Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2011 23:23 - Мишо Бирата от Оная флашка намерен мъртъв в хотел в Правец
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове:
3



Шефът на баскетболната федерация и собственик на пивоварната "Леденика" Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, е бил открит мъртъв в сряда в хотелска стая в Правец, предаде "Медиапул", позовавайки се на информация от МВР и федерацията. Според съдебния медик, извършил първоначалния оглед на тялото на 47-годишния бизнесмен, по него няма следи от насилствена смърт и става въпрос за масивен инфаркт. Причината за смъртта обаче ще бъде изяснена окончателно едва след аутопсията, коментираха от МВР.
 

По информация на Mediapool тялото е открито в хотел "РИУ Правец Ризорт", собственост на Васил Златев, баща на генералния директор на "Лукойл - България" Валентин Златев. Управителят на хотела Лъчезар Тодоров коментира пред БТА, че тялото на Михов е било намерено от служители в комплекса. По думите му бизнесменът е бил редовен гост на хотела заедно със семейството си. Тодоров отказа да уточни дали в случая Михов е бил сам, като добави единствено, че е регистриран предната вечер.

Собственикът на "Леденика" страдал от високо кръвно налягане, но въпреки това нямал сериозни оплаквания, съобщи изпълнителният директор на баскетболната федерация Георги Глушков, който пристигна в Правец. За последно той се чул с Михов около 21.00 часа във вторник. По думите на Глушков бизнесменът е бил човек "който не показваше слабости" и не се е оплаквал от замесването на името му в СРС скандала с оповестяването на записи от телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Скандалът, в който Михов се оказа основен герой, избухна в началото на годината, след като ръководството на в. "Галерия" разпространи стенограма от телефонен разговор от март м.г., в който премиерът казва: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...". Повод за тази реплика е акция на митничарите в пивоварната, която към момента е с отнет лиценз заради многобройни нарушения на митническото и данъчното законодателство.

Впоследствие разрешителното е възстановено с решение на Софийския административен съд и не е обжалвано от държавата пред Върховния административен съд.

Адвокат на Михаил Михов беше Сашо Пенов, шеф на правния съвет на президента Георги Първанов. Пенов напусна поста си в президентството, след като премиерът Борисов каза, че Първанов ходатайствал пред него за Михов.

Самият Михов категорично отрече фабриката му да е била в нарушение и призна, че вероятно се е оплаквал на президента Първанов, че има проблеми с митниците. Двамата често присъстваха заедно на срещи на националния отбор по баскетбол. Михов обаче така и не можа да си спомни дали е получавал обещание от премиера Борисов да не бъде закачан от митниците.

Публичното разпространение на записите, компрометиращи властта, започна от началото на януари от в. "Галерия". Твърденията на редакторите на вестника са, че получавали записите на флашки по пощата или лично от непознато лице.

Всички участници в разговорите, без уволнения зам.-шеф на митниците Антони Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Прокуратурата възложи две експертизи – едната на институт на МВР и друга на БАН, които така и не излязоха с ясен отговор дали има манипулации в съдържанието на разговорите – тоест да са вадени или добавяни думи и реплики, които отсъстват от оригиналните СРС-та.

Оригиналните СРС-та също липсват, тъй като били унищожени според изискванията на закона, защото разработката срещу Танов, в рамките на която са прилагани, не е довела до образуване на досъдебно производство срещу него. В задънена улица е и цялостната разработка за контрабанда през свиленградската митница, която става повод за подслушването на шефа на митниците.

Все още няма сериозен напредък и разследването за изтичането на въпросните СРС-та, тъй като не е готова окончателната експертиза на БАН, от която бяха оповестени само част от първоначалните заключения, коментираха пред Mediapool висши магистрати. Не е ясно и дали смъртта на Михаил Михов ще окаже някакво влияние върху досъдебното производство.

За момента няма наказани и уволнени служители от ДАНС или от специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР, които са имали достъп да класифицираната информация. Въпреки това вътрешният министър Цветан Цветанов вече неведнъж коментира, че вина за теча имат служител на СДОТО в Добрич и агент от ДАНС.

Единствено бившият шеф на агенцията Цветлин Йовчев обаче подаде оставка след скандала, тъй като премиерът Борисов го обвини в свое телевизионно интервю, че не е контролирал достатъчно подчинените си. Според парламентарната комисия за контрол на СРС-тата обаче, основната вина е на МВР, тъй като то администрира достъпа до тези доказателства. По тази причина смяната на Йовчев с Константин Казаков бе разтълкувана от опозицията като опит на премиера Борисов да снеме отговорността от Цветанов.


По същата тема - за изненадващата смърт на Мишо Бирата, изданието "Дневник онлайн" излиза със заглавие "Неудобна смърт край Правец".

Ако президентът на баскетболната федерация Михаил Михов беше починал преди 14 януари 2011 г. , смъртта му щеше да бъде отразена основно в спортните секции на медиите. След тази дата обаче бившият собственик на "Леденика" стана известен като Мишо Бирата - така го нарече премиерът в разпространен разговор от СРС.

В него Борисов нареждаше на шефа на митниците да провери какво става във фабриката на Михов, защото, като му е обещал, няма да го закачат. После Борисов обясни пред парламента, че за Михов му се е обаждал президентът Георги Първанов... Така Михов излезе от приятната си публична роля на покровител на баскетбола, а интересът беше преместен към проблемите с фабриката му (деклариране на продукция, неплащане на акциз и т.н.) и близките му контакти с хора от властта (виж другия текст).

Очаквани съмнения


Затова, когато вчера по обед Михов беше намерен мъртъв в хотелска стая, внезапната му смърт създаде друг контекст. Въпреки че първоначалната версия на съдебния лекар на МВР е за масиран инфаркт, съмнения, слухове и коментари (някои от които гранични с цинизма - "поръчковите инфаркти изместиха поръчковите убийства" в Twitter), заляха социалните мрежи, форумите и медиите.

Допълнително напрежение в новината привнесе мястото на смъртта на Михов. Хотел "Руи Правец" е притежаван от фирма, управлявана от Васил Златев - баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

В последните две седмици петролната компания е в центъра на вниманието, защото успя да получи изгодно за нея споразумение с правителството за цените на горивата, атакува безпрецедентно икономическия министър Трайчо Трайков, а премиерът Бойко Борисов взе страна, по-близка до управляваната от приятеля му Златев "Лукойл".

От коментарите на управителя на "Руи Правец" стана ясно, че Михов е бил чест гост на хотела. Покрай "осветяването" му като Мишо Бирата пък беше припомнено, че изборът му за шеф на баскетболната федерация е бил подкрепен лично от Валентин Златев.

Затова на фона на разкритията и събитията от последните месеци, дори Михаил Михов да е починал от естествена смърт, причинена от инфаркт, съмненията едва ли някога ще бъдат напълно разсеяни.

Привечер РЗС подсилиха подозренията със серия въпроси към премиера Борисов във връзка със смъртта. Партията на Яне Янев попита с кого е говорил на 28 и 29 март, с кого Михов се е срещнал в хотела и с кого е вечерял там, както и дали е бил разработван от службите.

Би Ти Ви съобщи, че е образувано досъдебно производство за убийство, въпреки че по тялото засега няма информация за следи от насилие.

Смърт край игрището за голф

Тялото на 47-годишния Михов е било намерено от камериерка около 12.30 ч. вчера. Около четири часа по-късно от МВР съобщиха, че първоначалният оглед на съдебния лекар е завършил със заключението за масивен инфаркт. Във вторник Михов пътувал към София, но останал да нощува в Правец. Той освободил шофьора си и му казал да дойде да го вземе в 11.30 ч. в сряда.

Когато в уречения час го нямало пред хотела, шофьорът не се притеснил, защото Михов често закъснявал. Когато камериерката влязла да почиства стаята, го намерила мъртъв, научи "Дневник". Лъчезар Тодоров, управител на фирмата, стопанисваща "РИУ Правец Ризорт и СПА", съобщи, че Михов е бил сам и е вечерял там.

Следобед в хотела се появи правешкият бизнесмен Румен Гунински, чийто син беше отвлечен от "Наглите" през 2009 г. Той се поздрави с един от полицаите и разговаря за кратко с управителя. "Михов имаше високо кръвно и е починал от инфаркт - така стават нещата, когато се чувстваме здрави", каза изпълнителният директор на баскетболната федерация Георги Глушков.

На въпрос дали изтеклият запис между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов за пивоварна "Леденика" се е отразил на Михов Глушков отговори: "На всеки би се отразил недобре."

В колата на бизнесмена, паркирана пред хотела, се виждаха пури и блистери с лекарства (според някои медии те били за сърце). Няма официална информация от негови близки имал ли е здравословни проблеми и какви. До редакционното приключване на броя нямаше други официални коментари от МВР и други институции.

БНТ съобщи, че Михов е бил разпитван вече в прокуратурата по проверката за изтичане на СРС, но не е ясно кога точно.

Мишо Бирата и приятели

Човекът, чиито проблеми срещат интереса и подкрепата на президент и премиер. Главно действащо лице в скандал, извадил на светло чрез тъмните методи на подслушването взаимните услуги, които си правят бизнесмените и политиците. Председател на Българската федерация по баскетбол, без да има отбор. Консултант на групата компании, бутилиращи бирата "Леденика", който, макар да твърди, че не е техен собственик, се "оплаква на всеки, който е видял", за отнетия им лиценз. Почетен консул на Бразилия.

Това е Михаил Михов, по-известен с дадения му от премиера прякор Мишо Бирата. 47-годишният Михов, който приживе се самоопределяше като "индустриалец", скача в големия бизнес по времето на Жан Виденов и през 1996 г. купува бирения завод "Варненско пиво", а малко по-късно и винпром "Димят". Тогава тръгват съмнения, че е свързан със силовата СИК, тъй като е от Силистра и е съученик на Младен Михалев-Маджо. През 1999 г. Михов вече е собственик и на завода за производство на бира "Леденика" в Мездра и на бутилиращата компания в Русе. Няколко години по-късно основава компанията "Булбрю".

"Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам." Това са думите, произнесени с гласа на премиера Борисов за "тоя Мишо Бирата" в запис, огласен от в. "Галерия" в началото на годината. Бойко Борисов го обяви за монтаж. Експертиза на френски криминалисти обаче обяви за автентичен записа, в който Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да извади митническите екипи от "Леденика". Не последва нищо, а като единствена косвена жертва на скандала падна Сашо Пенов, шеф на правния съвет на президента Първанов, който е адвокат на "Леденика" по делото за отнетия й от митниците лиценз.

Михов отрича да е покровителстван от Борисов и твърди, че двамата са се срещали само при откриването на спортната зала в София през септември 2010 г. Тогава вече бирената фабрика си е върнала лиценза, след като митниците не обжалват съдебното решение в полза на консултираната от Михов компания.

"Индустриалецът" обаче не отрича за контакта си с Първанов. Президентът пък изрази отношението си към бизнесмена, като посети негов прием по случай назначаването му за почетен консул на Бразилия. Михов беше близък и с Панайот Генков от Върховния административен съд. Съдията, наказан заради имот на дъщеря му в Приморско, беше и член на управата на баскетболната федерация.

Пак чрез баскетбола излезе наяве в връзката на Михов с шефа на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев - с неговата лична подкрепа бизнесменът оглави спортната федерация. А вчера намери смъртта си в хотела на баща му.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998303
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031