Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 20:25 - ИПИ изчисли, че с АЕЦ “Белене“ токът ще поскъпне 50%
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2011 20:27


Строежът на АЕЦ “Белене“ ще излезе два пъти по-скъпо от коментираните и от руския изпълнител, и от правителството цени, цената на произведената в централата електроенергия ще е три пъти по-скъпа от първоначално планираното и в резултат от това цената на тока за крайния потребител ще поскъпне с 50 процента. Това сочи независима оценка на проекта, изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ) и представена в сряда в Народното събрание от директора на института Красен Станчев и лидера на СДС Мартин Димитров.

От института посочват още, че нуждите на страната от електроенергия са били съществено раздути от правителството в периода 2003-2005 г., а те намаляват съществено и със затварянето на комбината “Кремиковци“.

Още в петък ИПИ анонсира оценката, като тогава посочи, че цената на проекта ще е минимум 11 млрд. лв., но явно е била допусната техническа грешка, тъй като сега бе обявена стойност от поне 11.5 млрд. евро.

За сравнение руският изпълнител “Атомстройекспорт“ фиксира крайна цена от 6.3 млрд. евро за двата блока от 1000 МВ с график за изпълнение 2017 г., като всякакво удължаване и оскъпяване да е на техен риск. Българската страна пък настоява за цена до 5 млрд. евро.

Все още не е ясно дали и на каква цена ще се строи бъдещата ядрена мощност, но в неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че цената не е от значение при положение, че ще е за сметка на инвеститорите, от които НЕК ще държи 51 на сто (тоест трябва да осигури финансово своя дял), и от държавния бюджет няма да се даде нито лев.

Централата ще струва 4300 евро на семейство

Въпреки тези изявления на Борисов и действително отпадналите държавни гаранции за проекта, от ИПИ и СДС заявиха, че според техните изчисления всяко средно българско семейство щяло да плати между 4200 и 4300 евро за изграждането на атомната централа.

“Смятаме, че "Белене" е троянският кон на Русия за превземане на българската енергетика чрез отпускане на кредити, които не могат да се върнат, а “Българският енергиен холдинг“ (собственикът на НЕК – бел.ред.) става гарант“, заяви пред журналисти Димитров. Той призова премиера Бойко Борисов да не подписва никакви документи, свързани със строителството на атомната централа, преди да станат ясни новите изисквания за безопасност на ЕС.

Изчислявайки стойността на АЕЦ “Белене“, от ИПИ прибавят към предложената от руснаците цена и разходите за застраховката, за инфраструктурата на площадката, на цех за преработка на отпадъците и временно хранилище, изграждането на постоянно хранилище, на 600 км далекопроводи, заместващи мощности и т.н.

Според предишни изявления на руския изпълнител и на НЕК в предложения проект всъщност присъстват цеха за преработка на отработилото ядрено гориво и временното хранилище на ядрените отпадъци.

Останалата инфраструктура действително не е включена в цената на ядрената централа, тъй като още при провеждането през 2006 г. на търга за избор на изпълнител на проекта и технология, такова изискване не е било поставено от НЕК.

Самата НЕК също преди около година разработи свои оценки за оскъпяването на проекта, като песимистичните бяха именно за достигане на цена от 11 млрд. евро.

Офертата на руснаците, с която бяха предпочетени в търга за изпълнител пред чешкия “Шкода Алианс“, бе за базова цена от 3.997 млрд. евро, без договорена инфлация и с разчет за производствената цена на електроенергията от 4 евроцента за киловатчас. Миналата седмица обаче от “Атомстройекспорт“ коментираха, че тази цена на тока тогава е била формирана заради държавните гаранции за проекта, който при това се предвиждаше да е изцяло собственост на НЕК.

Преди близо три години ядреният експерт Георги Касчиев изчисли, че с разходите за погасяване на заемите за строежа на АЕЦ “Белене“ токът на централата ще има себестойност от 9 евроцента за киловат.

Токът от “Белене“ ще струва 16 евроцента/кВтч

Сега Красен Станчев заяви, че ако АЕЦ "Белене" се изгради в реални условия, цената за киловатчас оттам ще скочи до 16 евроцента. В сумата няма включени пари за ремонт и поддръжка, за гориво и печалбата. Според ИПИ така ще бъдат пожертвани останалите части на българската енергетика.

От ИПИ изчислиха още, че когато в микса от различните видове електроенергия се вкара и тази от АЕЦ “Белене“, крайната цена на тока за потребителите ще скочи с 50 процента. В същото време в доклада се посочва, че страната ни няма абсолютно никаква нужда от нова ядрена мощност до 2025 г.

Преди време пък Бойко Борисов заяви, че без тока от нова ядрена мощност, електроенергията ще поскъпне 18 пъти, като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че сметката на премиера не е точна, тъй като такава цена би се формирала, ако ползваме само най-скъпия ток от слънчевите централи.

Неведнъж политическият елит е обяснявал, че България реално няма нужда от АЕЦ “Белене“ като целта на построяването й е да изнася електроенергия за покриване на дефицита в региона. В същото време обаче при търсенето на стратегически инвеститор в проекта, за какъвто бе избрана германската RWE, която обаче в края на 2009 г. се отказа, бе предвидена опция за сключване на дългосрочен договор с НЕК за изкупуване на тока от АЕЦ “Белене“.

Дори и да се приеме, че все пак АЕЦ “Белене“ се построи през 2017 г., какви ще са цените на електроенергията може само да се гадае, при положение че намеренията на сегашното правителство са да освобождава все повече електроенергийния пазар – тоест да има конкуренция и борса за ток.

ИПИ коментира още, че е много вероятно АЕЦ “Белене“ да не може да изнася тока си и в Югоизточна Европа, освен ако не продава под себестойност Според анализаторите Сърбия няма да се включи в ядрения проект, а и националната й енергийна стратегия предвижда намаляването на вноса на ток до 2015 г. Турция пък ще строи ядрени централи и също отпада като пазар, а румънската АЕЦ “Черна вода“ ще поеме част от дефицита, посочват от института.

ГЕРБ: Спекулативни и необосновани числа

Изнесените числа са спекулативни и необосновани, заявиха по-късно от ГЕРБ.

“Според подписания меморандум с руската страна цената на централата не може да надхвърля 6.28 млрд. евро, а за инфраструктурата пък е предвидено НЕК да изразходва максимум 800 млн. евро. Това са сумите, които не могат да бъдат надскачани, другото са спекулации“, заяви зам-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Той също посочи, че от бюджета няма да се даде нито лев за ядрената централа, а тя ще се изплати от продажбата на електроенергията. Той прогнозира, че централата ще се изплати за около 10 години.

"В дългосрочен план нашите деца ще ни благодарят, токът от атомните централи е най-евтиният“, заяви Николов.



Борисов: С френски турбини вдигаме мощността на АЕЦ “Белене“

Вижданията на премиера Бойко Борисов за строежа на АЕЦ “Белене“ претърпяха поредна метаморфоза в сряда. Пред журналисти той съобщи, че предишната вечер с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков два часа са обсъждали “това, което става в НЕК, това че има много добри френски турбини, които ако бъдат подменени евентуално, ако се договорим с руската страна, защото всеки ден се налага да го обяснявам това, и ако сменим с френски турбини, ще се вдигне (мощността) от 1000 на 1200 мегавата“.

Изявлението на Борисов дойде докато обясняваше, че продължава да има доверие в скастрения преди дни за нападките си срещу “Лукойл“ министър.

“Това са 400 МВ на двата реактора на “Белене“ повече, средно по 40-50 млн. (без да уточни валутата – бел. авт.) на година печалба“, допълни премиерът, съобщавайки най-новата идея за АЕЦ “Белене“.

Проектът в момента се намира във фаза на преговори с руската компания “Росатом“ за структурирането на проектната компания, която да инвестира в централата и да я експлоатира в последствие. Обсъжда се и цената на проекта, като към вече заявените от руснаците 6.3 млрд. евро и от Трайков – 5 млрд. евро, се прибави и оценката на Института за пазарна икономика, според който крайната стойност на централата ще е над 11 млрд. евро.

В предложения от руския изпълнител “Атомстройекспорт“ (АСЕ) вариант на технология инсталираната мощност на двата реактора се предвижда да е по 1000 МВ, като има възможност за достигане на малко по-голямо от това натоварване.

Не е ясно кои турбини смята да смени премиерът, но техническият проект на АЕЦ “Белене“ в момента се разглежда от Агенцията за ядрено регулиране и всякакви корекции в оборудването биха означавали допълнително разглеждане на проекта в регулаторния орган.

Не е ясно дали по въпроса е разговаряно с АСЕ и дали компанията ще се съгласи, при положение, че вече разполага с определени подизпълнители на различни части от проекта.

Такива са и френската “Арева“ и германската “Сименс“, които ще изработят системите за сигурност на блоковете и ще доставят електрическото оборудване.

Борисов съобщи още, че във вторник вечерта е било обсъдено и предстоящото споразумение с британската банка HSBC, която бе избрана от “Българския енергиен холдинг“ за консултант по проекта за строежа на АЕЦ “Белене“.

Тя трябва да направи нова оценка на проекта, както и да работи по привличането на акционери в ядрения проект.



Тагове:   Белене,   АЕЦ,   енергетика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038565
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930