Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 20:20 - НАТО няма да поеме ръководството на операцията в Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
2



Либийският лидер Муамар Кадафи обеща дълга битка, а неизвестните около ръководството на операцията срещу режима в Либия остават. Международните сили продължават въздушните удари, но НАТО не може да стигне до съгласие за поемане на ръководството на операцията. Високопоставен британски военен съобщи, че либийската армия е поставена под непрекъснат и безмилостен натиск, а местни жители съобщиха, че силите на Кадафи са се оттеглили от Мисрата. 
 

Френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Франс прес, заяви, че Алиансът няма да ръководи политически операцията на международната коалиция в Либия, а ще действа като инструмент за планиране при налагането на забранена за полети зона. Политическото ръководство на операцията няма да се поеме от НАТО, а от комитет, в който ще влизат външните министри на страните участнички в операцията и на Арабската лига.

Говорителят на френското правителство Франсоа Бароен уточни, че НАТО ще има техническа роля в командната структура на операцията.

Въпросът за командването на военната операция в Либия, която се осъществява предимно от САЩ, Франция и Великобритания през последните дни, доведе до спорове между западни представители.

Във вторник Париж и Вашингтон обявиха, че са се споразумели за ролята на НАТО в коалицията, но представиха споразумението си по различен начин. Според Белия дом САЩ, Франция и Великобритания са се договорили НАТО да играе "ключова роля" в командването на военната операция в Либия.

Този израз не бе използван от френското президентство. То единствено съобщи, че в телефонен разговор Барак Обама и Никола Саркози се разбрали за условията на използване на командните структури на НАТО в подкрепа на коалицията.

НАТО налага оръжейното ембарго

НАТО съобщи, че от днес е в ход операцията "Обединен защитник" (Unified Protector), насочена към налагането на оръжейно емрабго на Либия, съгласно резолюция 1973/2011 на СС на ООН.

Сили на пакта са разположени в Средиземно море със задачата да контролират движението на морските съдове.

Целта е да бъде избегнато пренасянето на оръжия и наемници към Либия. В операцията участват общо 16 морски съда, сред които един командващ съд, собственост на Италия; 10 фрегати - на Испания, Великобритания, Гърция, Италия, САЩ, Турция, Канада; три подводници - на Испания, Турция и Италия; два спомагателни кораба - на Италия и Турция.

НАТО е постигнал съгласие по плановете за трите аспекта на своята намеса в осигуряването на действието на резолюцията на ООН - хуманитарно съдействие, гарантиране на оръжейното ембарго, както и на забранената за полети зона над Либия. Плановете са готови и ще бъдат приведени в действие в цялост, когато и ако се наложи, съобщи говорителят на организацията на брифинг в Брюксел.

Няколко страни от алианса са изразили готовност за участие в мисията, като по отношение на забранената за полети зона все още не са предприети действия. Целта на тази част от намесата на НАТО би била "защита на въздушното пространство от агресори".

Командването на операцията е в Неапол и то покрива дейността както на плавателните съдове, така и на разузнавателните самолети АУАКС.

Морската част на мисията предполага плавателни съдове, които бъдат преценени като подозрителни, да бъдат отклонявани към близки пристанища за допълнителна проверка.

Силите на Кадафи се изтеглят от Мисрата

Операция “Зората на одисеята" в Либия продължава. Засега няма информация за поразените цели. Най-малко две експлозии са били чути в либийската столица Триполи преди зазоряване.

Въздушни удари на международната коалиция принудиха силите на Муамар Кадафи да се изтеглят днес от западния град Мисрата, съобщи местен лекар, цитиран от Асошиейтед прес.

От седмица контролираният от бунтовниците Мисрата е подложен на обсада и постоянните атаки на правителствената армия, припомня агенцията.

Ройтерс цитира друг жител на града, според когото тази сутрин два удара на международните сили са поразили правителствена ВВС база край Мисрата. Очевидецът на име Сами каза по телефона, че снайперисти са убили двама души в центъра на града.

Силите на режима подновиха днес артилерийския обстрел по завзетия от въстаниците град Зинтан, на около 90 км югозападно от Триполи. По думите на местния жител Абдулрахман градът е напълно обкръжен и положението е много тежко. Към Зинтан настъпват пехота, танкове и транспортна техника, добави той.

По телефона Абдулрахман отправи апел чрез Ройтерс към международните сили да се притекат на помощ и да защитят цивилните в Зинтан.

Високопоставен британски военен, цитиран от Ройтерс, съобщи, че съюзниците от международната коалиция са унищожили военновъздушните сили на режима и осъществяват необезпокоявани полети във въздушното пространство на страната.
Той обясни, че участниците в операцията са поставили либийската армия под непрекъснат и безмилостен натиск. "На практика техните военновъздушни сили вече не съществуват като военна сила", увери лаконично висшият британски военен от военновъздушната база в Джоя дел Коле в Южна Италия.
 

Той допълни, че очаква известни промени в командната структура на коалицията, но даде да се разбере, че операцията щепродължи без прекъсване.
 

Американският президент Барак Обама заяви, че има "значително намаление" на американските полети над Либия. Той предупреди, че либийският лидер Муамар Кадафи може да се опита да се задържи на власт въпреки ударите срещу управлението му.

"Трябва да се има предвид, че имаме не само военни инструменти на разположение за да постигнем напускането на Кадафи", е заявил Обама пред Си Ен Ен.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че приближените на либийския лидер Муамар Кадафи търсят връзки по света с хора, които познават, за да намерят опции да се измъкнат. "Чухме за други хора, близки до него, търсещи хора, които познават по света - Африка, Близкия изток, Европа, Северна Америка питайки: “Какво да правим? Как да се измъкнем от това? Какво се случва след това?", каза Клинтън.

Тя добави, че не знае дали лично Кадафи търси подобни контакти, но знае за хора, които според сведенията го правят от негово име.

Кадафи обеща дълга битка

Либийският лидер Муамар Кадафи се появи за първи път публично след започването на военната операция в страната, докато международните сили продължиха с въздушните удари и през изминалата нощ. “Готови сме за битката, независимо дали тя ще бъде кратка или продължителна. Накрая ние ще бъдем победители”, заяви той в изказване, предавано пряко по телевизията.

Кадафи каза, че чуждите сили, водещи военна операция срещу правителството му, ще претърпят поражение. “Ние няма да се предадем. Ще ги разгромим по какъвто и да е начин”, допълни Кадафи.

На чуждестранните журналисти в Триполи беше казано, че Кадафи е направил изявлението от резиденцията си в столицата, обръщайки се към своите привърженици, изграждащи жив щит, за да го пазят.

“Аз оставам тук, моят дом е тук, оставам в шатрата си”, каза либийският лидер. “Тук съм, тук съм, тук съм”, заяви той на поддръжниците си, които развяваха зелени знамена. “Навсякъде има демонстрации срещу тази неоправдана атака, която нарушава устава на ООН. Тази атака е дело на банда фашисти, които ще свършат на бунището на историята”, каза Кадафи.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001029
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031