Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 17:17 - Ски курортите ни се преориентират към балканските туристи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1966 Коментари: 0 Гласове:
1



Зимните ни курорти настояват националната реклама да се преориентира към нови дестинации, сред които е Турция, тъй като заради финансовата криза спадат посещенията от традиционните пазари като Великобритания, Ирландия и Русия.

Според туристическия бизнес зимният сезон би трябвало да започва по-рано – например от средата на ноември или началото на декември като се разчита на по-мощни системи за изкуствен сняг. От бранша припомниха, че летният туризъм е с около два месеца и половина по-дълъг от зимния. Около тези становища се обединиха представители на ски курортите в страната, които оповестиха в понеделник пред медиите резултатите от зимния сезон 2010 - 2011 г. и очакванията си за посещенията на туристи и заетостта на базите през следващата зима.

Ако привлечем само една малка част от скиорите на Истанбул в България, можем да си осигурим ръст от 3-4 на сто средната заетост на базата през зимния сезон, каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, цитиран от БТА.

Нели Сандалска, председател на Съвета на директорите на "Бороспорт", отбеляза, че Турция е потенциален пазар за зимния туризъм и страната ни може да разчита от там да дойдат богати клиенти. Страната трябва да обърне поглед и към гостите от Румъния, Македония, Сърбия и най-вече към българите, за да разнообрази пазара на зимния си туризъм, смята бизнесът.

Страната се нуждае от целенасочена и адекватна национална туристическа реклама, заяви Сандалска. Тя съобщи, че макар и минимално, но има намаление на записвания на туристи от Великобритания заради кризата. Сандалска посочи, че страната ни там е известна като дестинация основно за начинаещи скиори с добри ски-училища. Подобни почивки обикновено са семейни и се избират от жени, каза Сандалска и отбеляза, че националната ни реклама обаче се излъчва по телевизионни канали, от които се интересуват предимно хора, свързани с бизнес-пътуванията.

По думите на изпълнителния директор на "Пампорово" усилията за по-ранно откриване на зимния сезон обуславят необходимостта от инвестиции в по-мощни системи за заснежаване. Само за курорта разчетите показват необходимост от допълнителни вложения от 300 – 400 000 лева. Подобни инвестиции са оправдани също и заради климатичните промени, поради които специалистите смятат, че изкуственият сняг ще е бъдещето на зимните курорти.

Диверсификацията на зимните пазари не може да бъде ефективна без преодоляването на визовите проблеми за турските и руските граждани, отбелязаха деловите среди от туризма. Турция и Хърватия вече имат безвизов режим с Русия, а това са основните конкуренти на България, напомниха от българския бизнес. Визите за граждани на държави извън ЕС обаче е изискване на Брюксел.

По данни на туристическия бранш през последните седем – осем години цените на хотелиерските и ски-услугите са замразени или има минимално увеличение. Сандалска съобщи, че тези услуги не могат да се продадат на реално по-високи цени, заради липса на търсене, но подобна е политиката и в другите зимни курортни в Австрия, Италия, Андора.

Спадът на чуждестранните пазари се компенсира от посещенията на българите, отбелязаха от ски курортите. Боровец ("Бороспорт" и хотел "Рила") и Пампорово отчитат ръст на българските посещения от около 45 на сто. Увеличение от 30 на сто на гръцки, турски и румънски туристи има в Пампорово. От Боровец съобщават за спад в гръцките туристи.

От Банско отчетоха положителното влияние на организирането на международни състезания в курорта, но заявиха, че в тази област страната ни чувствително изостава от сходни дестинации в Европа.

По данни на Националния статистически институт, цитирани от Ива Якимова от министерството на икономиката, този зимен сезон страната ни е посетена от 710 956 чуждестранни туристи, което е с 4.8 на сто повече спрямо миналия сезон. Приходите от международен туризъм са 203.9 млн. евро или с 2.3 на сто повече спрямо зима 2009 – 2010 г. Само в Пампорово има ръст на приходите от български туристи – пет на сто спрямо миналия сезон, а при останалите – намалението е 5 на сто.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032333
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930