Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 20:33 - Въоръжен обирджия взе 7 заложници в сливенска банка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
3



Въоръжен обирджия държи за заложници 7 служители на сливенския клон на Инвестбанк вече часове наред. По информация на МВР той е нахлул в банката около 16.00 часа в сряда и прострелял единия от охранителите - 42-годишния Станчо Станев и взел за заложници персонала на клона.

Сградата е обградена от полицаи с автомати и бронежилетки. Целият център на Сливен е блокиран. Осветлението в банковия клон е изключено и щорите по всички прозорци са спуснати.

Информационните агенции вече няколко пъти съобщиха, че от офиса се чуват откъслечни изстрели. Засега обаче няма информация за други ранени. Простреляният охранител веднага е бил откаран в местната болница "Иван Селимински", откъдето съобщиха, че е в много тежко състояние с опасност за живота, защото е засегнат белият му дроб.

От ръководството на Инвестбанк съобщиха, че похитени от нападателя са шефът на клона Веселка Цонева, главният счетоводител Ивелина Тенева, касиерките Ваня Димитрова, Мими Величкова и Светлана Динева, експертът Радина Терзиева и вторият охранител Димитър Митков. Според очевидци, цитирани от БНР обаче, сред заложниците имало и една ученичка.

МВР съобщи по-рано, че сигналът за въоръжения грабеж е бил получен чрез паник бутон. Шефът на сливенската полиция Никола Геджев добави, че в момента подчинените му преговарят с мъжа, за да изяснят исканията му. Той припомни, че според българското законодателство властите не могат да предложат откуп срещу освобождаването на заложниците.

По неофициална информация в Сливен е бил изпратен и екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, полицаи от Ямбол и дори военни. Униформени са били разположени по балконите и покривите на съседните сгради. Полицията не допуска никого да влиза или да излиза от охранявания периметър.

"Ситуацията е под контрол, като основната ни цел е да запазим живота и здравето на заложниците. Два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. Той настоява да се оттеглят полицейските служители от района. По всяка вероятност ще се опита да събере парите, които са налични в банката и ще се опита да избяга с тях. Нашата информация за броя на заложниците е, че са шестима. Нападателят е наркозависим и е от Сливен. Искаме той да бъде успокоен и да не прибягва към действия, които да застрашат живота на заложниците", коментира от Лондон вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик радио към 17 часа.

Информацията на Цветанов обаче бе опровергана от източници на бТВ, според които нападателят е от Суворово, Варненско, и е на 66 години.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков също коментира случая, като съобщи, че във вторник в Инвестбанк са били преведени парите на общината, тъй като банката обслужва сливенската администрация.

"Това са парите на администрацията - училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева, но не може да се каже колко точно. Вероятно грабителите са имали предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства, за да се плащат заплатите", каза областният управител на Сливен.

"На служителите на първия етаж в сградата на областната администрация, където цялата фасада е остъклена, им наредих да се качат на втория, за да бъдат извън обсега на стрелбата. Там е центърът за обслужване на граждани и ги изтеглихме на горния етаж. Не можем да напуснем сградата, опасно е и районът е отцепен", добави Кавръков.

От централния офис на Инвестбанк в София допълниха, че двама изпълнителни директори на банката са отпътували към Сливен. Собственикът на банката Петя Славова каза пред БНР, че всички стандарти за охрана на клона са били спазени. Тя отказа да уточни колко пари в наличност има в банката, тъй като това не било  най-важното в случая.

МВР с обръщение към журналистите
Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Това се посочва в обръщение на МВР до журналистите, публикувано на сайта на министерството. В него се посочва още, че внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. От МВР призовават колегите да проявят разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032538
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930