Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 10:35 - Изтичащата в Тихия океан вода от АЕЦ "Фукушима" е с радиация 7.5 млн. пъти над нормата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
3



Съдържанието на радиоактивен йод във водата, която изтича в Тихия океан от претърпялата авария японска атомна електроцентрала "Фукушима" 1, превишава разрешената норма 7.5 милиона пъти, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на компанията оператор ТЕПКО. Анализът на проби, взети на 2 април, отчита, че съдържанието на изотопа йод-131 във водата е 300 хиляди бекерела на кубичен сантиметър.

Към този момент изтичането на вода в океана от АЕЦ "Фукушима 1" продължава. Общо в океана ще бъде изпусната 11 500 тона радиоактивна вода. Тя е събрана от проблемния втори реактор, чието гориво се предполага, че е частично разтопено, както и от подземията на пети и шести реактор, макар че реакторите вече не работят.

Целта на операцията е в резервоара да се освободи място за вода с по-висока радиоактивност, която продължава да изтича от втори реактор.

"Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България, заяви заместник-директор по научно-изследователската дейност в Института по океанология при БАН Веселин Пейчев, цитиран от БТА. Според него когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане - или по-естествен начин се разпадат.
Пейчев е категоричен, че няма такъв водообмен, чрез който замърсените радиоактивни води от Тихия океан да преминат през Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море, за да достигнат до Черно море. "България е далече от Япония и няма активен водообмен между Черно море и Тихия океан", отбеляза той.

"Основните течения северно от Антарктика са насочени на запад и на север към Японско море, а не в обратна посока и затова радиоактивните води ще бъдат опасни само за крайбрежието на Япония - в непосредствена близост около атомната централа "Фукушима", смята ученият.

Веселин Пейчев каза, че с радиоактивно замърсяване по въздуха отново са застрашени най-близките райони около централата "Фукушима" - или Японските острови.

На въпрос имало ли досега, някъде подобно изпускане на радиоактивна вода в Световния океан, Веселин Пейчев каза, че е имало подобно изпускане на замърсени води и в Черно море по време на аварията в Чернобил. Тогава радиоактивни води от река Припят в Украйна, са се влели в река Днепър, а оттам - в Черно море.

Ученият каза, че е имало две експедиции на Международната агенция за атомна енергия - през 1998 г. и през 2000 г., които са изследвали дънните седименти в Черно море за радиоактивност след Чернобилската авария." Беше установено, че има до известна степен повишаване на радиоактивния фон, дори 12 години след аварията в Чернобил - на 2 километра дълбочина в дънните седименти в Черно море", заяви Пейчев.

Според него вече не би трябвало да има негативни последици от аварията в Чернобил върху водите в Черно море, защото са изминали много години и радиоактивните изотопи са се разпаднали.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995264
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031