Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2011 09:46 - Большой театр: Мегаскандалът "Белене" разцепи кабинета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
2



Безпрецедентният скандал с обвързващата клауза за АЕЦ "Белене", подписана от шефа на НЕК при изрична забрана от страна на министър Трайчо Трайков лавинообразно нараства и заплашва да се превърне в политическа криза.

Досегашният директор на НЕК Красимир Първанов заяви в сряда, че не е имал никакъв писмен мандат какво да подписва и какво не и че всичко било съгласувано с вицепремиера Симеон Дянков, но не и с министъра на икономиката и енергетиката Трайков.

Държавата е в неведение какво точно се е случило. Според Борисов, Дянков и Първанов подписаните на 5 април два документа за "Белене" не променят с нищо досегашното положение и дават два-три месеца отсрочка на България. 
 

Според Трайков и според изявление на представител на "Росатом", цитиран от РИА Новости, с подписания документ "страните се задължават до 1 юни да подпишат EPC (engineering, procurement, construction)-контракт за изграждането на "Белене" и по такъв начин по-нататъшното изграждане на централата ще става в рамките на пълноценен документ". Поради тази причина преди ден Трайков обяви, че уволнява Първанов.

Темата бе обсъждана на правителственото заседание, където премиерът казва, че ако не е била спазвана субординацията и се окаже, че Красимир Първанов не е уведомявал министъра си, то той ще подкрепи неговата оставка - "защото дори вицепремиерът Дянков да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра".

След това Трайчо Трайков замина на разговори в Москва, където го завари новината, че е с второ и последно предупреждение от министър-председателя, както и че Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера Симеон Дянков, който е в САЩ.

Премиерът, който по време на заседанието на МС уверява, че той лично не иска да се меси във вземането на решение за АЕЦ "Белене" и е възложил това на двамата министри – Дянков и Трайков – сега призна, че в крайна сметка той лично е давал "разпоредбите". По думите му Красимир Първанов е следвал разпоредбите, които е имал от Дянков. А Дянков е имал тези разпоредби от Борисов.

"Трайков допуска грешка втори път, трети път няма да има"

Както се изрази премиерът Борисов, министър Трайков допуска грешка за втори път и следващ път няма да има:

"Трети път няма да има, защото снощи след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, дойде при мене, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков, Дянков напоително му обясни как, включително и в неделя, ги е викал и руската страна, и Първанов, и НЕК, обяснимо, че по смисъла на субурдинацията на правителството той като вицепремиер и ресорен на Трайков, има право да го прави и Първанов да му докладва, и че това е груба грешка, че е избързал да говори, преди да е говорил с него. Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки, че той може да изпълнява тази задача", пояснява Борисов.

"Слушах ги един час и разбрах, ме спорът им е върху думата "парафира". Според Дянков думата парафира означава, че всяка страница се парафира отстрани и тя не носи абсолютно никакъв ангажимент до подписване на договора или неподписването му след два месеца. Трайков казва, че с един месец по-малко е, нали, трябва да са три месеца. Аз съм убеден, че са два или три месеца, ако ние нямаме и след два месеца решение и след три няма да го имаме", каза Борисов.

По думите му, той е заявил на Трайков: "Много държа на теб. Сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт, правителството, когато на човека под мене, вицепремиера Дянков съм му възложил да контролира, организира. Два, три месеца ме обвинявахте, че министрите не говорят, че съм диктатор, като им позволих да приказват, те пък сега бързат всичките да се изприказват, ще ги събера и ще въведа малко ред и в приказването".

Решение за уволнението на Красимир Първанов ще бъде взето след връщането на финансовия министър Симеон Дянков от САЩ и на енергийния министър Трайчо Трайков от Русия, поясни премиерът. Така или иначе освобождаването на шефа на НЕК става с решение на БЕХ, а от БЕХ досега не са обелили и дума за скандала.

Трайков пристигна с "жълт картон" в Москва

"Жълтият картон" за Трайков от премиера дойде в момента, когато енергийният министър пристигна в Москва за участие в българо-руската икономическа комисия, на която нямало да се обсъжда проекта "Белене". Ясно е обаче, че няма как по време на срещите му, първата от които с руския му колега Сергей Шматко, да не стане дума за най-важния руски енергиен проект в България.

По-рано руският посланик у нас Юрий Исаков окачестви думите на министър Трайков като "излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни".

Борисов каза, че е възложил на Симеон Дянков пряко да отговаря за две неща. Първо, подписването на контракта с консултанта за АЕЦ "Белене"– най-големия в тази област и съответно довеждането докрай. Докрай, според премиера означава или отиване на съд или започване на строителство на АЕЦ "Белене”.

Борисов: Не сме поели ангажимент

По време на правителственото заседание Борисов заявява, че "няма никаква опасност нито за националната сигурност, нито за нарушаване на нашите интереси", защото "имаме три месеца отсрочка, която ние искахме, този меморандум ни я дава".

"На 1 април ние или трябваше да отидем на съд и арбитраж в Париж, или да подпишем това споразумение...Когато си дойде Дянков, да седнат с Трайков и да определят кой и по какъв начин е разпореждал това да се случи", казва премиерът.

По думите му "най-важното в случая" е, че Дянков се разбрал с руснаците "в тридневен срок ние да получим писмо, че руската страна е готова да приеме смяната на турбините, да сложим френски турбини, което увеличава с 400 мегавата мощността на двата реактора. Това са доста пари".

Освен това до следващата седмица Борисов е възложил да му изготвят "един ясен анализ на енергийния баланс на държавата".

"Помолих до края на март - началото на април да имам точен и ясен отговор - ще строим или няма да строим "Белене", финансово-икономически анализ. Забавихте се с Ейч Ес Би Си банк (консултанта по проекта), съгласиха се руснаците три месеца меморандум, три месеца за договора. След два месеца, ако не сме съгласни с цена, с второ, трето, сигурност, каквото и да било, пред никой не бързаме и не сме поели ангажимент. Не подписваме договора, отиваме да се съдим в арбитража в Париж. Казват консултантите, че е изгоден, подписвайте и тръгвате да го правите. Ние не може цял мандат да отлагаме с по три месеца и да казваме - да, не. Това не ни отива. Затова три месеца и два месеца са предостатъчно срок заедно с консултанта да кажете "да" или "не"", заключава Борисов.

При положение, обаче, че шефът на НЕК вече е подписал обвързваща клауза, според която до 1 юни трябва да подпишем окончателен договор за "Белене", становището на консултанта дали проектът е изгоден или не, няма да има никакво значение.

Премиерът настоява "политическото говорене" за "Белене" да спре, тъй като всички решения трябвало да са експертни.

Накрая изтъква: "Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола. Това правим. За сметка на това единият казва "Борисов им изпрал мръсните ризи или свършил мръсната работа", упражняват се по мой адрес. Откъде накъде? Изобщо няма да го допусна".

Юристи анализират доколко подписаното допълнение ангажира България

В момента юристи по международно и корпоративно право от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) готвят правен анализ доколко и как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България, съобщи министър Трайчо Трайков след заседанието на МС.

На въпрос дали това означава, че МИЕТ търси вратичка за излизане от ангажимента, Трайков отговори: "Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ. Моето категорично становище, което аз ще отстоявам, независимо от това какво е подписано, е, че решение за "Белене" трябва да има след изчистване на абсолютно всички въпроси - и на сигурността, и на цената, която произлиза от допълнителни мерки за сигурност".

Според него това все още възможно, въпреки подписаното допълнение 12 към основния договор за "Белене" от ноември 2006 г.

Трайков отрече Първанов да е имал мандат от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да подпише споразумението.

"Има решение на Съвета на директорите на БЕХ от 31 март, в което се казва: дава се разрешение на изпълнителния директор да подпише допълнение след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма. Въпреки това документът е подписан, отделно от всичко останало - отделно от това, че му забраних да подписва този документ и от това, че Допълнение 12 очевидно противоречи на меморандума - меморандумът е за три месеца, допълнението за два. То свършва с краен срок, след който страните трябва да се договорят по окончателния договор, което очевидно противоречи на политическия мандат на министър-председателя за тримесечен мораториум", каза още Трайков.

На въпрос дали подписаният от Красимир Първанов документ не обозначава сигурното строителство на АЕЦ "Белене", Трайков отговори: "Да кажем, че не означава. Дори и самото Допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат".

Министър Трайков не поиска да коментира какво може да е накарало Първанов да подпише документ, за което не е бил оторизиран. Министърът заяви, че не се е задълбочавал в "душевните мотиви" на директора на НЕК, и че органите, които имат за задача да изяснят въпроса и да поддържат сигурността в страната, ще му задават конкретни въпроси. Трайков отмина и въпроса подозира ли в корупция Първанов.

Министърът припомни още, че окончателни решения за изграждане на ядрени мощности в дадена страна се взимат от съответния орган за ядрено регулиране и е преувеличено да се говори за положително или отрицателно становище на Европейската комисия за проекта.

Трайков не е подал оставка

Преди да разбере, че е получил "последно предупреждение" от Борисов, Трайков даде да се разбере, че ще отстоява позицията си, като отхвърли появилите се слухове, че е подал оставка заради избухналия скандал около АЕЦ "Белене". Неговата оставка би била голям подарък за руснаците, а приемането й от премиера би било ясен знак за кого точно играе Бойко Борисов.

Изглежда обаче, че премиерът е в по-сложна ситуация, защото Трайков получи пределно категорична подкрепа от външния министър Николай Младенов, който заяви в сряда пред бТВ, че Красимир Първанов е "боклук", а подписаният от него анекс е "повече от пробив в националната сигурност".



ЕК може да отложи до края на 2012 всякакви договорености за "Белене"

България може да отложи поне до края на годината всякакви договорености с руската страна за "Белене". Това коментираха за БНР евродепутати след проведения в сряда в Европейския парламент дебат за поуките от Фукушима. По време на него прозвучаха призиви за мораториум върху планирането и изграждането на каквито и да било нови ядрени мощности в Евросъюза. Призив към всички страни членки за подобен мораториум е заложен и в проект на резолюция, която има подкрепата на основните политически групи, и ще бъде гласувана от Европейския парламент на 7 април. Тя предвижда мораториумът да е поне до приключването на стрес тестовете на ядрените мощности, които освен съществуващите, според евродепутатите трябва да обхванат и планираните нови ядрени реактори.

До края на годината Европейската комисия ще направи преглед на действащата правна и регулаторна рамка относно сигурността на ядрените съоръжения. В този контекст ще бъде разгледан и сеизмичният риск в района на АЕЦ "Белене" в България. Това отговори ЕК на въпроса на евродепутата Надежда Нейнски (ЕНП) дали комисията разполага с официален доклад от българските институции за сеизмичната активност на района на АЕЦ "Белене" и ако не, готова ли е да го изиска, съобщи пресцентърът на Надежда Нейнски.

МЕДИАПУЛ




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001830
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031