журналист го попита дали все още има проблеми с Националната разузнавателна служба и ако да, как ще работи като ръководител на този щаб.

Към Петков имаше и въпрос дали е изчистено името му във връзка със скандала по време на предишния му мандат в чужбина и дали това не е още едно свидетелство за липсата на координираност във външната политика на България откакто ГЕРБ са на власт.

Лъчезар Петков беше посланик в САЩ. През ноември 2009 г. тогавашният външен министър Румяна Желева поиска да бъдат отзовани посланици ни в САЩ и Турция заради нарушения при провеждането на парламентарните избори.

Президентът Първанов първоначално отказа, но по-късно подписа указите.

Предложението си Желева направи след едномесечно вътрешно разследване във Външно министерство по повод нарушенията и манипулациите по време на парламентарните избори.

След тези въпроси говорителят на МВнР Весела Чернева не даде думата на Петков и го изведе от залата за брифинги.

Журналисти обаче го догониха в коридорите на министерството, където той каза:

"Вашингтонската страница е затворена, гледаме в бъдещето, а не в миналото".

Очевидно е, че външно министерство разчита на голямата експертиза на г-н Петков, каза Весела Чернева. Не считаме, че има проблем с неговата професионална биография, добави тя.

По време на брифинга Весела Чернева заяви, че позицията на България в подкрепа на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН не се е променяла от приемането на резолюцията.

"Участието на България във военна операция е невъзможно, но България е готова да участва в различни други аспекти на тази операция. Смятаме тази операция за легитимна, тъй като тя се основава на международна правна основа, за нужна - тъй като действията на режима на Кадафи спрямо собствените му граждани са абсолютно неприемливи, и за правилна - защото именно това е начинът, по който международната общност е длъжна да въздейства, иначе самата международна общност, член на която сме и ние, би загубила легитимността си", каза Чернева.

Действията на България ще зависят изцяло от това какво решение ще има в рамките на НАТО, надяваме се такова решение да има бързо. По линия на ЕС действията ни ще бъдат координирани, там става въпрос преди всичко за хуманитарни мисии от различен характер, допълни Весела Чернева.



Тагове:   МВнР,   скандал,   кризисен щаб,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930