Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 17:13 - Парите от “Кремиковци“ не стигат за дълговете към НЕК и “Булгаргаз“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
2



Взетите от продажбата на “Кремиковци“ 316 млн. лв. най-вероятно няма да стигнат за погасяването на задълженията металургичния комбинат към “Националната електрическа компания“ и “Булгаргаз“. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов пред журналисти в понеделник.

Със сигурност парите от сделката с “Елтрейд Къмпани“ няма да стигнат за необезпечените кредитори, сред които са и НЕК и “Булгаргаз“, но всичко тепърва подлежи на сметки, коментира пред Mediapool синдикът на “Кремиковци“ Цветан Банков.

Двете държавни предприятия са последни в редицата от физически и юридически лица, чакащи да им бъдат изплатени борчовете от фалирания “Кремиковци“. Комбинатът дължи над 100 млн. лв. на “Булгаргаз“ и приблизително същата сума на НЕК, а общият борч на завода към кредитори надхвърля 2 млрд. лв.

Банков призна, че известни компенсации ще получат само обезпечените кредитори, сред които попадат държателите на облигационния заем на дружеството в размер на 325 млн. евро, “Арселор“ и други кредитори, както и работниците в предприятието и съкратените след несъстоятелността служители.

Ще се покрият и публичните задължения на “Кремиковци“ към Министерството на финансите, обясни синдикът. Ще се приспаднат и разноските по несъстоятелността на предприятието, допълни той, но не се ангажира с никакви сметки за това кой от кредиторите с колко по-малко ще вземе от дължимото му от комбината.

Такива ще бъдат изготвени след като влезе в села постановление на Софийския градски съд за сделката. Схемата за разпределя на вземанията на кредиторите ще се изготви във възможно най-бърз срок като при обезпечените кредитори ще се изчисли каква част от сумата по сделката с “Елтрейд“ на каква част от обезпеченото имущество отговаря, посочи Банков.

Тази схема ще се обяви в Търговския регистър, но може да бъде обжалвана, при което съдът ще трябва да излезе с определение за удовлетворяване на евентуалните претенции. Това решение обаче също може да се обжалва в апелативен съд, така че не е ясно кога реално ще започне разплащането с кредиторите на комбината и с колко ще бъдат ощетени те, тъй като взетите пари от продажбата на “Кремиковци“ са шест пъти по-малко от размера на борчовете.

“НЕК и "Булгаргаз" са в края на редицата и не знам тези 316 млн. лв. докъде ще стигнат“, каза от своя страна Евгени Ангелов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039702
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930