Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 10:50 - 1 април - честит ден на хумора, шегата и лъжата!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2841 Коментари: 1 Гласове:
7



Мнозина обичат да се пошегуват или да разиграят някого, като го излъжат, но поне в един ден от годината това не е грях и го правят всички - 1 април, Денят на хумора и шегата.

Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците.

Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:
 

На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба.
 

Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Денят на смеха носи и своя национален колорит. Във Франция наричат този обичай "априлска риба". Произходът му свързват с Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април.
 

На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест или оставайки верни на традицията.

Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието "априлска риба" е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 ч. на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, обсипват със смях и викове: "Априлски глупак!".

Една от най-големите първоаприлски лъжи, която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и дами получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 ч. сутринта на 1 април".

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа - когато се мели зърното, колят животните.

Децата били пращани до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент - стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващата къща.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на него, за хора без късмет. Според преданието тогава бил роден Юда - предателят на Христос, а Сатаната бил низвергнат от небето.

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд.

Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2 април. Денят се нарича "Сиздах Бедар", т.е. Празникът на природата

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, птицата - символ на глупостта.

В Дания "Денят на лъжата" идва с месец закъснение - 1 май.

В някои страни имат "първоаприлски" традиции, които честват в друг ден от годината.

На 28 декември в Испания празнуват "Денят на невинните". Според католическата църква това е денят, в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до две години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус.

На същата дата се чества Денят на шегата. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Често се поднася например солено кафе...

В Мексико на тази дата пък не се дава нищо назаем - пари, бижута, дори книги.

В Перу могат да се видят десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият.

На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си да се ободрят и разсеят, те нарекли първият му ден - ден на лъжата, закачката и хумора.

Мнозина "ще се хванат", когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, "за зелен хайвер", но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите и веселите. Както обичал да казва известният български хуморист: "Най-празният от нашите дни е онзи, в който не сме се засмели нито веднъж."

Песен със заглавие "Априлска шега" от 1968 г. има и Лили Иванова. Според информацията в официалния й сайт Lili.bg музиката е на Тончо Русев, а текстът - на поета Дамян Дамянов. /Вести.бг



Тагове:   хумор,   шега,   лъжа,   сатира,   1,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. sparotok - интересно
01.04.2011 12:49
Интересни факти, шегите са важни, те правят живота по-лек...поне на тези, които ги измислят:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999123
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031