Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 11:16 - Скандалът между издателите на "Труд" и "24 часа" се задълбочава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.04.2011 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Христо Грозев, един от съсобствениците в медийната група, която издава вестниците "Труд" и "24 часа", заяви в неделя, че споровете около дяловете в компанията могат да доведат до разделяне на собствеността на притежаваните от нея вестници. Възможно е да се продаде собствеността на стратегически инвеститор, възможно е да се разделят вестниците, каза неопределено той.

Търговският регистър е отказал в петък вечерта да впише преразпределените дялове във "Медийна група България-Холдинг" ООД - фирмата, която издава "Труд" , "24 часа", "168 часа" и още няколко издания, съобщи Христо Грозев пред бТВ. Според него отказът от вписване е с аргументи, които вероятно ще бъдат уважени и от съда.

Любомор Павлов, в качеството му на управител на фирмата, подаде в регистъра протокол от заседание на общото събрание на МГБХ, според който мажоритарният собственик БГ "Принтмедия" ООД остава със 17 процента, Огнян Донев с 40%, а Павлов - с 43%. Сега БГ "Принтмедия" продължава да бъде собственик, като в това дружеството Павлов има 47%, а Донев не е представен.

След отказа на регистъра Любомир Павлов и Огнян Донев вероятно ще трябва да търсят правата си в съда. В същото време Павлов продължава да управлява дружеството-издател.

Грозев посочи, че не би искал да влиза в негативен монолог по отношение на Любомир Павлов и Огнян Донев. По думите му вече е невъзможно да работи заедно с двамата.

Знаехме, че е рискова инвестиция, каза Грозев и повтори, че неговата цел и тази на партньора му Карл фон Хабсбург била медийната група да не попадне в ръцете на групата около Делян Пеевски и да се запази независимостта на редакциите.

По-рано тази седмица Любомир Павлов изтъкна, че една от причините за разрива е именно фактът, че Грозев възнамерявал да вкара като съсобственици "Винпром – Пещера". Павлов посочи, че той и Донев не искали да допуснат това.

Историята с "Труд" и "24 часа" не се случи, каза Христо Грозев в предаването "Нека говорят" на бТВ.

“Когато разбрах, че се спряга вариант за подялба на “Труд” и “24 часа”, първоначалната ми реакция беше много скептична. Сега обаче осъзнавам, че след това, което се случи, е невъзможно да продължим да работим заедно с другите двама акционери. Смятам, че вестниците имат нужда от своеобразен катарзис. От тази гледна точка е напълно възможно да се стигне до подялба на собствеността. Съществува още един вариант – да продадем нашия дял на чуждестранен стратегически инвеститор, който обаче да докаже, че целите му са изцяло медийни”, обясни Грозев.

След всевъзможните обвинения, които си отправиха пряко и задочно съдружниците в най-голямата българска медийна група, Грозев обяви в неделя, че започва да работи по начините за излизане от възникналата криза.

Той обаче разказа, че партньорът му Карл фон Хабсбург, който при запазване на Австро-Унгария сега щял да е престолонаследник, е останал потресен от разразилите се скандали и се чувства измамен заради невъзможността да участва в определянето на журналистическите стандарти на собствените си вестници.

През декември, който стана известно, че БГ "Принтмедия" ООД купува медийната група на ВАЦ у нас, в. "Зюддойче цайтунг" писа, че вестта за новото поприще на Карл Хабсбург-Лотринген като "медиен цар" в България е предизвикала удивление във Виена.

Карл Хабсбург, внук на австрийския император, е считан от австрийците за прототип на едно едва ли не трагично развитие - за тях той е символ на упадъка на великите имена с течение на поколенията. При това бившият военен летец Хабсбург е предизвиквал общественото внимание с по-скоро дребни афери, припомни през декември Дойче веле.

От 2007 г. насам той е официално глава на някогашната императорска династия. Като австриец Карл Хабсбург няма правото да носи частицата фон пред фамилното име. Това му е забранено със закон, за разлика от баща му Ото фон Хабсбург, който е германски гражданин и може да използва частицата "фон" към гражданското си име.

"Карл Хабсбург, който отскоро има малък дял от една телевизия в България, има и друг телевизионен опит - за кратко време, преди да претърпи провал, е водещ на едно телевизионно състезание, излъчвано по австрийската обществена телевизия ОRF. Сега Карл ще се изявява най-вече в България - като новия булеварден цар на страната", съобщи Дойче веле след сделката с ВАЦ в края на 2010 г.

Така или иначе, странните машинации около преразпределението на дялове в "Медийна група България-Холдинг" ООД очевидно ще продължат, а неяснотата около собствеността и източниците на финансиране остават.

Медийният експерт проф. Нели Огнянова коментира в неделя пред БНР, че всичко това буди тревога.

"Истински се надявам да се върви към бързо решение. Полагат се усилия да се избегне неблагоприятно развитие на спора, бавно, скъпо и в много случаи многоинституционално съдебно производство, защото при много изострен конфликт, едната страна не приема първото съдебно решение и спорът става много дълъг", посочи доц. Огнянова пред БНР.

"Иска ми се да коментирам отвъд фактите, че финансовият ресурс е много важен в една сделка и не може да има медии без добро финансово осигуряване, но ако той беше единствено важен, медиите щяха да се продават на търг. В случая не се получава така. Моите очаквания са, че при такива сделки съществува втора система от критерии, освен наличието на финансов ресурс и не всичко е пари в тази сделка. За нас е важно доколко купувачите или собствениците зачитат важни ценности и стандарти като редакционната независимост, правото на информация, недопускането на превръщането на медиите в инструмент за влияние и недопускане на монополизирането на пазара", каза Нели Огнянова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999241
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031