Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 12:42 - Похитителят се предаде 2 часа след като пусна последния заложник в Инвестбанк
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1252 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 24.03.2011 16:57


Точно в 10.17 часа жена с торба напусна клона на "Инвестбанк" в Сливен, отведена от полицаите в съседна на банката уличка. 

Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че това е  последната заложничка - Светла Динева.

Министър Цветанов отказа да съобщи името на психолога, довел кризата до добрия край.

По искане на похитителя е проведена среща с негови близки, което също е помогнало за благоприятната развръзка.

Информацията за влошеното състояние на ранения охранител е забавило освобождаването на заложниците, тъй като похитителят се е уплашил, твърдят запознати.


Похитителят се предаде на 20-ия час след като започна заложническата криза в Инвестбанк.

Полицаи с щитове и бронежилетки влязоха в клона на банката и изведоха похитителя.

Похитителят поискал гаранции за сигурността си.

Вече се разбра, че похитителят е Стефан на 27 години от село Кортен, Нова Загора.

За него се знае единствено, че работи в охранителна фирма, в която не се е явил вчера. По непотвърдена информация от там е изчезнало оръжие с 40 патрона.


Хронология на заложническата драма

10.27 "Завърши драмата в Сливен", заяви Бойко Борисов в парламента.

10.17 Освободен е и последният заложник от Инвестбанк. Жена с торба напусна клона на "Инвестбанк" в Сливен, отведена от полицаите в съседна на банката уличка. Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че това е  последната заложничка - Светла Динева.

10.20 Премиерът Бойко Борисов е в София, взима участие в заседанието на парламента. Похитителят няма намерение да се предава.

09.00 Собственичката на "Инвестбанк" каза, че искания за пари към нея не били отправяни.

"Ако има разум и мисъл, да се прекрати цялото това нещо, ще е по-добре за него, и за всички", апелира Петя Славова към похитителя. Нямаме информация останалата като заложник Светла да има някакви здравословни проблеми, добави още тя.

08.45 Последният заложник е Светла Атанасова.

08.00 Никой от освободените заложници в "Инвестбанк" не е постъпвал в областната болница на Сливен "Д-р Иван Селимински".

07.25 От сградата на Инвестбанк  излиза жена. Медиите очакват всеки момент драмата да свърши.  В банката остава само 1 заложник, потвърждава Цветан Цветанов

07.10 От сградата на Инвестбанк излиза мъж, после е потвърдено, че това е Димитър Митков. Министър Цветанов твърди, че останалите заложници са двама - две жени.

06.55 Министър Цветанов, който преди часове обясняваше, че похитителят е нервен сливенски наркоман, който се държал грубо, казва , че всъщност нападателят се е отнесъл с заложниците много добре и затова сред тях няма ранени.

06.30 Похитителят е млад мъж, който съжалява за ранения охранител и се интересува от състоянието му, Той е сирак, работил е за охранителна фирма. Отпадат версиите за 66 годишен пенсионер и за Иван Крсивия от Сливен

04.40 Медии цитират освободената Ивелина Тенева, която казва, че само трите колежки са вътре.

04.10 Похитителят в сливенската "Инвестбанк" освободи още две заложнички.Освободените са касиерката Мими Величкова и главният счетоводител Ивелина Тенева. Двете жени са били откарани за обстоен медицински преглед в МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Заложниците остават трима - касиерките Ваня Димитрова и Светлана Атанасова, както и банковият охранител Димитър Митков.

04.00 Премиерът Бойко Борисов пристига в Сливен и лично поема ръководството на операцията по освобождаването на заложниците.

03.24 Сайтът Блиц съобщава, че не само Веселка Цонева е сред похитените, но й съпругът й - полицай, е отвън и участва в акцията срещу похитителя. А детето им го гледат комшии.

01.01 Уточнени са  имената на заложниците. Това са главният счетоводител Ивелина Иванова, трите касиерки - Ваня Димитрова, Светлана Атанасова и Мими Величкова, и охранителят Димитър Митков. По-рано се предполагаше, че сред тях е и управителката на клона Веселка Цонева. Излиза, че заложниците са 5.

00.20 Всички заложници са живи и здрави. Психолози водят преговори с похитителя.

23.40 Похитителят иска бронежилетка

23.15 Полицията моли медиите да напуснат района. Предполага се, че похитителят получава информация от периодичните репортажи на електронните медии и следи сайтовете.

23.00 Неоправдани са всякакви твърдения, че грабежът на банката ще срути финансовото състояние на общината, казва кметът  Йордан Лечков
 

22.50 Операцията на простреляния Станчо Станев е преминала успешно, съобщават от местната болница.

22.20 Една от похитените служителки - 32-годишната Радина Терзиева, майка на 6 годишно дете, бе освободена. Полицай с вдигнати ръце се приближи до сградата и отвътре излезе млада жена. В сградата остават 6 заложници.

22.15 Полицай пълзешком оставя пред банката пакет цигари и безалкохолно, някой ги взима. Осветлението на банката не работи.

21.10 Ръководството на Инвестбанк уведомява всички клиенти на клона на банката в гр. Сливен да бъдат спокойни за своите вложения.

21.00 Служители са евакуирани от сградата на областната администрация. Пожарникари им помагат да слязат по външна стълба от втория етаж. Областният управител Марин Кавръков остава в сградата заедно с охраната.

20.30 Роднини на похитените споделят, че са се чули с тях по мобилни телефони, но после те престанали да вдигат.

20.00 От офиса на партия ГЕРБ съобщават, че няколко души са дали кръв за простреляния Станчо Станев - бил симпатизант на партията.

19.45 "Видях пристигането на полицията, изнасянето на ранените. Сцените на насилие не трябва да присъстват в нашето ежедневие", казва председателят на групата на БСП в Общинския съвет Мартин Славов.

Какво се случи в Инвестбанк Сливен?

Въоръжен мъж е взел поне седем души за заложници при обир на банка в Сливен, откъдето са се чули и изстрели. Това съобщава поърви директора на сливенската полиция Никола Геджев. Седем от заложниците са служители на банката. Това са: Веселка Цонева - директор на клона, Ивелина Тенева - главен счетоводител, Ваня Димитрова - счетоводител-касиер, Мими Величкова - счетоводител-касиер, Радина Терзиева - експерт кредитиране, Светлана Динева - счетоводител-касиер, Димитър Митков - охранител.

Водят се преговори, съобщи Геджев.  Започват и първите версии за самоличността на пшохитителя.
Първата хипотеза води по следите на  66-годишен мъж от Суворово. Нападателят е наркозависим и е от Сливен, заяви обаче министър Цветан Цветанов от Великобритания. Нападателят се държал агресивно и е използвал служител на банката за посредник. Той е попитал полицията каква присъда ще получи, ако пусне заложниците. В един момент мъжът спрял да преговаря и стрелял по полицейските коли с искане да се оттеглят.

Банката е отцепена. Нападателят е поискал откуп, но е получил отговор, че българското законодателство не позволява плащането на откуп като размяна срещу живота на заложници.

По първоначална информация нападателят е нахлул около 16.00 часа в Инвестбанк. Сигналът е получен в МВР от паник-бутон.

Според очевидци малко след като нападателят влиза в банката, от вътре са се чули изстрели и е бил изведен ранен мъж. Става дума за 42-годишния охранител Станчо Станев. Мъжът е приет в спешното отделение на областната болница "Д-р Иван Селимински" около 16,10 часа. Настанен е в шокова зала. Началникът на отделението д-р Тодор Суванков съобщи, че той е в много тежко състояние и има опасност за живота му. Прострелян е в областта на лявата раменна става и куршумът най-вероятно е заседнал в тялото му. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб. Събира се оперативен екип.

Периодично от банката се чуват изстрели. Осветлението в банката е изгасено, а щорите са спуснати. Междувременно снайперисти заеха места по всички покриви и горни етажи на съседните сгради.

Входът на Инвестбанк е на около 15 метра от входа на областна администрация, каза Марин Кавръков, областен управител. "Колко са нападателите - нямаме информация. Вероятно вътре са заложници целият персонал на банката", обяви губернаторът.

"На служителите на първия етаж в сградата на областната администрация, където цялата фасада е остъклена, им наредих да се качат на втория, за да бъдат извън обсега на стрелбата. Там е центърът за обслужване на граждани и ги изтеглихме на горния етаж; не можем да напуснем сградата, опасно е и районът е отцепен. Никой няма да напусне сградата, докато не приключи цялата сага", каза Марин Кавръков.

"Вчера са преведени парите на Община Сливен, а Инвестбанк обслужва община Сливен. Това са парите на администрацията, училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева, но не може да се кажа колко точно; като си правя сметка - образование, културни, институти, детски ясли, заплати на персонала. Вероятно грабителите са имали предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства, за да се плащат заплатите", каза Марин Кавръков.

На мястото на инцидента пристигат силите за бързо реагиране, облечени с бронежилетки. На мястото е целият ръководен състав на сливенската полиция. Целият специализиран отряд за борба с тероризма е пристигнал от София с военен самолет. С отряда е и неговият командир Киро Димов. Всички входно и изходни артерии на Сливен са блокирани, хората в района на банката са евакуирани. В Сливен е и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Към Сливен пътуват психолози, включително такива с опит при преговори за взимане на заложници. На място са кметът на града Йордан Лечков и председателят на сливенския общински съвет Мария Григорова.

Малко след 21 часа областният управител на Сливен Марин Кавръков разпореди евакуация от сградата на администрацията, която се намира точно срещу банката. До този момент служителите стояха в сградата.

Похитителят в клона на "Инвестбанк" в Сливен е забранил на заложниците да използват мобилните си телефони, съобщава Иван Атанасов, брат на похитената Светла Атанасова.

Той обясни, че роднините на заложниците очакват информация от полицията, тъй като не разполагат с актуална информация за случващото се в банковия клон.


Похитителят

Похитителят се казва Стефан Петров, на 27 години, от село Кортен, Нова Загора.

Работи в охранителна фирма, в която не се е явил вчера. По непотвърдена информация от там е изчезнало оръжие с 40 патрона.

Лично разочарование накарало младежа да престъпи към акцията в банката е последната версия. Според психолози похитителят бил скъсан на изпит за шофьорска книжка.

Хора, които го познават, твърдят, че бил разстроен и неудовлетворен човек.



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - Всичко е добре,
24.03.2011 13:53
когато завърши добре .... Дано раненият охранител е в "добри ръце" и бързо се възстанови.
цитирай
2. reporter - Извинение
24.03.2011 16:58
Извинявам се за грешката. Похитителят се казва Стефан
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032399
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930