Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2011 12:42 - Кой е монахът, громящ Дънов и Ванга?*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4644 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Допреди десетина години е имало още един вундеркинд с името на известния цигулар Васил Василев. И той е свирил 10 години Шопен, Лист, Шуберт, Моцарт, Бетховен, печелил е награди и му предричат бляскаво бъдеще на пианист. И не само като такъв. Отличен математик, на шахматен турнир в Търново бие международен майстор на спорта. Добър е и във футбола. На това отгоре е и образован - завършва международни отношения и прекрасно усвоява като на шега 4-5 езика. Накъдето и да поеме, бляскава кариера очаква този млад човек. Той избира най-доброто - става монах. В църквата влиза с ново име - като наново роден за вярата човек. Тези дни монах Висарион напусна усамотението си в най-българския манастир - Зографския на Света гора, дойде в София и събуди задрямалото общество с книгата си "Петър Дънов и Ванга пророци и предтечи на антихриста".

image

На срещата с автора в храма отвън пазеше полиция, а любопитните да чуят монаха останаха на двора поради липса на места.

Книгата му се изкупи за ден и скоростно се допечата в петорно по-голям тираж, който от броени дни е на пазара. За първи път църковна литература се продава не само в храмовете, но и в светските книжарници и на площад "Славейков". А 37-годишният йеромонах Висарион отново тръгва с мисията си за София.

Преди да поеме този път, той върви 26 години по житейския друм с името си Васил Василев.

Васко е жизнено и със самочувствие дете. Ражда се на пъпа в София до Малките пет кьошета и едва 5-годишен започва да учи пиано. Свири 10 години, за да му ръкопляскат вече на Шопен, Лист, Шуберт, Моцарт, Бетховен, Бах. След шесто основно е приет в математическата гимназия, а оттам - международни икономически отношения в УНСС. Един ден Васко разбира, че времето на футбола и тениса на маса в училищния отбор, на концертите и на шахматните турнири е безвъзвратно отминало.

Обществените промени у нас са преломни и за 15-годишния юноша. "Гледах хората около мен и се учудвах защо животът им е толкова сив. Не исках да повтарям грешките на повечето, стигнали до безпътица. Сивото всекидневие на хората около мен бе тъжно и страшно. Жадувах да разбера има ли Бог и защо хората живеят така, сякаш няма", спомня си Висарион днес.

Има ли Бог, кой е той и защо има толкова различни религии

Отговорът на тази задача предопределя по-нататъшния живот на младия математик. В началото на промените пазарът е залят с книги, свързани повече с окултизъм и с източните учения и практики - будизъм, енергиите ин и ян и пр. Около 5 години Васко практикува медитация и отваряне на съзнанието, ходи на курсове за трансцендентална медитация. Но един ден му попада книгата за живота на Серафим Саровски. "Дотогава бях много либерално настроен към нещата от живота и към хората и смятах, че човек може да намери истината, независимо коя религия следва - стига да е искрен, той непременно ще стигне до Бога. И спорех непрекъснато с хора. Но тази книга промени живота ми не в интелектуален аспект, а изобщо. Щом прочетох, че православието е единствената истина, която води до Бога, извън волята ми тази мисъл влезе в сърцето ми и като огън изпепели всичките ми съмнения."

Той обяснява различието в двете духовни практики. Медитацията при будизма, която е атеистична религия, е като воин, който в средата на полето смъква от себе си всичките си оръжия, съблича дори собствената воля. И тогава човек става беззащитна жертва на всякакво вражеско оръжие. Докато в православието молитвата е като воин, който пази

Насочиш ли молитвена стрела към Бог, той помага.

Като поема по пътя на православието, Васил търси опора и в корените на рода си. Иларион Макариополски е първи братовчед на прапрабаба му по майчина линия, а родоначалниците и на двата му рода са свещеници. Сякаш махалото сега идва да установи симетрията на времето. Родителите му - машинни инженери, не се отнасят с враждебност, но дълго водят спорове за вярата.

Заради хатъра им Васил завършва висшето, но вече мисли в кой манастир да отиде. Чете в захлас за Света гора, но духовният му наставник го напътства никога да не взема прибързано решение. Така и прави, защото знае, че някои замонашени прибързано не устояват докрай. Отива на Атон за няколко дни и се връща. Иска да тръгне по този път, когато е готов с разума и сърцето си и усети, че това е волята божия. Това става през 2001 г. Висарион тъкмо е изкарал казармата след висшето и се е хванал като клисар в няколко църкви.

След година е отново на Света гора, но вече е наясно, че ще остане. През 2002 г. става послушник, а след година игуменът дядо Амвросий го подстригва за монах. През 2005 г. е ръкоположен за йеромонах. И в Ерусалим отива първо да се поклони, а после остава свещеник в руския Спасовознесенски манастир на Сионската планина. Към отличния си английски, гръцки и немски прибавя и руския език. Признава обаче за по-добър полиглот по-малкия си брат Цветан, който е завършил класическа филология и освен немски и английски знае старогръцки и латински.

Като математик Висарион знае, че важните житейски задачи предстоят пред всеки.

През 2008 г. дядо Амвросий го вика дасе прибира в Атон. Висарион вече е видял Ерусалим, където се е родил Господ, Назарет, където е прекарал детството си, бил е на планината Тавор, където е станало преображението на Господа. Есента записва богословие, а преди два-три месеца се дипломира.

С магистърската си работа не иска да отбива номер и да я четат 3-4-ма професори, на които и без това нещата са им ясни. "Исках да е от полза за повече хора. Недоумявах как през 2007 г. Петър Дънов - отлъчен от църквата през 1922 г., бе нареден от православния ни народ за втория по величие българин за всички времена. Родината на Патриарх Евтимий и Йоан Рилски приема за най-велик един еретик! И за мен бе много важно да покажа истинското лице на Дънов", обяснява зографският монах.

За Ванга полага дълъг аналитичен труд, изчита всичко, писано от нейните близки и поклонници. Исках да изляза с факти, за да мога да отговарям не с общи фрази, а с тежестта на научните аргументи. Трябва да внимаваме с хора като Ванга, които изведнъж получават дар да лекуват. Изведнъж дава само дяволът. Бог дава постепенно, за да го задържим. И то, когато се потрудим за него, за да можем да го оценим", казва Висарион.

Малко след като принц Чарлз, който е православен християнин, е в Атон да помогне със средства на опожарения Хилендарски манастир, в нашия Зографски манастир отива тогавашният американски посланик Джеймс Пардю. Висарион е гид на Пардю заради безупречния си английски. Той е впечатлен от добронамереността и предварителната подготовка на посланика, който 6 месеца преди да отиде, чете за Света гора.

Там камбана буди братството в 2,30 през нощта. Монасите си наплискват лицата и се подготвят с някоя и друга молитва за службата. Тя започва в 3 часа и продължава малко след 7 часа.

"Молитвата през нощта е най-съсредоточена и има голямо значение, тъй като според светите отци тогава небето е още по-отворено за човешките молитви", обяснява йеромонах Висарион. Като втори епитроп на манастира, след службата той поема грижите за изхранването на всичките 40 монаси, които днес са в Зограф.

Колко часа прекарва в молитва, е несъстоятелен въпрос за Висарион. Добрият монах се стреми постоянно да е в молитвено състояние, т.е. да се моли и без думи и това чувство да се появи като състояние на сърцето.

Въпреки това признава, че Господ рядко вече им праща прозрения. "Станали сме по-горди и с всяко поколение сякаш се отдалечаваме от нормалния човешки разум. Сега границите за морал и разум се рушат.

Едно време хомосексуалистите не смееха от срам глава да повдигнат, сега правят паради по улици", размишлява гласно Висарион.

–––––––––––––––––––––––
* Заглавието е променено




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. vmir - Направо е невероятно, че Висарион все още не е оплют и изкаран по-черен от дявола.
02.04.2011 13:31
Чудесна биография!
цитирай
2. zaw12929 - Ние сме демокрация, всеки може да ...
02.04.2011 18:41
Ние сме демокрация, всеки може да изяви мнението си. Вие нямате написана книга за религията, защо се занимавате с този човек и не само вие... и други журналисти
Щом не сме на неговото мнение- хайде да го оплюям, че и Бог да отречем или на църквата акъл да дадем...
Вашият постинг е като една клюка, защото вие се занимавате с личността на автора...според Вас, този иначе способен човек... изведнъж е тръгнал в грешната посока.
Ванга и Петър Дънов не са и не могат никога да бъдат икони на която и да било църква...но това е друг въпрос..
Бог ни дава знание, да правим, това, което е по силите ни, да се помирим с онова, което не можем да променим... това за мен е най правилното, а не да ставам за всяко гърне меродия.....
цитирай
3. bogolubie - reporter,
02.04.2011 21:08
благодаря от цялото си сърце за този постинг! Дано го прочетат повече вярващи! Духовната светлина е крайно необходима сега. Бог да помогне на всички, които се нуждаят от Него!!!
цитирай
4. estirbg - Добро утро!
02.04.2011 23:02
Адвентната църква отдавна е заклеймила Ванга, Дънов и другите псевдоучители! И защо, когато казвахме истината не бяхме популяризирани. А сега след толкова години чухте, че "Кралят е гол!" и започнахте да ръкопляскате на истината...А колко още нечути истини има? И няма откъде да ги чуете...Четете "Великата борба " на Елън Уайт, както и всички нейни писания. Цялата нейна пенталогия е Божие проникновение и разкрива бъдещето ни до края на човечеството, тук на земята, грабването ни и животът на небето във вечността с Исус...Там е истината!
цитирай
5. morningstar1 - Благодаря!
03.04.2011 00:25
Благодаря за интересният материал! Наистина не знаех тези подробности за отец Висарион. :)))
цитирай
6. solinvictus - Поради каква причина си е сменил ...
03.04.2011 01:12
Поради каква причина си е сменил българското име с грцко?
Та нали тая църква е българска?
Като такъв силен математик е трябвало да сметне 2000члена Х10 гласувания от различни ПиСи-та и войла ,дънов най велик!!!
цитирай
7. orinavi - ЦИТАТ:. . . . " Добрият монах се ...
03.04.2011 13:06
ЦИТАТ: .... " Добрият монах се стреми постоянно да е в молитвено състояние, т.е. да се моли и без думи и това чувство да се появи като състояние на сърцето.

Въпреки това признава, че Господ рядко вече им праща прозрения. "Станали сме по-горди и с всяко поколение сякаш се отдалечаваме от нормалния човешки разум. Сега границите за морал и разум се рушат. " .....

Хващам се за края на биографията на ... Васко Василев ( нарочно така го пиша). Слушай Васко, бил си в този Физически свят в цивилизацията му нещо като вундеркин. Ми да беше си останал в цивилизацията, повече щеше да постигнеш. Не можа ли с цялата си умнотия и вундеркинщина, да проумееш нещо много простичко. Това че Бог дава и Бог взима ума на човек. Заключи му ума и човек изглежда като глупав. Отключи му ума и човек изглежда като вундеркин. Не можа ли с цялата си вундеркинщина бе Васко, да разбереш нещо много простичко, но не простовато. Как така не разбра написаното в Библията от Бог: ..."И ще погубя мъдростта на този свят". Цар Давид се беше родил просто овчарче, а Господ го направи като стълб на Религията. Кажи ми Васко на мене, който не съм вундеркин, как така след като си СХИмонах..(монах приел схизмата -скъсването със света, от там и СХИмонах) ... и НЕ БИ СЛЕДВАЛО, да се подчиняваш на светските закони, как така един СХИмонах дойде... върна се в света, да го оценяват светски люди..... За да получиш диплом Васко от светски люди, че си завършил Богословие....??? Ако беше завършил Васко Богословие и чак тогава се замонашиш ... МОЖЕ. Тогава нямаше да има никакъв проблем. Но един схимонах да се върне в света, след като е приел СХИЗМАТА на монаха.... оооооо...... !!!!!!
Как така с цялата си ученост вундеркине, изостави Божието служение като отшелник, за да те оценяват някакви светски люде ???
Светски люде да ти казват колко си познал Бога ????
Светски люде да ти казват в дипломата ти, дали СХИЗМАТА ти със Света е Богоугодна ????
За това Бог не ви праща прозрения Висарионе.

цитирай
8. orinavi - ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОРНИЯ МИ КОМЕНТАР
03.04.2011 13:38
ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Васко Василев, като СХИмонах, как така прие да пишеш книга за хора от света ???
Някаква поръчка ли изпълни на хората от Света, бе Васко?
Не злоупотреби ли с името на Атон, с името на Света Гора, бе Васко ???
Върна се в Света, СХИмонахо, да съдиш хора, които НИКОГА през живота си не си ги виждал. С цялата си ВУНДЕРКИНЩИНА СХИмонахо, как не научи в Света гора, в Атон .... това Свято място, да не съдиш ближният си, че него ... ближният ти, Бог го съди.
Защото ближният ти СХИмонахо си има Господар, който да го съди и това е Господ Иисус Христос.
Не те ли научиха братята монаси в Атон, че като съдиш чужд слуга, сам себе си осъждаш, бе Васко !? !? !? Толкова ли много си търсеше повод, да се върнеш в света ??? Та избра най- лошия вариант .... да вкарваш разцепление в обществото от което си се отрекал чрез СХИЗМАТА ти на монах в Света Гора, като изпълняваш поръчки на лукави хора, борещи се за власт и пари.
За това Васко МОЖЕ БИ, няма БОГ да ви праща прозрения. Защото сте изоставили служението на Бога, за да бъдете като маша в ръцете на користолюбиви и властолюбиви хора.
Добро признание правиш Васко.... Бог не ви праща прозрения...... И какво казва Бог ??? ..."По делата им ще ги познаете" ..... е делата ти Васко са красноречиви.... няма прозрения. Сам си го казваш. А тези които ги съдиш в книгата си Петър Дънов и Ванга ... ИМАТ ПРОЗРЕНИЯ !!!!
Няма какво повече да се добави за твоето пишман монашество Васко.
Сам си го казал СХИмонахо Висарионе, какво да добавя повече от собственото ти признание???? Все едно войникът на пост да изостави охраната и отбраната на повереният му пост като часови и да отиде на дискотека.
Нямам думи направо !!!
Дано този мой коментар го прочетат заинтерисоване хора и да престане това безобразие от страна на уж духовни хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996380
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031