Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 22:03 - Взрив в метрото в Минск, Беларус. Има загинали
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.04.2011 22:05


Седем души са загинали и поне 50 са ранени при експлозия в станция на метрото в центъра на беларуската столица Минск, съобщи местна телевизия, цитирано от "Лента.ру".

Агенция "Интерфакс" съобщава за 5 убити, позовавайки се на източници от правоохранителните органи.

Беларуското министерство на извънредните ситуации потвърди, че при експлозията има убити и ранени.

Експлозията е станала в "час пик" - в 17.56 ч. местно време в станция "Октябрская". Станцията е разположена на място, където се пресичат две линии на метрото, на едноименен площад на около 100 м от сградата на президентството.

На мястото са най-малко 10 екипа на "Бърза помощ" и 12 пожарни коли.

Засега няма сведения каква е причината на взрива. Очевидци разказаха за ИТАР-ТАСС, че на мястото на взрива се е образувала голяма яма. Има пострадали не само от взрива, но и от рухнало стълбище в метростанцията.

Според очевидец на произшествието, цитиран от Асошиейтед прес, след експлозията рухнала част от тавана на метростанцията. 52-годишният Игор Тумаш разказа, че тъкмо слизал от влак, когато "блесна ослепителна светлина, раздаде се взрив и се разнесе гъст дим. Паднах на колене и запълзях...около мен имаше купчини тела."




image
 

Изхода на метрото при станция "Октябърская" след взрива
[forum.onliner.by]

image 

 

image

image

 

image

21:50 Жертвите от взрива са вече 11. "Известно е за 11 загинали и около 100 ранени. Предлагам да почетем паметта на жертвите", заяви в президентът Алексанъдр Лукашенко в началото на извънредно заседание с министри и ръководители на силови ведомства, съобщи агенция "Интерфакс".

21:16
Няма засилена охрана на метрото в Москва след взрива в централна метростанция в столицата на Беларус. Посолството на Русия в Минск няма данни за загинали или пострадали руски граждани, съобщи агенция РИА "Новости".

21:07
Три часа след взрива в метрото на Минск в една от болниците се появи първият импровизиран списък на пострадали. В него има 23 имена, но някои от фамилиите не се четат ясно, защото са написани на ръка с неясен почерк, съобщава източник от органите на реда.
Според държавната телевизия броят на пострадалите се е увеличил до 103.

20:55
Терористичен акт е основната версия на органите на реда в Беларус за случилото се в столичното метро в час пик в понеделник вечерта, съобщи агенция "Интерфакс-Запад". "Външните признаци, характерът на нараняванията на гражданите говорят именно за терористичен атентат", казва пред агенцията сътрудник на органите, пожелал анонимност. По-рано агенция РИА "Новости" съобщи, че всички характеристики на случващото се повтарят почти едно към едно атентатите от московското метро.

20:45
Президентът Александър Лукашенко положи цветя до метростанцията, където стана експлозията. На мястото на инцидента пристигнаха министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на информацията, кметът на Минск, регионалните шефове на КГБ и милицията. Засега властите не квалифицират случилото се като нещо повече от инцидент преди да бъдат изнесени първите подробности на извънредното заседание при държавния глава.

20:40
По официални данни жертвите от взрива са 7, помощ на място са получили 35 ранени и още около 40 пострадали са откарани в болниците.

image

 

image



20:28
Последният сериозен инцидент в минското метро е от май 1999г., когато в подземен преход стана струпване на тълпа, бягаща от бурята, разразила се над близкия празник на бирата. Тогава бяха смазани до смърт 53 души, от които 42 момичета и 2 милиционери, опитващи се да спасят хората. Жертвите бяха предимно на възраст 14-20 години, а над 150 бяха ранените. Никой не бе осъден за трагедията.

20:23
Метрото в Минск е петото по превоз на пътници и шесто по брой на станциите в страните от бившия СССР. То е единственото в Беларус. Общата дължина на двете линии е малко над 30 км, а по тях има 25 метростанции и две депа. По данни от 2006г. с мотрисите са пътували около 800 хиляди души дневно, което е било 36% от използващите обществения транспорт в столицата.

20:00
Милицията не пуска нито да се излиза, нито да се влиза в метростанцията, блокирана за движение e и половината от централния булевард "Независимост", съобщава РИА "Новости. Агенцията припомня, че това е първият подобен инцидент в беларуско метро. Преди няколко години на тържества за Деня на републиката сред събралото се множество е избухнало взривно устройство, но макар да е имало много ранени, не се е стигнало до жертви.

19:26
Пред изданието "Салідарнасці" очевидец, представен като Константин Шепелев, описва, че се е спускал по ескалатора към метростанцията, когато видял блясък и веднага след това имало оглушителен взрив. На бетонната платформа се виждала дупка и около нея имало 20-ина тела, някои от които с откъснати крайници. Оцелелите веднага започнали да изнасят пострадалите, като използвали всевъзможни подръчни средства. Милицията и екипи на бърза помощ се появили след няколко минути.

image

 

image



19:22
  Администрацията на президента Лукашено потвърди, че има загинали. Свикано е извънредно съвещание, съобщава РИА "Новости".

В интернет форумите в Минск се отправят призиви хората да не ползват мобилните си телефони, за да не блокира системата и да могат роднини и близки на пострадали да звънят в болниците и милицията, а тези, които не са пили, да дадат кръв за пострадалите.

19:11 Електронното издание на "Вашингтон пост" цитира очевидеца Алексей Киклевич, според който част от тавана на станцията е паднал върху хората след взрива. Сайтът Lifenews.ru публикува видео на метростанцията моменти след взрива.

19:04
Информационният сайт lenta.ru цитира източници от белоруското КГБ, според които става дума за терористичен акт. Потребители на Twitter говорят за взрив между трети и четвърти вагон на влакче, пътуващо между станциите "Октябърская" и "Купаловская", но други сведения говорят за взрив на перона.

18:58 Телевизия "Russia Today" съобщава за шестима загинали и над 50 ранени. Според очевидци взривът се е случил на ескалатора на метростанцията. Метрото е спряно, хората са извеждани по релсите навън. В момента в беларуската столица е час пик. Информацията за жертвите не е потвърдена официално.

image

Секунди след взрива
 

[YouTube]



18:21 В метрото на беларуската столица Минск на станция "Октябърская" избухна взрив, съобщи РИА Новости.

Най-малко десет човека, които са изтичали на улицата, са били облени в кръв, разказва свидетел пред агенцията. Според други свидетели на РИА Новости по улицата тичат хора с разкъсани дрехи. Някои са без обувки.

Очевидци споделят в Twitter, че на улицата лежат тела.

Кореспондент на "Белоруские новости" съобщава, че много от излизащите от метростанцията хора са с порезни рани и оглушели от експлозията. Гледката много прилича на случилото се в московското метро през миналата година, допълва журналистът.

От подземията на метрото в беларуската столица се издига черен дим.

На мястото са пристигнали линейки.

image

 

image



Причината за взрива е неизвестна. Според РИА Новости възможно е конструкцията на метростанцията да е срутила. Информацията засега не е потвърдена.

От диспечерския пункт на метрото потвърдиха, че взривът е станал в 17:56 местно време на станция "Октябърская".

Засега беларуските канали БТ, ОНТ про и ЛАД не съобщават нищо за инцидента, който се случи в  близост до къщата на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Активисти в Twitter сравняват реакцията на официален Минск с тази в Москва при атентата на летище "Домодедово" през януари тази година.

image

Схема на метрото в Минск показва, че взривът е избухнал на важен транспортен възел
 

 





Тагове:   метро,   Беларус,   трагедия,   взрив,   Минск,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033434
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930