Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 10:22 - ССИ въртял двойно счетоводство, прокуратурата го разследва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2011 10:31


Съюзът за стопанска инициатива е криел черна каса, през която са минавали съмнителни средства. Това са открили разследващите по делото „Октопод”, научи „Монитор” от източници от съдебната система. Изпълнителен директор на работодателската организация е Алексей Петров-Трактора, пише Монитор.

 

Преди година в рамките на разследването срещу него прокуратурата започна проверка на дейността на ССИ заради съмненията, че част от

 

капиталите на тартора на Октопода са изпрани през фирми и лица, членуващи в организацията. При разследването били открити доказателства, че съюзът действително върти двойно счетоводство.

 

 

 

„Натъкнахме се на счетоводни документи, които показват, че дейността на организацията се финансира от близката до Алексей Петров „Лев корпорация”, разкриха източниците на вестника. Те обясниха, че всеки месец дружеството незаконно е финансирало ССИ със суми от 2000 до 5000 лева. Парите били давани под масата и са отчитани от корпорацията с фалшифицирани документи и подправени фактури. В същото време обаче съюзът е нестопанска организация и няма право да извършва търговска дейност, нито да получава финансиране, различно от членския внос на дружествата, които са в него. Заради това ССИ е водил двойно счетоводство, при което е отбелязвал сумите, получавани от „Лев корпорация” във втора, тайна финансова книга. Тя била открита при инспекцията на разследващите.

 

Според магистрати финансовите врътки най-вероятно са били правени с две цели ­ пране на пари и укриване на данъци. „Представете си, че „Лев корпорация” иска да декларира по-малка печалба, за да плаща и по-малко налози. Това се постига по следния начин ­ дружеството увеличава изкуствено разходите си. Най-често за тази цел се използват фиктивни договори за реклама и консултантски услуги”, обясниха те.

 

„В този случай е нарушено законодателството. Тъй като „Лев корпорация” е член на съюза и плаща членски внос, по принцип няма право да финансира по друг начин организацията. Тук обаче дори не говорим за това, а за чиста проба престъпление, наказуемо по Наказателния кодекс”, категорични за източниците на „Монитор”.

 

В същото време с финансовите инжекции под масата съюзът на Октопода е получавал възможност да прави кампании. ССИ е известен със спорните си „граждански” инициативи, последната от които предстои да бъде реализирана. Под егидата на съюза Светлозар Николов, известен като Светльо Ментата, свиква национален протест пред БНБ заради високите лихви на банките. Както вече „Монитор” писа, Николов е крупен данъчен длъжник, който преживява със средства, давани му от близки до Алексей Петров-Трактора кръгове.

 

В момента разследващите правят кръстосана проверка в счетоводствата на ССИ, на „Лев корпорация” и всички, свързани с кръга „Октопод”, фирми и ръководствата им. Те изследват фактура по фактура осчетоводените разходи и укритите приходи. „Назначени са финансови експертизи, чието изготвяне ще отнеме време. Въз основа на тях

 

ще бъдат определени виновните длъжностни лица  и те ще бъдат пратени на съд”, обясниха източниците на вестника. Според тях след приключването на разследването освен изпълнителният директор на съюза Алексей Петров-Трактора, който до две седмици ще бъде даден на съд за рекет, изнудване на бизнесмени и опит за убийство, с обвинения за финансови престъпления вероятно ще се сдобият и останалите членове на ръководството на ССИ. По документи председател на Управителния съвет на ССИ е ректорът на УНСС проф. Д-р Борислав Борисов. Той обаче твърди, че още преди година е напуснал съюза и в момента цялата власт е в ръцете на зам.-шефа на организацията Теодор Дечев.

 

 


„Галерия” направена със заем от „Лев корпорация”
Седмичникът „Галерия” е стартирал работа с пари на „Лев корпорация”. Това са открили разследващите по време на финансовата ревизия в корпорацията. Още със старта на изданието се заговори, че вестникът се спонсорира от кръгове, близки до Трактора. В същото време обаче главният редактор на седмичника Кристина Патрашкова и заместникът є Явор Дачков упорито отричат каквато и да било връзка. Твърденията им били разбити на пух и прах, след като разследващите открили договор за кредит между „Лев корпорация” и издателите на вестника ­ „Кроз” АД. Именно с този заем е стартирала и работата на вестника. Любопитна подробност е, че според редакционното каре на в. „Галерия” изданието също е член на Съюза за стопанска инициатива.
 

Зам.-шефът на съюза - ортак със силовака на Трактора
Марчело Джотолов е управител на фирмата „Ин-80”, която се занимава с рекет и изнудване. Проверка на „Монитор” в търговските регистри показа, че връзките на Дечев с Трактора далеч не се изчерпват само с управата на съюза. Зам.-шефът на ССИ е в ръководството на 8 дружества, като в едно от тях ­ „Аида 96”, е ортак със силовака на Алексей Петров – Марчело Джотолов. Дечев е съакционер във фирмата заедно с друга от компаниите от кръга на Октопода ­ „Лев инс”. Джотолов пък, който ще се изправи с Трактора пред Темида по обвиненията за рекет и изнудване, е управител на дружеството. В същото време Дечев доскоро е бил и член на Съвета на директорите на фирма „Ест” ­ едно от петте дружества, през които според източниците на вестника се въртят по-голямата част от парите на Трактора. Останалите са „Пела”, Голд лизинг”, „Кепитъл лизинг” и „Такси-С-експрес”. Всички те са свързани помежду си и с „Лев корпорация”, а собственик на фирмите очевидно е „Ест”.a
 

Теодор Дечев беше кандидат за кмет и за евродепутат Бивш зам.-председател на Българската социалдемократическа партия (БСДП) и зам.-министър на труда в кабинета „Костов”, Теодор Дечев е пословичен с политическите си амбиции. Засега обаче опитите му да си намери титулярно място на политическата сцена винаги са се проваляли. Той си остава вечният втори, макар с лекота да променя идеологическата си ориентация от „социалдемократ на свободна практика” до „автентичен десен кандидат”. Според съответната ситуация.

 

През 2007 г. ССИ издигнаха кандидатурата му за евродепутат, но Брюксел си остана точно толкова недостижим за него, колкото е и в момента. Дечев не се отказа и през ноември 2009 г. се кандидатира за кмет на София. Гласовете, които събра, бяха в границите на статистическата грешка. При представянето на номинацията му от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Дечев, заявиха, че са сформирани главно от „блогъри и форумци”. Опитът на зам.-шефа на ССИ да се добере до подкрепа от интернет пространството се провалиха. Бюлетина за него пуснаха едва около 2000 души. Впрочем самият Дечев също има блог, в който могат да се прочетат трогателни истории за това, колко „добри момчета” били Алексей Петров и Марчело Джотолов. 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034140
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930