Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 21:44 - Аутопсията на Мишо Бирата потвърди версията за инфаркт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове:
1



Аутопсията на шефа на баскетболната федерация и собственик на пивоварната "Леденика" Михаил Михов потвърждава първоначалната версия на МВР, че той е починал от инфаркт, съобщи в четвъртък прокуратурата.

Бизнесменът, който стана известен като Мишо Бирата покрай изнесените от в. "Галерия" скандални записи на телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, бе открит мъртъв в сряда в стая на хотел "РИУ Правец Ризорт", собственост на Васил Златев, баща на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

"Първоначално се установява, че се отнася за бърза сърдечна смърт, настъпила вследствие на остра коронарна недостатъчност, предизвикана от кръвоизлив под атеросклеротичната плака", посочват съдебните медици в заключението си.

От прокуратурата уточняват, че вече е образувано досъдебно производство за убийство срещу неизвестен извършител. Това е стандартна практика, тъй като само в рамките на разследване обвинителите могат да поръчат изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която категорично да изясни причините за смъртта. Едва след като станат готови и допълнителните лабораторни изследвания, прокуратурата ще прецени дали да продължи да работи по досъдебното производство или да го прекрати, тъй като не става дума за убийство.

По думите на говорителя на Софийската окръжна прокуратура Нина Панчева окончателните заключения на експертите се очаква да бъдат готови до две седмици. В рамките на допълнителните изследвания ще се установи дали Михов е погълнал някакво количество алкохол, упойващи вещества или медикаменти преди смъртта си. Панчева не пожела да коментира неофициалната информация, че на записите от охранителните камери на хотела се вижда жена, която напуска стаята на Михов, преди той да бъде открит мъртъв.

От прокуратурата добавиха лаконично, че няма задържан или по-дълго разпитван свидетел във връзка със случая. Не отговориха и дали в стаята са открити лекарства или следи от други вещества, които биха могли да повлияят на сърдечната дейност.

Въпреки големия брой неизяснени моменти засега, шефът на областната дирекция на полицията в София Николай Николов в четвъртък категорично обяви, че Михов не е починал от насилствена смърт. Полицейският началник дори коментира, че не му е известно как подобен случай би могъл да се окаже убийство. Николов стигна още по-далеч в конкретиката си, като уточни, че шефът на баскетболната федерация не е починал, докато е спял.

По думите му полицията разполага с всички записи от камерите в хотела и въпреки твърдото си убеждение, че става въпрос за нещастен случай, продължава да работи "по всички версии". Вътрешният министър Цветан Цветанов също изрази мнение, че смъртта на Михов е настъпила по естествен начин. Той не пожела да коментира темата и призова медиите да не спекулират със случая.
 

Скандалът, в който покойният Михов се оказа основно действащо лице, избухна в началото на годината, след като ръководството на в. "Галерия" разпространи стенограма от телефонен разговор от март м.г ., в който премиерът казва на Танов: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

Всички участници в разговорите, без уволнения зам.-шеф на митниците Антони Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Прокуратурата възложи две експертизи – едната на институт на МВР и друга на БАН, които така и не излязоха с ясен отговор дали има манипулации в съдържанието на разговорите – тоест да са вадени или добавяни думи и реплики, които отсъстват от оригиналните СРС-та. Сравнение не може да бъде направено, тъй като първоначалните записи са унищожени, тъй като не са довели до образуването на дело.

Според запознати с прокурорската проверка смъртта на Михаил Михов няма да окаже негативно влияние на работата на обвинителите, тъй като вече е установено, че в скандалните записи няма данни за търговия с влияние. В момента се изчакват окончателните заключения на експертите от БАН, за да се изясни достоверността на огласените телефонни разговори между премиера и Ваньо Танов.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047151
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930