Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 21:26 - БСП може да подкрепи Меглена Кунева за президент
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
3



Да бяха написали направо: БСП подкрепя Меглена Кунева за президент" - думите са на социалистка, изречени плахо в залата, докато пленумът на БСП обсъждаше участието на партията в предстоящите наесен президентски избори. Недоволството беше продиктувано от предложения от партийното ръководство вариант за "издигане или подкрепа на кандидат, който се идентифицира с левицата или поне би се приел добре от БСП и от левите избиратели" и от лансирания критерий (още за критериите - виж карето) за кандидатпрезидентската двойка - "да имат популярност в средите и институциите на ЕС".

Макар в продължилата над час дискусия, никой от социалистите да не назова поименно Меглена Кунева, мнозина от тях коментираха в кулоарите на форума, че зад "изискванията" прозира завоалиран опит на партийното ръководство за налагане на бившия еврокомисар за потенциален кандидат-президент, подкрепен и от БСП. Не може с извинението: "Целта ни е ГЕРБ да не спечели изборите", да подкрепяме непартийна кандидатура, която и да е тя, възмути се социалист.

Самата Кунева все още не е заявила ще се кандидатира ли за президентския вот, а лидерът на НДСВ Христина Христова коментира преди седмица, че партията изчаква решението й и подкрепя "нейния стремеж за широка гражданска подкрепа".

Това е самоубийство за БСП

"Има много начини БСП да се самоубие, но ако подкрепим Кунева, това ще е най-бързият и сигурен", коментира депутат от левицата. Друг напомни, че президентските избори са в едно с вота за местна власт и ако БСП не играе със свой кандидат, автоматично намаляват шансовете й да спечели повече общински съветници, тъй като логиката е мажоритарният кандидат "да тегли" гласове за листата с общинарите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който според социалисти настоявал за подкрепа на Кунева, отрече пред журналисти подобен сценарий. Първо ще видим местните ни структури какви имена предлагат и тогава ще решим дали да е партиен кандидат или не и изобщо формулата за участието ни във вота, добави той. Отбеляза, че в средите на бургаската организация подкрепа има бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Пред съпартийците си в полупразната зала и в отсъствието на двете силни фигури в БСП - Румен Петков и Румен Овчаров, Станишев посочи, че в тези избори БСП трябва да изведе националната задача пред партийната. Трябва да съвместим националната задача да се противопостави обществото на този модел на управление, което ГЕРБ налага, и нашият кандидат трябва да бъде изразител на това отхвърляне, не партийно, а гражданско, заяви лидерът на БСП.

Той апелира актива при номинацията на претенденти да мислят за фигура, която не само може да мобилизира партийните членове и симпатизанти, но и да е с потенциал за втори тур.

БСП да издигне автентичен партиен кандидат, не политически травестит

"Всички парламентарни сили ще играят със свои кандидати на президентските избори, за да претеглят електоралната си тежест и да се позиционират предвид на следващите парламентарни избори", прогнозира Георги Божинов. Според него, която партия пропусне възможността да излъчи свой претендент, ще загуби на следващия вот. Той настоя БСП да играе със свой автентичен представител.

Божинов предупреди, че "не на едно и две места в страната се позиционират кръгове с всички управленски белези, олигарси, финанси, кандидати... Моделът и перспективите, които те чертая за България са без БСП, казват, че времето ни е минало и в тези брътвежи участват и наши другари". Станишев призна, че има кръгове, които задкулисно дирижират, но тези неща частично вървели и в БСП.

"Трябва да изберем кандидат, който да не бъде политически травестит, а истински носител на идеите на левицата", призова Янаки Стоилов. Според него целта на БСП трябва да е достигане на балотаж, след което партията да търси допълнителна подкрепа за своя кандидат.

Заместник-главният редактор на в. "Дума" Юрий Борисов пък се обяви за вътрешнопартийни избори за кандидата на БСП за президент. Той беше подкрепен от лидера Станишев, според когото все още имало време за това.

Няма време за кампания, затова можело претендентите да не са нови лица

В кулоарите обаче съпартийците му недоволстваха, че партията прекалено се е забавила с номинацията си. Предизборна кампания не се прави два месеца преди вота, а трябва да се използва времето от май до юли за агитация, през август хората са на море и губим време, коментираха депутати.

Отлагането за юли, когато по приетия днес график се очаква конгресът на партията да утвърди кандидатпрезидентската двойка, даде повод на мнозина да прогнозират, че няма да са нови лица, които тепърва да се налагат в обществото. Според едни кандидатът може да е благоевградският кмет Костадин Паскалев, който имал подкрепата на Георги Първанов, но пък не бил харесван в средите на ДПС, която ще има решаваща роля за избирането на следващия президент. Другият потенциален кандидат е Стефан Данаилов, който засега отказвал да се кандидатира.


Из критериите за кандидатпрезидентската двойка:
- да олицетворяват предстоящата загуба на днешните управляващи;
- да имат висок мажоритарен потенциал, да се радват на авторитет и влияние сред възможно най-широки кръгове от избирателите;
- да излъчват самочувствие на победители, да отговарят с достойнство на нападките на опонентите;
- да вдъхват доверие и подкрепа, да имат безукорно политическо поведение

Още по темата: ТУК и ТУК


Средната заплата на "Позитано" 20 била 900 лева
Средната брутна заплата на сътрудниците на Националния съвет на БСП за миналата година е 900 лв., пише в годишния финансов отчет на партията, утвърден от пленума днес. Според него през миналата година на "Позитано" 20 са били наети 135 души при утвърдени 149 щатни бройки. Най-големият разход на партията е бил този за заплати и осигуровки - 2.7 млн. лв. За масови прояви левицата е похарчила малко над 900 хил. лв., за пропагада и агитация - 425 хил. лв., за интернет и телефони - 331 хил. лв., за парно, ток и вода - 197 хил. лв.В бюджета за тази година, когато предстоят местните и президентските избори, БСП е заложила за изборни кампании и други масови прояви, бележити дати, пропаганда и агитация общо 1.5 млн. лв.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995008
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031